До чистих джерел села Гавришівки

Про матеріал
У брошурі "До чистих джерел села Гавришівки" досліджено органолептичні властивості води у джерелах села Гавришівка.
Перегляд файлу

Вода – це початок всіх початків, бо в ній зародилося життя. Вона є колискою всього живого.                                                         

Саме тому, подорожуючи екологічною стежиною села Гавришівка,ми провели роботу по очищенню та дослідженню води в річці Хвоса та у місцевих джерелах. Ми визначили прозорість та мутність води, запах і смак води, температуру води у джерелах та у річці Хвоса, дослідили твердість води, зробили розрахунки швидкості плину річки та глибини річки в різні пори року. Результати дослідження води на прозорість і на мутність говорять про те, що вода в місцевих джерелах прозора і майже не мутна.

Досліджуючи воду на жорсткість, виявили, що твердість води у відібраних зразках залежить від близькості хімскладу і полів, що знаходяться в сільськогосподарському використанні. А при підвищенні твердості води погіршується розварювання м'яса, бобових, погано настоюється чай і псується його смак, збільшується витрата мила при пранні, оскільки піна утворюється лише після того, як увесь кальцій і магній будуть зв'язані (на зв'язування 10 г кальцію необхідно 166 г мила). Тверда вода створює незручності й під час купання, миття голови внаслідок осідання кальцієвих і магнієвих солей жирних кислот на поверхні тіла. Волосся при цьому стає жорстким, шкіра - грубою. У осіб з чутливою, тонкою шкірою може настати подразнення шкіри.                        

Пом'якшити воду можна, додаючи молочну, винну чи лимонну кислоту.

Для умивання, звичайно, краще використовувати не просто зм'якшену, а м'яку природну (дощову чи снігову) воду, зібрану в місцевості зі сприятливими екологічними умовами, а не у великому місті, де в атмосфері навряд чи не більше забруднень, ніж у твердій воді

Згідно з вимогами доброякісна питна вода повинна:

1. Бути безпечною в епідемічному відношенні. Вода не повинна містити патогенних мікробів, вірусів та інших біологічних включень, небезпечних для здоров'я споживачів.

2. Бути нешкідливою за хімічним складом (хімічні речовини не повинні завдавати шкоди споживачеві або обмежувати використання води в побуті).

3. Мати добрі органолептичні властивості (бути прозорою, без кольору, не мати будь-якого присмаку або запаху).

4. Бути безпечною в радіаційному відношенні.

Скажи мені, скільки ти п’єш, і я скажу, що в тебе болить, — так можна перефразувати відоме прислів’я. Ізраїльські лікарі запевняють, що багато хвороб мають лише одну причину — хронічну нестачу рідини. І це правда. Вода очищає наше тіло зсередини  так само, як водяний струмінь змиває бруд зовні. Разом з водою з організму виводяться шкідливі речовини і токсини. Основна частина цього процесу відбувається в нирках, де утворюється сеча. Коли води недостатньо, кількість сечі зменшується, а концентрація токсинів у крові зростає. З’являються симптоми інтоксикації — головний біль, загальне нездужання, відчуття втоми. Нестача води шкодить і самим ниркам — у них накопичуються солі, які з часом перетворюються на ниркові камені.

Людину, яка «не дружить» зі склянкою води, можна легко впізнати по шкірі. Вона має нездоровий колір, на ній чіткіше виступають зморшки. Не випадково знамениті манекенниці і голлівудські актриси починають розповідь про свою дієту із згадки про воду — без двох літрів мінералки зірки не уявляють свого дня.

А група британських учених на чолі з Девідом Льюїсом нещодавно довела, що недостатня кількість вжитої рідини може бути причиною хронічного нежитю.

Заповіді здоров'я

1. Кожного дня випивайте по 30 мл води на кожен кілограм ваги. Людина, яка важить 70 кг, повинна випивати 2,1 л води. Практика показує, що краще всього кожну годину пити по стакану води.                                  2. Уникайте або вживайте досить помірно напоїв, які володіють сечогінними властивостями, таких як каву з кофеїном, чай, газовану воду з сиропом, пиво і міцні спиртні напої.                                                            3. Пийте більше води і свіжих соків, щоб підтримувати в організмі необхідний рівень води у час і після хвороби, оскільки в цей період організм витрачає її у більшій кількості. Розпочинайте день з 0,5-1 л води, щоб промити травний тракт і наситити організм водою.                                                          4. Пийте воду впродовж усього дня з регулярними інтервалами. Не чекайте, поки вам захочеться пити. Спрага - це ознака того, що обезводнення досягло вже значної міри.                                                                                  5. Обов'язково пийте воду перед кожним прийняттям їжі. Впродовж робочого дня робіть перерви на воду замість перерв на каву.                                                                               6. Збільшуйте кількість випитої води, коли займаєтеся активною розумовою діяльністю, коли відчуваєте сильний стрес і коли інтенсивно тренуєтесь.

   «Вода! Ти не маєш ні смаку, ні запаху, тебе не опишеш, тобою насолоджуєшся, не розуміючи, що ти є. Ти не просто необхідна для життя, ти і є життя»

Антуан де Сент-Екзюпері

SDC10838                                            

 

doc
Додано
17 березня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку