Досягнення науки і техніки у 50-60 роках ХХ століття.

Про матеріал
На цьому уроці ми дізнаємось про організацію, яка була центром розвитку української науки. Про внесок українців в дослідження космосу. Та встановимо особливості розвитку науки України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Досягнення науки і технікив 50-60 роках ХХ століття.Історія україни 9 клас

Номер слайду 2

Завдання на урок: На цьому році ми дізнаємось про розвиток науки і техніки у 50-60 роках ХХ століття та внесок українців у дослідження космосу.

Номер слайду 3

Загальні відомостіКерівництво Радянського Союзу у 50-их роках ХХ (20) століття прийшло до висновку, що СРСР майже у всіх важливих напрямках відстає від країн Заходу. Щоб виправити становище, радянське керівництво втричі збільшило фінансування наукових досліджень. В Україні центром розвитку науки була Академія наук УРСР, яку з 1962 року очолював Борис Патон. Під керівництвом Бориса Патона було розроблено низку нових технологій електрозварювання, що дозволило зварювати метали на землі, під водою та в космосі. Розробки українських вчених вивели радянську науку в цій галузі на провідні позиції в світі.

Номер слайду 4

Медицина. Вагомий внесок зробили українські вчені у розвиток радянської медицини. Під керівництвом Миколи Амосова було запроваджено нові методи хірургічного лікування хвороб серця. Він першим створив протези для серця. На його рахунку тисячі врятованих життів. Микола Амосов виліковував хвороби, з якими в Радянському Союзі до того боротись ще не вміли.

Номер слайду 5

космонавтика. Великими досягненнями науки і техніки тих років стало дослідження космосу. Значний внесок у розбудову радянської космонавтики зробив українець Сергій Корольов. Під його керівництвом було створено численні ракети та пілотовані космічні кораблі «Восток» і «Восход», здійснювалися запуски штучних супутників Землі, польоти міжпланетних автоматичних станцій до Місяця, Марса та Венери. Більшість космічних супутників та ракет було виготовлено в Україні

Номер слайду 6

Комп’ютери. У середині ХХ (20) століття київські вчені під керівництвом академіка Сергія Лебедєва створили перший у Європі комп’ютер – малу електронно-обчислювальну машину. Попри свою назву цей пристрій не відрізнявся компактністю, займаючи кімнату площею близько 60 квадратних метрів. Цей апарат з небувалою на той час швидкістю, 3 тисячі операцій за хвилину, виконував дії віднімання, додавання, множення, ділення, порівняння, складав команди тощо.

Номер слайду 7

Узагальнення знань:1. Яка організація була центром розвитку української науки?2. У якій галузі зробив відкриття Борис Патон? 3. Хто запровадив нові методи хірургічного лікування серця? 4. Чим займався Сергій Корольов? 5. Під керівництвом якого науковця був створений перший в Європі комп’ютер?

Номер слайду 8

Домашнє завдання: Прочитати стр. 211-214. Завдання 1

Номер слайду 9

Використані джерела: Підручник Ю. М. Косенко «Історія України» 9 клас. Фотографії з мережі Google

pptx
Пов’язані теми
Історія України, 9 клас, Презентації
Інкл
Додано
28 березня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку