Джордл Орвел . "1984"

Про матеріал
Поглиблення знань про роман-антиутопію Джорджа Орвела "1984"; дослідницько-аналітична робота з текстом; удосконалення культури усного мовлення, критичного мистення,; розвивати естетичний смак та зацікавленість читанням, гуманістичний світогляд.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дж. Орвелл. Роман – антиутопія «1984»Викриття сутності тоталітарної системи та її ієрархії в антиутопіях митця. Боротьба проти страху й рабської покори в суспільній свідомості.

Номер слайду 2

Завдання уроку1. Визначити характерні ознаки літературної антиутопії .2. З’ясувати, які події життя вплинули на формування світогляду Еріка Артура Блера (Дж. Орвелла).3. Назвати особливості стилістики Дж. Орвелла.4. Проаналізувати сюжет та композицію роману Дж. Орвелла «1984».5. Проблематика роману Дж. Орвелла «1984».

Номер слайду 3

Проблемне питання. У романі «1984» Дж. Орвелл описує державу, яка змінює людей. Для чого вона це робить? Що потрібно робити, щоб цього уникнути?

Номер слайду 4

Визначення термінів. Термін «утопія» в літературу ввів англійський філософ і письменник Томас Мор. Це літературний твір про уявний ідеальний суспільний лад, про міфічне «світле майбутнє». Антиутопія – це жанр художньої літератури, що критично висвітлює уявне майбутнє, зокрема його небезпечні наслідки, пов’язані з різноманітними експериментами над людством з метою його покращення.

Номер слайду 5

Характерні ознаки антиутопії- описуються негативні явища суспільства, його політичного устрою;- дія відбувається у майбутньому;- створюється антисвіт, антидержава, проти якої виступає герой;- оповідь ведеться від імені учасників подій;- покірне сприйняття своєї долі, сліпе поклоніння режиму викликає несприйняття і протест у головного героя.

Номер слайду 6

Епіграф до уроку « За часів тоталітарної брехні говорити правду – це екстрим». Дж. Орвелл

Номер слайду 7

Джордж Оруелл(Ерік Артур Блер)25 .06.1903 р. Індія - народився;1911 р. – повернення в Англію, навчання;;1922 – 1927 рр. – Бірма, робота в імперській поліції, переосмислення імперської політики Британії, остаточно вирішив стати письменником;1933р. – «Собаче життя в Парижі та Лондоні»;1936 – 1939 рр. – участь у Громадянській війні в Іспанії, утверджується як принциповий ненависник будь-якого тоталітаризму;1940 – 1944 рр. – робота на Бі-бі-сі, ведучий антифашистської передачі;1945 – «Колгосп тварин»;1949 – «1984»;21 січня 1950 р. Дж. Орвелл відійшов у вічність.

Номер слайду 8

Джордж Оруелл «1984»Найвідомішим у творчості Орвелла є роман «1984». Цей твір перекладено 62 мовами світу. У 2009р. газета «Таймс» назвала його найважливішим романом за останні 60 років.

Номер слайду 9

Поділ світу в романі «1984»

Номер слайду 10

Сюжет роману «1984»Ehttps://www.youtube.com/watch?v=KHUj. BN30h. XE

Номер слайду 11

Композиція роману1. Зав’язка: Вінстон Сміт у помешканні : «Старший Брат наглядає за тобою» ; Міністерство Правди, Лондон — головне місто Океанії ; Міністерство Миру; Міністерство Любові; Міністерство Достатку; член Внутрішньої Партії О’Брайєн 2. Розвиток дії: сон Вінстона; проли; Саймі: «Словник з Новосуржу» ; крамар Чаррингтон; кохання до Джулії; зникнення Саймі ; дім О’Брайєна; арешт Вінстона та Джулії; в’язень за номером 6079 ; тортури → перший етап - «навчання»; другий етап — «розуміння».3. Кульмінація:відмова від кохання (практично — зрада). 4. Розв’язка: «Він здобув цю перемогу над самим собою. Він любив старшого Брата».

Номер слайду 12

Державний устрій Океанії

Номер слайду 13

Державний устрій Океанії- Старший брат – одноосібний лідер – тиран, контролює всіх членів зовнішньої Партії;- внутрішня Партія – люди, наділені необмеженою владою, мають безліч привілеїв;- зовнішня Партія – безправні люди, які перебувають під постійним контролем;- проли – пролетаріат, 85 % населення Океанії. «Тварини і проли вільні».

Номер слайду 14

Державний устрій Океанії- Міністерство правди – поширює брехню;- Міністерство любові – слідкує за порядком; виявляє і знищує фізично, морально інакодумців;- Міністерство добробуту – опікується економікою;- Міністерство миру – опікується війною.

Номер слайду 15

Лозунги ПартіїБрехня – це правда. Любов – це смерть. Війна – це мир. Воля – це рабство. Байдужість - це сила.

Номер слайду 16

Паспорт роману «1984»1. Жанр – роман – антиутопія, соціальна фантастика.2. Рік написання – 1948.3. Рік видання – 1949.4. Тема – тема свободи думки і дії особистості, наслідків тоталітарного режиму.5.Ідея – можливість сказати, «що два помножити на два – чотири». 

Номер слайду 17

Явища, які стали пророчими. Тотальне стеження. Пропаганда через засоби масової інформації, Інтернет. Знецінення духовності. Залежність особистості від суспільної думки.

Номер слайду 18

Випишіть із хмари слів такі слова, які відповідають проблематиці роману

Номер слайду 19

Проблеми роману Дж. Орвелла «1984»- Стосунки особистості та влади;- Внутрішня свобода людини;- Стосунки дітей і батьків за тоталітарного режиму;- Кохання ;- Свобода слова та думки;- Вплив на особистість з метою іі зневолення.

Номер слайду 20

Проблемне питання. У романі «1984» Дж. Орвелл описує державу, яка змінює людей. Для чого вона це робить? Що потрібно робити, щоб цього уникнути?

Номер слайду 21

Вправа «Відкритий мікрофон» Продовжіть речення: На цьому уроці я дізнався, що антиутопія – це…Мене вразило в біографії Дж. Орвелла…Роман Дж. Орвелла «1984» актуальний уже 80 років, бо…Прочитавши роман Дж. Орвелла «1984» , я зробив для себе наступні висновки…

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Виконай тест. Напиши есе на тему «Доля людини в тоталітарному суспільстві на тлі сьогодення»

pptx
Додано
24 січня
Переглядів
761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку