Екологічний гурток на тему «Роль хімії в екології України»

Про матеріал

Екологічний гурток - одна із необхідних складових позаурочної роботи в рамках сьогодення. Даний матеріал можна використати як на уроках хімії, основ здоров'я, екології, так і під час проведення позакласних годин, гуртків, комбінованих позакласних годин.

Перегляд файлу

Семінар на тему «Роль хімії в екології України»

Вступ: Чи вистачить у нас сил для того, щоб спасти Землю від загибелі? Останнім часом людство переживає надзвичайно важливий, критичний період своєї історії - посилення впливу негативних факторів: деградація людської моральності, деградація природи. І найбільш гостро постають екологічні проблеми. Природа не має меж, річки не знають кордонів, а, отже, й екологічні проблеми - це не проблеми окремої країни чи континенту - це проблеми всього людства.

Існує думка, що найбільшої шкоди навколишньому середовищу і здоров’ю людини завдає хімія та хімічне виробництво. Чи вірно це? Ми зібралися для того, щоб обговорити питання екологічного стану нашого міста, країни, планети, подумати, що ми можемо зробити, щоб зберегти природу.

Інформуючий 1. Щорічно промислові підприємства викидають більше 30 млрд. м3 неочищенох вод, 25 млн. т пилу, 70 млн. т неочищених отруйних газів; на полях розкидають приблизно 90 млн. т мінеральних добрив, більше 2 млн. т сульфур (IV) оксиду СО2, більше 200 млн. т  карбон (II) оксиду СО. Хімічна промисловість разом з нафтохімічною насправді відповідальна за появу в атмосфері амоніаку, сірководню, хлоридів і флуоридів, формальдегід, метанолу та інших хімікатів.

Міністерство охорони здоров'я провело дослідження впливу   пестицидів на стан здоров'я людини. Результати проголошують: ніяких меж пестициди, так як і радіація, не визнають! Навіть при контакті з малими дозами помітний їй шкідливий вплив. Пестициди пригнічують імунну систему людини. Коли ж взагалі виникла проблема екології?

Вперше згадується про заходи охорони природи ще до початку нашої ери. Так, в II тисячолітті до н.е. в південному Дворіччі були прийняті заходи з охорони лісів. В Індії III віку до н.е. імператор Атока заборонив вбивати звірів молодше 6 місяців. В Росії першим про охорону рік і лісів потурбувався Петро І. О.С. Пушкін в "Історії Петра" відмітив указ про штрафи за самовільну рубку лісів. Петро І казав: "без бережи и самые большие леса истребиться могут" - в цьому дух турботи про збереження багатств країни для майбутнього. В 1730 році він видав указ про охорону лісів та рік.

Інформуючий 2. В 1993 році в Україні прийнятий Закон "Про тваринний світ", в ньому йдеться про те, що тваринний світ є важливим компонентом навколишнього природного середовища, національним багатством держави.

Охорона і використання водних ресурсів в Україні регулюється Водним кодексом України, прийнятим Верховною радою України в 1993 році. Всі води України охороняються від забруднення, засмічення і вичерпання. Україна бере участь у міжнародному співтоваристві в галузі використання і охорони водних ресурсів.

Верховною Радою України в 1994 році введено в дію Кодекс України про надра. Кодексом регулюється використання надр, їх охорона гарантується безпека людей під час їх розробки. В конституції Україні, зокрема в статтях 13, 14, 16, 50, 66 йде мова про охорону і збереження природи.

Інформуючий 3. Пробудження екологічної свідомості нерозривно пов'язане з усвідомленням людиною своєї ролі на Землі. Людина одержала владу над природою, але не набула почуття відповідальності за неї. Але антропогенний фактор середовища здатний не тільки руйнувати, але й відновлювати цілісність біосфери. Для цього суспільство і кожен його член повинні мати екологічну свідомість і екологічне мислення. Перше включає екологічні знання , уміння й прагнення їх застосовувати. Друге глибоке, науково обґрунтоване розуміння взаємного впливу людини і навколишнього середовища, здатність аналізувати факти, виявляти причинно-наслідкові зв'язки і приймати відповідні рішення.

Усвідомлення   загрози   існування   людства – одна   із   основ   нового екологічного мислення. Сучасна людина змушена адаптуватися до несприятливих умов навколишнього середовища. З екологічним забрудненням та соціально-екологічною кризою пов'язано зниження середньої тривалості життя. В Україні вона складає 63 роки. За цим показником Україна посідає 32 місце у світі. Народжуваність в країні дуже низька -14 дітей на 1000 чоловік.

Інформуючий 4. За останні 10 років значно виросло число алергічних захворювань. Причина - хімічні речовини, з якими людина зустрічається на виробництві та побуті. Сюди можна віднести більшість миючих засобів, парфюмерно-косметичні препарати, лаки, фарба тощо. До росту цих захворювань „приклала" руку і медицина: важкі реакції на антибіотики та інші речовини перестали бути дивиною.

Зараз різні речовини попадають через дихальні шляхи, шкірні покриви, кров. В спеціальній доповіді Міжнародного агентства по вивченню рака, проведеного на п'яти континентах, вказано, що причиною захворювання на рак у 80% хворих є навколишнє середовище.

Так що ж можна вдіяти? Які ваші пропозиції? (обговорення)

1.  Шукати інші види перетворення енергії: сонця, вітру, води.

2.  Удосконалення    захисної    системи    АЕС,    методів    дезактивації, контролю.

3.  Дотримуватись      правил     гігієни,      встановлених     на     випадок радіоактивного забруднення.

4.  Вести широку роз'яснювальну роботу.

5.  Практикувати озонування води як найбільш надійний та прогресивний спосіб.

6.  Паливом може стати вода морів. 1л морської води, спалений за „сонячним методом" дав би стільки енергії, скільки її дає 300 літрів бензину.

7.  В Світовому океані є стільки термоядерної енергії, що її вистачить для задоволення всіх потреб людства в енергії на протязі часу , якій перевищує вік Сонячної системи

Опанування процесом полімеризації води дасть змогу створити нову галузь машинобудівних матеріалів і комбінати по виробленню волокон із водяних полімерних ниток. Деталі із такої води - чисті легкі, прозорі. Технологія виготовлення проста: налив у форму, натиснув на кнопку і деталь готова. Нема потреби обробляти деталь механічно та термічно. Чистота дуже висока. А міцність ... сталь в порівнянні з твердою водою - воск.

Переглянемо презентацію «Роль хімії в екології України» (робота вчителя)

(перегляд презентації «Роль хімії в екології України»)

Коли ви сьогодні прийдете зі школи, знайдіть декілька хвилин і розкажіть своїм рідним все те, що почули на нашому уроці. Нехай і в їхніх серцях оживають оті паростки краси, добра, любові, про які ми говорили, нехай і вони сповнять свої душі прекрасним почуттям краси, добра та любові до природи.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коваль Григорій
    Цікава розробка семінару!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
16 листопада 2018
Переглядів
647
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку