Економіко-географічна характеристика Великої Британії і Франції

Про матеріал
ЕКОНОМІКО-ГЕОГРАФІЧНОІ ХАРАКТЕРИСТИКИ Великої Британії та Франції 1. Загальні відомості про країну («візитна картка» країни- -офіційна назва, площа, кількість на¬селення, столиця, тип країни за рівнем розвитку та структурою економіки, форма правління, державний устрій, грошова одиниця, державна мова, членство в міжнародних організаціях). 2. Економіко- географічне положення краiни, його оцінка для розвитку господарства 2. Оцінка природних умов (сприятливість клімату, рельєфу) і ресурсів (оцінка забезпеченості мінерально- сировинними (паливні, рудні, нерудні), водними , лісовими та ін. ресурсами для розвитку господарства) 3. Народонаселення (тип відтворення, природний приріст, національна, вікова, мовна, релігійна структура населення, рівень урбанізації, густота розміщення населення, міста- міліонери, агломерації) 4. Загальна характеристика господарства (первинний, вторинний третинний сектор економіки). Просторове розміщення економіки. 5. Зовнішні економічні зв'язки (економічні партнери, експорт, імпорт)
Перегляд файлу

Завгородня Т.В.

Тема:   Економіко-географічна характеристика

Великої Британії і Франції

   Мета: сформувати  у  студентів  систему знань про основні  особливості  географічного положення, населення і господарства  краiн, ознайомити  студентiв з основними етапами  складання  комплексної  економіко-географічної  характеристики  країни; сформувати  у   студентів систему знань  про  передумови  і  причини  високого  рівня розвитку  господарства;  вдосконалити уміння відбирати, систематизувати, аналізувати карто­графічний  і  статистичний  матеріал,   стимулювати  інтерес  до  самостійного пошуку і аналізу необхідної інформації; вдо­сконалити практичні навички працювати з матеріалом  підручника   і   комплексними  картами  атласу.

   Обладнання:   політична  карта  Європи,   фізична   карта   Європи,   атласи, підручник,   довідкова  література.

 Ключові терміни і поняття

Англія-парламентська монархія, ринкова модель господарського розвитку, галузі міжнародної спеціалізації, лендлорди.  

Франція-парламентсько-президентська республіка, «втеча мізків», ринкова соціально орієнтована економіка, державний сектор економіки.

Тип заняття: комбінований.

Література:

1. Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів згальної середньої освіти/Бойко В. М., Брайчевський Ю. С., ЯценкоБ.П. — Ê.; Ірпінь: ТОВ «Видавництво «Перун», 2018 — 256 с.: іл.

2. Географія (рівень стандарту) : підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / С. Г. Кобернік, Р. Р. Коваленко. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2018. – 256 с. : іл.

3. Географія (рівень стандарту): підруч. для 10кл.загальноосвітн. навч.закл.: Рівень стандарту, академічний рівень./Пестушко В.Ю., Уварова Г.Ш., Довгань А.І.-К.:Генеза, 2018.-192с.

4. Географія : Підруч. для 11 кл. загальноосвіт. навч. закл. : профіл. рівень / Л.Б. Паламарчук, Т.Г. Гільберг, А.І. Довгань. - К. ; Генеза, 2011. - 304 с. :іл .

5. Соціально- економічна географія світу. 10 клас: зошит для практичних робіт/ О.Г.Стадник, В.Ф.Вовк.- Вид- во «Ранок», 2018.-57с., карти.+Додаток (12с.).

 

Міжпредметні зв’язки: історія, економіка, фізична географія, демографія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАН ЕКОНОМІКО-ГЕОГРАФІЧНОІ ХАРАКТЕРИСТИКИ  КРАЇНИ

  1. Загальні відомості про країну («візитна картка» країни- -офіційна назва, площа, кількість на­селення, столиця, тип країни за рівнем розвитку та структурою економіки, форма правління,  державний устрій, грошова одиниця, державна мова, членство в міжнародних організаціях).
  2. Економіко- географічне положення   краiни, його оцінка для розвитку господарства

    2.  Оцінка природних умов (сприятливість клімату, рельєфу) і ресурсів (оцінка забезпеченості мінерально- сировинними (паливні, рудні, нерудні), водними , лісовими та ін. ресурсами для розвитку   господарства)

    3.  Народонаселення (тип відтворення, природний приріст, національна, вікова, мовна, релігійна структура населення, рівень урбанізації, густота розміщення населення, міста- міліонери, агломерації)

    4.  Загальна характеристика господарства (первинний, вторинний  третинний сектор економіки). Просторове розміщення економіки.

    5.  Зовнішні економічні зв'язки (економічні партнери, експорт, імпорт)

 

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

Загальні відомості про країну Офіційна назва Великої Британії – Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, площа –244,1 тис. км2, населення – 65,8 млн осіб (2018р.). Державна мова- англійська. Постіндустріальна країна «Великої сімки».

Форма державного правління –парламентська монархія. Главою держави є королева з 1952р. Єлізавета ІІ. У державі не написана Конституція, а законодавство складається з актів конституційного характеру, які в сукупності є Конституцією країни. Проте відсутність основного закону не заважає населенню країни бути законослухняним.

Велика Британія (ВБ) - унітарна держава з наданням прав адміністративної та політичної автономії Шотландії, Уельсу, Північній Ірландії.

 Країну поділяють на чотири історико-географічні області: Англія, Уельс, Північна Ірландія і Шотландія, особливий статус мають о.Мен і Нормандські острови.

ВБ має острівні володіння за межами своєї території, вона зуміла зберегти економічні зв’язки з колишніми колоніями, створивши Співдружність Британських Націй. Це одна знебагатьох держав ЄС, яка поки що зберігає свою національну валюту фунт стерлінгів.

Столиця держави Лондон – один з найбільших фінансових, економічних, культурних центрів Європи і світу. Тут діє понад 30 музеїв, серед яких Тауер, музей Вікторії та Альберта, музей воскових фігур Мадам Тюссо. Лондон внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як місто, в якому зібрано велику кількість пам’яток культури – Вестмінстерське абатство ХІ ст. з Куточком поетів, Віндзорський замок, Куточок ораторів у Гайд-парку, колона Нельсона та ін. Привертають увагу й численні парки міста .

Географічне положення ВБ– це острівна країна. Берегова лінія Британських островів значно розчленована численними затоками і утворює великі півострови – Уельс і Корнуолл.

Найближче до Королівства розташована Франція, з якою зв’язок здійснюється через протоки Ла-Манш (тунель під Ла-Маншем) і Па-де-Кале, а також Бельгія Нідерланди, які межують з ним також по морю. Велику Британію часто називають західними воротами до Європи, що повністю виправдано, бо саме ця країна стоїть на перетині важливих повітряних і морських шляхів Старого світу з Новим. Таке розташування ВБ значно впливало на розвиток країни впродовж усієї її історії. Т.ч.

                                     Позитивні ознаки:

  •     острівне розташування сприяє розвиту міжнародних торго­вельно-економічних зв’язків, оскільки тут перетинаються між­народні морські та повітряні шляхи;
  •     високий екон. рівень розвитку сусідських держав, що є партнерами по ЄС;
  •     наближення до важливих мінерально-сировинних баз Євро­пи: залізорудних басейнів Швеції, родовищ природного газу

Норвеґії, нафти в Північному морі, джерел лісу в Скандинав­ських країнах;

  •     наявність тісного зв’язку з материковою частиною Європи не лише морським, а й залізничним і автомобільним транспортом (через підводний тунель);
  •     налагоджені зв’язки з країнами Британської Співдружності Націй.

                             Негативні ознаки:

  •     природно-географічні: близькість до океану обумовлює вологий та відносно прохолодний клімат, що обмежує сільськогосподар­ські можливості;
  •     політико-географічні: проблеми Ольстеру (Північної Ірландії).

Природні умови і ресурси. Райони ВБ дуже відрізняються за рельєфом, кліматом і пануючими ландшафтами. На півночі і заході країни переважає гірський рельєф, на південному сході – рівнинний. Найбільш гористою є територія Шотландії. Значна частина території країни добре освоєна, а близько 3/4 її площі – це сільськогосподарські угіддя .ТЕ

   ВБ не відрізняється різноманітністю корисних копалин, проте окремі з них відіграли у свій час суттєву роль у формуванні промислових районів країни. Найбільше значення мали запаси кам’яного вугілля, які зосереджені в трьох басейнах країни – Йоркширському, Нортумберленд-Даренському та Південно-Уельському. Нині роль вугілля суттєво зменшилася. Натомість зріс видобуток нафти й газу на шельфі Північного моря. ВБ раніше використовувала власну залізну руду для потреб металургії, нині -імпортна руду. З інших корисних копалин заслуговують на увагу родовища каоліну, кам’яної та калійної солі. Досліджуються родовища уранових руд.

Клімат ВБ морський, дуже м’який і вологий на заході та більш сухий на сході. У ґрунтовому покриві переважають підзолисті й бурі лісові ґрунти, які суттєво окультурені і дають високі врожаї. Особливості ґрунтово-кліматичних умов визначають спеціалізацію сільського господарства західної і східної частин країни.

Річки  повноводні, близько розташовані одна до одної, що дало змогу об’єднати їх каналами і створити густу мережу транспортних шляхів. Порізаність берегової лінії і зручність гирлових частин річок, які далеко заходять у суходіл, позитивно впливає на створення портів, які стали важливими транспортними вузлами.

Переважають культурні ландшафти, хоча в багатьох місцях збереглися куточки незайманої природи, що вражають своєю красою всіх відвідувачів.

Народонаселення і культура.Характерний низький природний приріст (0,4 ‰), з цим пов’язане «старіння нації» і проблеми відтворення працездатного населення. Англійців близько 80 % населення країни-нащадки англосаксів і норманів. Близько 15 % – це шотландці, валійці та ірландці – нащадки кельтів. До 5 % припадає на іммігрантів з країн Співдружності. За віросповіданням переважають англікани. Серед віруючих є католики і незначна частка мусульман.

Особливості народів і націй

    Англійці відрізняються поміркованістю, про яку вони не забувають ні під час роботи, ні під час відпочинку. Їм притаманна любов до порядку, комфорту, потяг до розумової діяльності. Вони люблять гарний транспорт, свіжий костюм і багату бібліотеку. Увагу привертає англійський спосіб життя, зокрема прихильність до традицій, повага до королівської сім'ї, своя система мір, лівосторонній рух, традиції в харчуванні, старомодні кеби та омнібуси на вулицях, зневага лондонських клерків до портфелів.

    У країні спостерігаються одна з найвищих у Європі густота населення і дуже високий рівень урбанізації. У містах проживає понад 90 % населення;має високоефективний ринок праці, що забезпечує досить високий рівень зайнятості населення. Рівень безробіття вдвічі нижчий, ніж у Німеччині та Франції. Держава, не втручаючись у регулювання зайнятості населення, активно стимулює створення нових робочих місць у приватному секторі господарства.

Соціальні проблеми пов’язані з іммігрантами, з якими часто виникають і загострюються трудові конфлікти. Велика Британія має надзвичайно цікаву й давню культуру. Країна дала світу багатьох діячів науки і культури- філософ Р. Бекон, мандрівники-дослідники Ф. Дрейк, Дж. Кук, біологи і медики Ч. Дарвін, Ф. Хопкінс, А. Флемінг, літератори В. Шекспір, Д. Дефо, Дж. Свіфт, С. Моем, Р. Кіплінг, Дж. Прістлі та ін., музиканти У. Бьорд, Б. Бріттен, група «Бітлз».

Господарство Одна з найрозвинутіших країн світу, провідною торговельною країною, світовим фінансовим центром. ВВП країни становить понад 2 трлн дол. Країна вибудовує свою ринкову модель господарського розвитку, що має такі особливості: мінімум державного втручання і максимум приватної ініціативи; посідає провідне місце в НТ-розробках, у розвитку новітніх технологій.

Структура господарства в загальних рисах повторює німецьку; на сферу послуг припадає понад 73 % ВВП, а на промисловість і с-г- 25 % і близько 2 %.

ЧИННИКИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ

Економіко-географічне положення

Історичний чинник

Фінансові та матеріальні ресурси

 Науково-технічний потенціал

Працересурсний та споживчий потенціал

Природно-ресурсний потенціал

ДОМІНУЮЧІ СКЛАДНИКИ ЕКОНОМІКИ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ

ПЕРВИННИЙ СЕКТОР

ВТОРИННИЙ СЕКТОР

ТРЕТИННИЙ СЕКТОР

• Тваринництво: скотарство, свинарство, птахівництво • Рослинництво: кормові, зернові культури, картоплярство, садівництво

• Виробництво машин та устаткування

• Хімічні виробництва

• Кольорова металургія

• Видобуток нафти і природного газу

Фінансова діяльність

• Туризм

• Освіта

 

Первинний сектор економіки

Сільське господарство ВБ є типовим для постіндустріальних країн ЄС з досить низькою часткою у структурі ВВП та з високим рівнем фінансової підтримки з боку держави та країн ЄС.

Сільське господарство характеризується наявністю великих землевласників (лендлордів), які здають свої землі в аренду, особливо на південному сході країни. У структурі галузі переважає тваринництво, що зумовлено наявністю цілорічних продуктивних пасовищ. Основними галузями тваринництва є розведення великої рогатої худоби, свинарство і птахівництво. У рослинництві третина земель охоплена зерновими культурами, серед яких провідними є пшениця і ячмінь. На половині ріллі вирощують багаторічні трави, незначні ділянки відведені під вирощування картоплі, цукрового буряку, городини та ягід.

Практичне завдання Користуючись картами атласу, назвіть основні землеробські і тваринницькі райони ВБ.

Видобувна галузь прдставлена видобутком паливних ресурсів: нафта (шельф Північного моря) та вугілля (Йоркширському, Нортумберленд-Даренському та Південно-Уельському басйнах). З інших корисних копалин ведеться видобуток каоліну, кам’яної та калійної солі. Досліджуються родовища уранових руд.

Вторинний сектор економіки

 За обсягами промислового виробництва посідає 5 місце у світі. Як і в інших країнах Західної Європи, у ВБ існують галузі, які всіляко підтримуються урядом. Це передусім металургійна промисловість-зберіглося 5 металургійних районів. Однак змінилася географія розміщення металургійної промисловості.

Практичне завдання Користуючись картами атласу, назвіть металургійні райони Великої Британії. Поясніть, чому розміщення підприємств чорної металургії змістилося на узбережжя у порти.

Такою самою галуззю є текстильна промисловість, географія якої збереглася з епохи промислового перевороту. Бавовняна промисловість зосереджена у Ланкаширі, вовняна – в Йоркширі, лляна – у Північній Ірландії, а трикотажна – у Східному Мідленді.

Досить сильними є позиції в енергетичній, нафтохімічній, харчовій галузях промисловості та в багатогалузевому машинобудуванні. Хоча машинобудівний промисловий комплекс зазнав кризи і значних структурних змін, його частка впродовж останніх років зросла.

Найбільш значущі позиції в машинобудуванні має виробництво двигунів, літаків і космічного обладнання, виробництво комп’ютерів, телефонів, засобів зв’язку, радіоелектронного обладнання, а також автомобілів.

При цьому значно зменшилися обсяги суднобудування, проте ВБ залишається одним з найбільших у світі виробників військових та спеціалізованих суден.

 Найбільшим центром розвитку електроніки та електротехніки є Лондонська агломерація, проте зростає роль і Глазго, Едінбурга та Данді, які справедливо називають «Силіконовою долиною Шотландії».

Авіаракетна галузь розміщена в Лондоні, Бристолі і Східному Мідленді. Верстатобудування та приладобудування приурочені до Бірменгена, а важке машинобудування – до металургійних районів Північного Сходу Англії.

    Третинний сектор економіки

Сфера послуг Враховуючи острівне положення країни, важливою галуззю сфери послуг є транспорт, представлений усіма видами. Після введення в експлуатацію Трансламаншського тунелю, завдовжки понад 50 км, країна отримала прямий вихід до континентальної транспортної системи. Велика Британія посідає одне з перших місць у Європі за розвитком морського транспорту. Вона володіє однією з найбільших авіакомпаній світу («Брітіш Ейрвейз»), яка за протяжністю авіаліній є абсолютним лідером у Європі, проте за торговельним обігом поступається німецькій «Люфтганзі».

 Досить сильними є позиції в галузі телекомунікацій, банківському секторі, концентрація та централізація в якому призвела до формування потужних фінансових груп. Частка британських банків у міжнародному кредитуванні перевищує 20 %.

 ВБ відіграє значну роль у сфері туризму. Вона є країною переважно ділового, пізнавального, спортивного та освітнього туризму. Крім Лондона, привабливими для туристів є молодіжний центр країни Ліверпуль, університетські міста Оксфорд та Кембридж, шотландські міста Единбург і Глазго – центри мистецтва і проведення фестивалів, Кардифф – столиця Уельсу, яка збирає шанувальників пам’яток Середньовіччя, а також курортні райони на півдні Англії (Боримут).

Лідери британської економіки 5 місце у світі за торговельним обігом посідає нафтопереробна компанія «Брітіш Петроліум». Наступна за нею авангардна трійка представлена виробництвом первинних пластмас і пластику, фармацевтичних товарів (компанія «GSK») та органічної хімії. Британські компанії «Брітіш Телеком», «Ракал Елект ронікс», «Сіменс Плессі» є традиційно сильними в електротехнічній промисловості. Приватизована компанія «Брітіш Аероспейс» спеціалізується на випуску широкого спектру космічних апаратів, ракет, літаків тощо, а «Роллс-Ройс» – один зі світових лідерів з виробництва авіадвигунів. Харчова промисловість представлена багатьма гігантами, серед яких «Юнілевер» –британсько-нідерландський консорціум, торговельний обіг якого понад 50 млрд євро, а кількість зайнятих становить понад 250 тис. осіб.

Просторове розміщення господарства

Рівень розвитку господарства в окремих районах неоднаковий, що зумовлено як історичними чинниками, так і сучасними тенденціями. Провідні позиції в розвитку господарства країни посідають райони Південної Англії, серед яких Південний Схід. Райони Центральної Англії більше ніж інші залежать від розвитку обробних галузей промисловості. Північні райони Англії відрізняються насиченістю давніх традиційних галузей господарства. Райони національної окраїни, що включають Уельс, Шотландію та Північну Ірландію, з депресивних перетворилися на території інтенсивного промислового і сільськогосподарського розвитку.

Зовнішньоекономічна діяльність ВБ значну увагу приділяє зовнішній торгівлі, частка якої у світовій торгівлі становить близько 6 %.

Експорт-  продукція машинобудування, хімічної та хіміко-фармацевтичної галузей, харчові концентрати, кондитерські вироби, тютюн і різноманітні напої.

Імпорт-   промислове обладнання, технології, паливо, продукти харчування.

Країна здійснює 10 % світового експорту послуг – банківських, страхових, брокерских, консультативних, а також у галузі комп’ютерного програмування.

Є потужним світовим інвестором. Значна частина інвестицій припадає на країни ЄС, зокрема на Німеччину (особливо Східну), а в самому Королівстві високою є частка інвестицій із США.

   Відносини ВБ з Україною набувають дедалі більш стійкого і динамічного характеру. Спостерігається тенденція щодо збільшення обсягів взаємної торгівлі. У структурі товарообігу лідерами є текстильна промисловість, продукція чорної металургії і хімічної промисловості. Входить до числа великих інвесторів України, посідаючи 5 місце серед країн-інвесторів. Найбільша частка інвестицій спрямовується в харчову промисловість, машинобудування, внутрішню торгівлю. Створюються спільні українсько- британські підприємства.

                                            УЗАГАЛЬНЕННЯ

Велика Британія – парламентська монархія, унітарна держава, має острівні володіння за межами своєї території.

Країна не відрізняється різноманітністю мінерально-сировинних ресурсів, значна частина її території добре освоєна і зайнята сільськогосподарськими угіддями.

Велика Британія – це держава з низьким природним приростом, високою густотою населення і урбанізацією, у її національному складі переважають англійці.

Провідними галузями промисловості країни є енергетика, нафтохімічна,

хіміко-фармацевтична, харчова галузь промисловості та багатогалузеве

машинобудування.

У структурі сільського господарства Великої Британії переважає тваринництво.

Сильними є позиції Великої Британії в транспорті, галузі телекомунікацій, банківському секторі.

Велика Британія є провідною торговельною країною і потужним інвестором.

 

ФРАНЦІЯ

Географічна розминка  Пригадайте, яке місце за площею посідає Франція в Європі. Поміркуйте, які особливості природних умов Франції найбільше впливають на розвиток господарства.

Загальні відомості про країну («візитна картка»).

Офіційна назва держави – ФранцузькаРеспубліка. Площа -551,6 тис. км2, а населення – 64,9 млн осіб (2018р.). Форма державного правління – президентсько-парламентська республіка. Франція є унітарною державою. Вона складається разом з Корсикою з 22 регіонів, які поділяють на 96 департаментів. Заморськими департаментами Франції є Фр. Гвіана, Гваделупа, Мартиніка, Реюньйон. Її територіальними одиницями з особливим статусом є Майотта, Сен-П’єр, Мікелон. Заморські французькі території – це Бассас-да-Індія, о. Кліппертон, о. Європа, Французька Полінезія, Фран. Південні та Антарктичні землі, о. Глорйоз, о. Жуан-да-Нова, Нова Каледонія, о. Тромплен, о. Уолесс і Футуна.

Столиця Франції – місто Париж. Державна мова – французька. Країна входить до Єврозони і нині користується євро. Постіндустріальна країна «Великої Сімки»

Географічне положення є вигідним. Моря і гори утворюють природні кордони країни з усіх боків, крім північно-східної частини, і водночас є джерелом важливих природних ресурсів. На заході, півночі і півдні територія  омивається водами океану, зокрема Біскайською затокою, протокою Ла-Манш і  Середземним морем.

Рельєф Країна розташована на великому плато, яке на півночі перетинають річки Сена і Марна. На північному сході вздовж кордонів з Бельгією поверхня горбиста, укрита лісами. Південніше над долиною Рейну здіймаються гори Вогези; тут проходить кордон  з Німеччиною. Далі на кордоні зі Швейцарією простягається гірський ланцюг Юра. Високогір’я Центрального масиву займають значну площу в центральній південній частині, де подекуди розкинуті застиглі вулканічні кратери. Піренейські гори створюють природний кордон між Францією та Іспа нією. На кордоні з Італією височіють грандіозні Альпи.

Природні умови і ресурси сприятливі для господарювання і комфортного проживання людей. Природні умови, зокрема рельєф переважної більшості території країни і клімат, сприятливі для ведення сільського господарства.

На мінерально-сировинні ресурси Франція небагата: у Лотарингії є незначні запаси кам’ян. вугілля та залізної руди, у Центр. масиві – запаси урану. Як енергетичний ресурс використовують також енергію гірських річок. На півдні – у Провансі і Лангедоці –боксити; має природні буд. матеріали,  калійну та кам’яну сіль.

 Особливості рельєфу, зокрема гірські масиви Альп і Піренеїв, є важливим чинником розвитку туризму. Туристськими ресурсами є й морські узбережжя з чудовими пляжами, судноплавні річки, серед яких Сена, Луара, Гаронна, Рона. У межах країни експлуатуються численні джерела цілющих мінеральних вод. Територія Франції вкрита широколистими лісами, які становлять понад 25 % площі країни, на півдні –середземноморський маквіс, що подекуди змінює культурна рослинність –маслинові гаї, виноградники, фруктові і декоративні дерева. З метою збереження флори і фауни створено національні природні парки, ландшафти яких є рекреаційними ресурсами країни.

Народонаселення і культура. Природний приріст населення у Франції невисокий -0,4 ‰. Понад 85 % жителів країни –французи. Свої етнічні особливості зберігають каталонці, корсиканці, бретонці, фламандці та ін. народи. У країні проживає достатньо багато іммігрантів – алжирців, португальців, іспанців, італійців, турків, вір мен, марокканців, тунісців, в’єтнам ців, басків. Католики становлять 90 %, що підтверджує сильні традиції Римської католицької церкви. Прихильність до інших релігій у відсотках така: протестанти становлять 2 %, мусульмани – 2 %, іудеї – 1 %, православні – 0,5 %, поза вірою – 4,5 %. Рівень життя високий. Більше 50% працює у сфері послуг.

Рівень урбанізації – 77%. Характерна риса урбанізації Франції – дуже висока концентрація населення у великих містах і міських агломераціях. Міст-мільйонерів в країні є 5: Париж (2,2 млн осіб), Марсель (1,6 млн осіб), Ліон (1,4 млн осіб), Лілль (1,3 млн осіб), Тулуза (1,1 млн осіб). На сході сформувалася велика поліцентрична міська агломерація Лотаринзька. До світових міст у Франції належать Париж та Ліон. За чисельністю переважають малі й середні міста, а в сільській місцевості – хутори й невеликі села. Околиці Парижа є найбільшим урбанізованим районом Європи. У міських агломераціях відбуваються маятникові міграції: з міст-супутників і сіл люди щоденно їздять на роботу в ядра агломерацій.

Франкофонія. Французька мова є офіційною в 32 країнах світу. Її вважають рідною близько 3  %, а використовують як державну 13  % населення світу. 46,3%  франкомовного населення живе в Африці, 44%  – в Європі, 7,6%  – в Америці, 1,8% – в Америці, 0,3% – в Океанії. Франкофонія – франкомовний  простір, тобто спілка країн, де говорять французькою мовою. До Міжнародної організації франкофонії входить 56 країн та урядів, що представляють різні держави або частини держав світу, а також 14 спостерігачів. Прапор франкофонії символізує п’ять континентів

Проблема

Франція має висококваліфіковані кадри, нове технологічно модернізоване обладнання, цікаві науково-технічні розробки. Однак останніми роками спостерігається «втеча мізків», особливо до США та Великої Британії, де оплата кваліфікованої праці вища, а податки нижчі, ніж у Франції.

??? Запропонуйте способи подолання цієї проблеми.

Відомі люди Франція дала світу великих мислителів (Монтеск’є, Руссо, Вольтера), письменників (Бальзака, Золя, Мопассана, Дюма, Перо, Анатоля Франса), художників (Гогена, Матіса, Моне, Мане та ін.), музикантів (Бізе, Равеля, Дебюссі та ін.) та інших представників культури.

Особливості народів і націй Французька нація має багату історію і культуру, яка завжди впливала і впливає нині на розвиток європейської культури. Позитивними рисами французів, на думку іноземців, є їхня енергійність, привітність, працелюбність, розум, готовність прийти на допомогу, галантність, захопленість. Французів відрізняє вишуканий смак у спілкуванні. У минулому Франція значно вплинула на формування європейського етикету, а мова тривалий час була мовою дипломатичного листування.Французи виховані так, що потрапляючи в іншу країну, з легкістю засвоюють і чуже життя, і чужі норми поведінки. Водночас для французів характерні й такі риси, як суєтність, скептицизм, часто зверхність, недостатня пунктуальність. Справедливо пишаючись своєю мовою, французи зазвичай погано знають іноземні мови.

Господарство За показником ВВП Франція посідає 8 місце у світі, поступаючись Німеччині та ВБ, Росії. У ній, як і в Німеччині, утвердилася соціально орієнтована модель ринкової економіки. Її найважливішою особливістю є більша частка в господарстві державного сектору, ніж у ФРН і ВБ . Тому на державних підприємствах Франції працює майже четверта частина всього зайнятого населення країни, а держава розподіляє до 55 % ВВП. Саме держава зберігає суттєвий вплив у ключових галузях господарства, володіє більшою частиною залізниць, енергосистем, повітряного транспорту та телекомунікаційних компаній. Іншою важливою особливістю є захист з боку держави соціальних інтересів населення (рівень оплати праці в державному секторі вищий, ніж у приватному). Тому більшість французів віддають перевагу роботі на підприємствах, в установах і закладах державної форми власності.

ДОМІНУЮЧІ СКЛАДНИКИ ЕКОНОМІКИ ФРАНЦІЇ

ПЕРВИННИЙ СЕКТОР

ВТОРИННИЙ СЕКТОР     

ТРЕТИННИЙ СЕКТОР  

Фінансова діяльність  

• Атомна енергетика 

Освіта

• Туризм      

• Швидкісні залізниці                                                                         

• Хімічні виробництва

• Виробництво машин та устаткування

Виробництво одягу 

• Виробництво харчових продуктів, напоїв

 

•Тваринництво:                                                                                                                  велика рогата худоба, вівці,  свині, домашня птиця, устриці

     Рослинництво: пшениця,                                                                                                               цукр. буряк, виноград, овочі,

            

 

Первинний сектор економіки

Сільське господарство забезпечене значними площами родючої землі, сучасними технологіями і державними дотаціями фермерів. Франція- лідер у виробництві с-г продукції всієї Європи й потужним її експортером. Ус-г , а також у легкій і харчовій промисловості ключову роль відіграють дрібні приватні підприємства.

  Різноманітність клімату дає змогу поєднувати рослинництво помірного і субтропічного типів. Провідною галуззю рослинництва в помірному поясі є вирощування зернових культур, насамперед пшениці, кукурудзи і ячменю. На Північнофранцузькій низовині вирощують також картоплю, цукровий буряк, соняшник, хміль і льон. Традиційними для Франції є виноградарство, садівництво та овочівництво, які тяжіють на південь до Середземномор’я.

  Найважливішою галуззю тваринництва є скотарство, зокрема вирощування великої рогатої худоби, свинарство та конярство. Значну роль у господарстві багатьох міст, що розташувалися на узбережжі океану, відіграє рибальство.

Вторинний сектор економіки

Промисловість Франції орієнтується на розвиток тих галузей, які визначають НТП. Це насамперед багатогалузеве машинобудування, представлене виробництвом автомобілів, літаків, ракет, швидкісного рухомого складу залізниць, робототехніки, мікроелектроніки та ін. Найбільша концентрація машинобудування спостерігається у Великому Парижі, а також у Ліоні, Тулузі й інших міських агломераціях. Для країни характерний високий рівень розвитку ядерної енергетики і біотехнологій.

За масштабами ядерної енергетики Франція   поступається тільки США. У країні діє понад 50 енергоблоків АЕС, на яких щорічно виробляється понад 70 % електроенергії. У Франції багато унікальних центрів ядерної енергетики. Зокрема у Трикастене зосереджений найбільший у Західній Європі завод зі збагачення урану, а на мисі Лаг – найбільший у регіоні завод з відновлення стержнів АЕС.

   Французькі підприємства мають досить високі конкурентні позиції в хімічній, хіміко-фармацевтичній і харчовій галузях промисловості. Підприємства цих галузей розміщено в багатьох районах. Так, найбільшим центром нафтохімії є Марсель. Підприємства з виробництва калійних добрив зосереджені в Ельзасі, виробництва соди та вуглехімії – у Лотарингії, лісохімії – у Ландах. Традиційно конкурентоспроможними на зовнішньому ринку є виноробна, швейна та парфумерно-косметична галузі.

 Розвивається у Франції й металургійна промисловість, яка перебуває під надійним захистом держави. Найбільше значення мають металургійні комбінати в Дюнкерку та Фосі. Електрометалургія зосереджена поблизу джерел дешевої електроенергії в гірських районах.

Провідні підприємства Лідери промислового виробництва. Європейськими лідерами з виробництва автомобілів є компанії «Пежо» і «Рено», електронної та електротехнічної промисловості – державна компанія «Томпсон», авіа-космічної – «Аероспасьяль». Потужною металургійною компанією є «Юзінор-Сасілор», яка забезпечує близько 70 % виробництва сталі та 98 % експорту продукції галузі. Одним з лідерів харчової промисловості є «Данон» (молокопродукти).

 Третинний сектор економіки

Провідну роль у структурі сфери послуг відіграють банківська сфера, транспорт, торгівля, туризм, хоча за кількістю зайнятих найбільшими є установи з надання консультативних послуг (інформаційних, рекламних, маркетингових та ін.).

Провідні підприємства  Лідери з надання послуг. Найбільші банки-  вважаються «Сосьете женераль», «Кредит Ліонне», «Банк насьональ де Парі». Франція має розвинений транспортний комплекс, представлений насамперед надшвидкісними залізницями «ТЖВ» (швидкість понад 320 км на годину). Авіаційна компанія «ЕР Франс» є лідером авіаперевезень з торговельним оборотом близько 12 млрд євро, у якій працює понад 60 тис. осіб.

 Франція є світовим лідером у сфері туризму-більше 10 % ВВП країни. У сфері туризму зайнято понад 3 млн осіб, щорічно країну відвідують понад 70 млн туристів (дохід у розмірі більше 55 млрд дол.)

Просторове розміщення господарства

За особливостями розвитку й розміщення господарства Франція поділяється на 8 районів.

-Столичний район (Іль-де-Франс),            - Паризький басейн,

-Північ,                                                          -Схід,

      -Центральний Схід,                                     -Середземномор’я,

-Південний Захід,                                          -Захід.

 Кожний район має своє господарське «обличчя»; розвиваються неоднаково: найбільш розвиненими є район Парижа та Середземномор’я, депресивними залишаються Північ і Схід, набирають обертів у господарському розвитку Південний Захід і Захід.

  Зовнішньоекономічна діяльність Франція за обсягом товарообігу  посідає 4-5 місце у світі. У ЄС вона є 2-ю за обсягом експорту і 3-ю за обсягом імпорту.  Експорі -продукція промисловості – понад 80 %. -автомобілі, літаки, гелікоптери, обладнання для АЕС, космічної техніки, сталь та алюміній, продукція хімічної промисловості, ліки, зброя, текстиль та одяг, продукцію аграрного сектору.

Імпорт - енергоносії (нафта), деякі сільгосппродукти та вироби хімічної галузі.

Перші місця у взаємній торгівлі Франції посідають Німеччина, ВБ, Італія, а також Бельгія, Люксембург та Іспанія. Частка США усього 7–9 %.

Загальний обсяг французьких інвестицій в економіку інших країн становить понад 25 млрд дол. на рік. Франція завжди приділяла значну увагу країнам Африки як чиннику свого впливу у світі. Це пояснюється наявністю колись тут великої кількості французьких колоній, які й нині перебувають під великим впливом країни.

Україно-французькі відносини. Франція замикає десятку головних країн-інвесторів в українську економіку. Інвестиції спрямовуються у харчову промисловість і с-г, телекомунікації і зв’язок, виробництво будівельних матеріалів тощо. Перспективним є розвиток відносин у сфері морського торговельного судноплавства, а також культурних зв’язків.

Висновки

Франція велика за розмірами парламентсько-президентська республіка, що розташувалася на заході Європи.

Країна багата на земельні й рекреаційно-туристичні ресурси, меншою мірою забезпечена мінерально-сировинними ресурсами.

Франція – однонаціональна країна, де сповідується католицизм. У країні сформоване ринкове соціально орієнтоване господарство з великою часткою державного сектору.

Провідні галузі є атомна енергетика, машинобудування, хімічна і харчова галузі.Сільське господарство країни посідає провідні позиції в Європі і спеціалізується на рослинництві.

Франція експортує автомобілі, літаки, гелікоптери, обладнання для АЕС, космічну техніку, сталь та алюміній, продукцію хімічної промисловості, ліки, зброю, текстиль та одяг; імпортує переважно енергоносії.

 

Питання для закріплення

1. Складіть візитну картку Франції, ВБ.

2.Порівняйте спеціалізацію будь-яких двох районів Франції, ВБ.

3. Поясніть переваги й недоліки потужного державного сектору економіки Франції.

4.Доведіть, що туризм посідає одне з провідних місць у господарстві Франції.

5. Назвіть найважливіші риси економіко-географічного положення Великої Британії та Франції, що впливають на розвиток господарства.

6. Порівняйте особливості населення Великої Британії іФранції.

7.Поясніть, чому держава всіляко підтримує такі галузі господарства, як чорна металургія, текстильна промисловість і сільське господарство у ВБ.

8. Доведіть, що сфера послуг ВБ посідає провідні позиції у світі.

         

1

 

doc
Додано
11 жовтня 2020
Переглядів
21128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку