Презентація до уроку позакласного читання Еріх Марія Ремарк «Тіні в раю»

Про матеріал

Еріх Марія Ремарк «Тіні в раю»

Презентація книги одного з найвідоміших письменників XX століття.

Тіні в раю – це емігранти, ті, хто в довгому періоді звикання до нового місця, та переході в обитель тих, хто живе, а не намагається вижити, але все ще поки що вважається не своїм, чужинцем. Про людей різних, але які прагнуть одного – почати жити там, де краще, втекти від небезпеки, знайти нового себе в іншому місці, знайти і зрозуміти.

Дуже актуальна книга за сьогодення.

Українці, змушені шукати прихистку за кордоном через війну в себе в країні, часто страждають від низки психологічних проблем. Ці проблеми пов'язані не лише з травмою війни, а й із переїздом, втратою домівки, ностальгією, відчуттям провини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Еріх Марія Ремарк«Тіні в раю»Вчитель німецької мови та зарубіжної літератури. Запорізької гімназії №81 Запорізької міської ради. Світлана Добришина

Номер слайду 2

Schatten im Paradies

Номер слайду 3

Американський роман письменника, опублікований вже після смерті автора. Різні люди, об’єднані тавром «вигнанці», спустошені тугою за власним минулим та втомлені пошуком. Чи віднайдуть вони своє місце в цьому потрощеному світі?..https://www.youtube.com/watch?v=i. UBk. IUd. HUdw

Номер слайду 4

«Тіні в раю» Багатьом біженцям Америка здавалася землею обітованою, де немає ні війни, ні злиднів. Журналіст Роберт Росс два роки переховувався від нацистів у Брюссельському музеї. Тепер він в Америці і може вдихнути на вільні груди. Та де взяти сили, щоб почати життя наново? Роберт не один. Він бачить долі інших біженців. Лікарі, торговці картинами, манекенниці, актори — усі вони по-своєму намагаються впоратися з тим болем, що лишила по собі війна. Хтось топить горе в алкоголі, хтось кидається в роботу. Одні продовжують боротьбу з останніх сил. Інші складають зброю. 

Номер слайду 5

Розповідь в романі ведеться від імені головного героя, чия професія журналіст. Він зображує становище США за часів Другої Світової війни. Але не тільки про політику йтиметься, багато уваги приділяється і простим людям. Людям, які бояться за своє життя і біжать в Нью-Йорк, щоб уникнути сцен насильства і смерті. Їх дуже багато, адже велика частина Європи сподівається на щасливе американське життя. Автор показує як люди, які довго страждали за часів війни, потрапляють в рай під назвою США. Від цього і пішла назва роману «Тіні в раю». Він розповідає, як важко людям знайти спокій, після жахливих подій. Як все намагаються забути жах, який відвідав їх життя. Перші йдуть на роботу, інші стають п'яницями, а є деякі, хто не може впоратися з усім цим і стають самогубцями. Книга нагадує про те, що потрібно дорожити світом і не починати війну.

Номер слайду 6

Чому варто прочитати цю книгу?1) Це класичний Ремарк – вагомий аргумент для багатьох.2) В книжці є персонажі з попередніх романів. Ви будете приємно здивовані.3) Різноманітність героїв, яких об’єднує емігрантська доля. Багаті і бідні, молоді та старі, актори та антиквари, лікарі та письменники. Справжні герої, які витягли з лап війни сотні людей та звичайні заручники обставин. Історії кожного з них по-своєму цікаві.4) Тут багато мистецтва, а ще комерції пов’язаної з ним. Коли професіонали своєї справи беруться за діло – це справжня вистава, або навіть битва.

Номер слайду 7

Кінець цієї історії кожний додумає сам. Такий прийом зараз активно використовують у Голлівуді, можливо Еріх-Марія розумівся на тонкощах кіноіндустрії, або так і не зумів знайти відповідний фінал. Місце, де немає війни стає раєм для тих, хто тікає від неї. В цьому випадку це США, раєм для мігрантів цю країну зробили обставини. За інших умов, невоєнних, це така ж земля як і в Парижі, Берліні, Брюсселі, чи в будь-якому іншому місці. Відомо, що більшість героїв романів Ремарка – авантюристи. А ще, майже всі вони емігранти. Як і сам Ремарк – це народ світу, постійні жителі дешевих готелів. Вони всюди гості, і не завжди бажані. Люди, життя яких ділиться на «до» і «після».

Номер слайду 8

Більшість не хотіли повертатися до Німеччини. Занадто багато неприємних спогадів, втрат, смертей. Хоча пережитий гіркий досвід має властивість залишатися в нашій пам’яті пригодою. Ті, хто все таки мали бажання повернутися, керувалися почуттям помсти, за зруйноване життя. Чи знайшли вони психологічний спокій на чужій землі? Кожен, сам для себе, не міг дати відповіді на це питання. Напевно спокій – це занадто коротке, в часовому сенсі, явище, в такому неспокійному світі. Сюжет не занадто гострий, як це було у попередніх книгах. Скоріше вдумливий, дозволяє оцінити стан того, хто починає з нуля. Залишається тільки пам`ять та ті хто зуміли вижити.

Номер слайду 9

Персонажі роману «Тіні у раю»Роберт Росс (головний герой, емігрант, два роки переховувався від нацистів в Брюссельському музеї, народився в Ганновері, хоче помститися вбивцям свого батька)

Номер слайду 10

Персонажі: Володимир Меліков (70 років, чех, портьє в готелі «Ройбен», з примусу господаря готелю приторговує наркотиками, жив у Франції, емігрував)Курт Лахман (Мертон) (емігрант, каліка, має пристрасть до жінок з легкими фізичними вадами)Наташа Петрова (манекенниця, народилася у Франції, емігрувала)Лоу-старший, Рауль (власник антикварної крамниці, песиміст)Лоу-молодший, Юлій (оптиміст, на три години молодше за свого брата, разом з ним власник антикварної крамниці)Гаррі Кан (єврей, 35 років, в минулому учасник Опору, емігрував, в США займається продажем приймачів)Равік (Людвіг Фрезенбург) (хірург, який емігрував з Франції, герой роману «Тріумфальна арка») Сілверс (торговець картинами імпресіоністів)Ліззі Коллер (актриса, емігрувала з Угорщини)

Номер слайду 11

Персонажі: Бетті Штейн (допомагала влаштуватися в Америці емігрантам, народилася в Бреславлі і мріяла повернутися в Берлін)Грефенгейм (гінеколог, в США живе в Філадельфії і працює з Равіком, емігрував з Німеччини)Фріслендер (Даніел Варвік) (єврей, в Німеччині торгував шовком і хутром, емігрував)Кармен («дурна і красива», єврейка, працює манекенницею, народилася в Померанії, в Рюгенвальді, емігрувала)Танненбаум (актор, грає нацистів, єврей, емігрував)Джон Скотт (сусід Роберта в готелі «Сади Аллаха»)Холт (єврей, робить антинацистський фільм)

Номер слайду 12

«Тіні в раю» (нім. Schatten im Paradies) — роман німецького письменника Еріха Марії Ремарка, опублікований його вдовою в 1971 році, вже після смерті письменника. Рукопис мав робочу назву Das gelobte Land («Земля обітована») і був перероблений і скорочений видавництвом Droemer Knaur. Пізніша версія роману (незакінчена) була опублікована під авторською назвою в 1998 році. Вважається, що роман описує реальні відносини між автором і княжною Наталією Палей. За словами критиків, книга відзначається тоном «яскраво-сірого романтизму».

Номер слайду 13

До того ж життя під чужим іменем і з паспортом небіжчика давно мене не дивувало — ба навпаки, здавалося абсолютно нормальним. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Тінь, за́тінок, холодо́к[— темна область простору, закрита від джерела світла непрозорим об'єктом, проєкція непрозорого об'єкта на освітлену площину. Люди як тіні…Чи віднайдуть вони своє місце в цьому потрощеному світі?..

Номер слайду 17

Чим ближче кінець війни, тим складніше німецьким емігрантам вирішити, що робити далі. Хтось із них прийняв американський спосіб життя та захотів залишитися тут назавжди. Хтось твердо вирішив повернутись у рідні місця. Але є й такі, хто не знає, куди їм повертатись. Дуже актуальна книга за сьогодення. Тіні в раю – це емігранти, ті, хто в довгому періоді звикання до нового місця, та переході в обитель тих, хто живе, а не намагається вижити, але все ще поки що вважається не своїм, чужинцем. Про людей різних, але які прагнуть одного – почати жити там, де краще, втекти від небезпеки, знайти нового себе в іншому місці, знайти і зрозуміти. Ця книга розповідає про емігрантів, які з'їхалися з усіх куточків Європи, аби втекти від війни. Цих людей пов'язує одна спільна риса — надія колись повернутися додому. Автор описує трагедії у житті переселенців, і те, як кожен із них справляється з психологічними та фізичними травмами, завданими війною.

Номер слайду 18

Українці, змушені шукати прихистку за кордоном через війну в себе в країні, часто страждають від низки психологічних проблем. Ці проблеми пов’язані не лише з травмою війни, а й із переїздом, втратою домівки, ностальгією, відчуттям провини.

Номер слайду 19

Що таке тінь людини?Тінь є або несвідомим аспектом особистості, який свідоме его не ототожнює з собою, або все несвідоме, — тобто все, що людина не усвідомлює повністю. Тінь — це сукупність низьких бажань, грубих потягів, що є прихованими або несвідомими і конфліктують із свідомістю людини. Тіні минулого (давнього ) - згадки про минуле, образи колишніх часів. Одна (тільки) тінь залишилася (зосталася) від людини - хтось дуже виснажився, схуд, зблід.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

«Тіні в раю»Еріх Марія Ремарк. Читаємо українською мовою: Текст: https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=3907&page=2 Аудіокнига: https://www.youtube.com/playlist?list=PLBy. Cj. Pp. IJ67wyzs. Pl. FF9hos4ac5v1 O-4 J

pptx
Додано
28 квітня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку