Презентація до уроку зарубіжної літератури в 9 класі на тему: "Джонатан Сафран Фоер "Страшенно голосно і неймовірно близько"

Про матеріал
Матеріали до уроку зарубіжної літератури: "Джонатан Сафран Фоер "Страшенно голосно і неймовірно близько"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація (матеріали до уроку) з зарубіжної літератури до уроку на тему: «Джонатан Сафран Фоер (нар. 1977). Біографія. «Страшенно голосно і неймовірно близько».

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Джонатан Сафран Фоер народився в 1977 році і виріс у Вашингтоні (округ Колумбія). Освіту здобув у Принстонському університеті, де на кожному курсі отримував премії на конкурсах літературної майстерності. Відвідував семінар під керівництвом Джойс Керол Оутс. Після закінчення університету працював асистентом у морзі, продавцем в ювелірному магазині, викладачем математики, службовцем архіву, «літературним рабом»..

Номер слайду 4

У 1999 р., збираючи матеріали для дисертації, Фоер відвідав Україну, де шукав відомості про свого дідуся по лінії матері. Робота над дисертацією плавно перетекла в роботу над романом «Все зрозуміло» (англ. Everything is Illuminated) і його публікацію в 2002 році.

Номер слайду 5

Перший роман 25-річного випускника Принстона вже перекладений на 15 мовах і розійшовся тиражем понад півтора мільйона примірників, екранізований в 2005 р. Якщо перший роман Фоера пов'язаний з подіями Голокосту, то другий, «Страшенно голосно і неймовірно близько» (англ. Extremely Loud and Incredibly Close) (2005), — з подіями 11 вересня, також був екранізований. Обидва романи отримали високу оцінку критиків і відомих письменників, удостоєні кількох премій. Джонатан Сафран Фоер — переконаний вегетаріанець і в 2009 році опублікував книгу «Поїдання тварин» (англ. Eating Animals) з докладним аналізом вегетаріанського способу життя. Навесні 2008 року Джонатан отримав запрошення викладати в Єльському університеті. Він є професором Нью-Йоркського університету.

Номер слайду 6

У червні 2004 року, Фоер одружився з письменницею Ніколь Краусс. Вони жили в Park Slope в Брукліні, Нью-Йорк, і мають двох дітей. Пара розлучилась у 2014 році, але залишаються друзями і в даний час живуть в різних будинках в Брукліні, в безпосередній близькості один від одного. Джонатан Сафран Фоер — лауреат численних літературних премій, включаючи Премію газети «Гардіан» за найкращу дебютну книгу Національну премію за найкращу книгу на єврейську тему і нагороду «Молодий Лев» — Нью-Йоркської публічної бібліотеки . Одне з його оповідань отримало в 2000 р. премію від американського літературного журналу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Про що ця книжка? Про хлопчика, який сумує за померлим татом, який загинув 11 вересня під час теракту. Про сина, який не може змиритися з втратою. Про пошук заради пошуку. Про невипадкові випадковості. Про випадок, долю і карму. Про найнезвичніші винаходи, зроблені через безсоння. Про пам'ять. Про прощення. Про любов. Про Дрезден і Хіросіму. Про війну. Про смерть. Про 11 вересня і про світ, який став іншим з цього дня. Про примирення. Про час. Про самотність. Про необхідність і вміння відпустити. Про те, як важливо вчасно почути повідомлення на автовідповідачі. Про те, чи можна поховати минуле. Про те, чи варто його ховати і чи можна жити у майбутньому без минулого.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

За жанром це РОМАН-КВЕСТ, РОМАН-РОЗСЛІДУВАННЯ. Розповідь ведеться від імені хлопчика Оскара Шеллі, який мешкає в Нью-Йорку. Він знаходить ключ, що належав його батьку, який загинув під час катастрофи 11 вересня 2001 року, та вирішує будь-що знайти замо́к, до якого підійде цей ключ, влаштувавши свого роду квест.

Номер слайду 11

Оскар Шелл є сучасним уособленням Тома Соєра, адже він є таким самим енергійним, кмітливим, схильним до дії хлопцем, як і його попередник. З його візитки ми дізнаємося про численні захоплення хлопця: він і винахідник, і астроном, і франкофіл, і дизайнер, і колекціонер… Проте, він стає свідком світової трагедії (Терористичний акт 11 вересня 2001 року), яка спричиняє психічну травму: «Навіть рік по тому мені було до болю тяжко робити деякі речі, наприклад, приймати душ (не знаю чому), і, звісно, їздити у ліфті. Багато речей наводили на мене просто жахливу паніку, як от підвісні мости, мікроби, літаки, салюти, араби в метро (хоч я й не расист), араби в ресторанах, кав’ярнях та інших громадських місцях, риштування, стічні труби та каналізаційні ґрати, залишені кимось сумки, черевики,люди з вусами, дим, вузли, високі будівлі та тюрбани»…

Номер слайду 12

Хлопчик знаходить спогади про батька, розповіді людей, його речі, все, що дозволить бодай на мить наблизитися до тата. Але цей роман також історія сім’ї, точніше, 4 поколінь однієї сім’ї, яка починається у Дрездені, де родич хлопчика втрачає кохану через бомбардування і продовжується вже у Нью-Йорку. Це історія дивних людей, з дивними поглядами, прагненнями і вчинками, які не всі здатні збагнути.

Номер слайду 13

9-річний хлопчик знайомиться із квартирантом, який живе у його бабусі, чоловік втратив мову ще у юному віці під час Другої світової війни, ставши свідком загибелі батьків. З людьми він спілкується за допомогою записок. Через деякий час Оскар і квартирант стали друзями, завдяки чому хлопець навчиться долати свої страхи та неприємності. Але одного раз старий зʹїде з квартири у невідомому напрямку.

Номер слайду 14

І нехай ключ належить зовсім іншій людині і не повязаний з батьком, хлопець так багато дізнався про рідну людину. Всупереч всім смертям і сльозам, це історія про життя, про любов до життя, про готовність до нових відкриттів. Про те, що ті, кого ми любимо, не помирають ніколи.

Номер слайду 15

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА Терористичний акт 11 вересня 2001 року - серія скоординованих терористичних атак ісламістської організації «Аль-Каїда», здійснена 11 вересня 2001 року на території США за допомогою захоплених пасажирських літаків, які терористи-смертники спрямували у північну та південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку відповідно. Всередині будівель спалахнула пожежа. Вогонь розплавив опорні сталеві конструкції, що викликало повне руйнування споруд. Унаслідок нападу загинуло 2 996 осіб, понад 6 000 осіб отримали поранення. Таким чином, теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв; інфраструктура зазнала збитків на суму не менше 10 млрд доларів США. Теракт призведе до військових подій в Афганістані та Іраку.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Запитання за підсумками уроку: Що таке тероризм? Які є способи боротьби з тероризмом? Що визначного є у біографії письменника Дж. С. Фоера? Про що роман «Страшенно голосно і неймовірно близько»? Чому твір Фоера можна назвати трагедією в світлих тонах?

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Законспектувати основні факти з біографії письменника. Прочитати роман «Страшенно голосно і неймовірно близько».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ярослав Поступайло Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 травня
Переглядів
125
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку