Гідросфера. Світовий океан та його частини: моря, затоки, протоки

Про матеріал
Розробка уроку для дистанційного навчання з теми «Світовий океан та його частини: моря, затоки, протоки» з розділу «Гідросфера», має презентацію, додаткову цікаву інформацію
Перегляд файлу

Урок 1. «Гідросфера. Світовий океан та його частини: моря, затоки, протоки»

 

 

На цьому уроці ви дізнаєтесь, що називається гідросферою, які її складові частини та співвідношення між ними, що належить до вод суходолу, в чому полягає значення гідросфери для життя на Землі, що називається Світовим океаном, з яких частин він складається, якими бувають моря, чим відрізняється затока від протоки, познайомитесь з картою океанів.

 

Рекомендації до вивчення теми:

Уважно ознайомтеся з теоретичним матеріалом, прочитайте додаткову інформацію «Це цікаво прочитати», перегляньте  презентацію до теми уроку, дайте відповідь на тести для самоконтролю.

 

План

 

1. Що таке гідросфера? Що входить до її складу?

2. Світовий океан.

3. Моря.

4. Затоки та протоки.

 

 

Презентація до теми

 

Що таке гідросфера? Що входить до її складу?

 

Воду називають найбільшим багатством Землі.

На Землі немає такого місця, де б зовсім не було води. Найбільше води у рідкому стані. Значно менше – у твердому (лід та сніг) та газоподібному (водяна пара). Вся вода, що міститься в земній корі, на її поверхні та в атмосфері, утворює одну із земних оболонок – гідросферу.

 

 

 

Рис. 1. Вода на Землі.

 

Гідросфера – це водяна оболонка нашої планети. Вона включає океани, моря, всі водні об'єкти суходолу (річки, озера, болота і водосховища), підземні води, льодовики і сніговий покрив (Рис. 2).

 

 

Склад гідросфери

 

 

Рис. 2. Складові частини гідросфери.

 

 

Рис. 3. Склад гідросфери.

 

Найбільше води зосереджено в океанах та морях (96,5%). Води суходолу – це річки озера, болота, канали, штучні водоймища, льодовики, підземні води. В атмосфері міститься водяна пара, краплі води та кристалики льоду.

 

 

 

 

Світовий океан

 

Вода – дорогоцінна рідина, дар природи нашій планеті. У такій кількості, як на Землі, її немає ніде у Сонячній системі.

Океан... Важко уявити собі, наскільки велике його значення у житті Землі. Хмари на небі, дощ і сніг, річки та озера, джерела - все це частинки океану, які лише тимчасово покинули його.

Океан визначає багато рис природи Землі: віддає атмосфері накопичене тепло, живить її вологою, частина якої переноситься на сушу. Він дуже впливає на клімат, ґрунти, рослинний і тваринний світ материків. Велика його роль господарську діяльність людини. Він цілитель, що дає ліки та приймає на свої береги мільйони відпочиваючих. Океан – джерело морепродуктів, багатьох корисних копалин, енергії; він і «кухня погоди», і найширша у світі дорога, що пов'язує материки. Океан має здатність (до певної межі) самоочищатися завдяки роботі бактерій, і тому будь-які відходи, що утворюються на Землі, знищуються в ньому.

Історія людства нерозривно пов'язана з вивченням та освоєнням океану. Пізнання його почалося в давнину, з часу перших плавань єгиптян і фінікійців. Особливо багато нових даних отримано останні десятиліття з допомогою новітньої техніки. Дослідження, проведені на наукових судах та зібрані автоматичними океанографічними станціями, а також штучними супутниками Землі, допомогли виявити глибинні протитечі, вихори у водах океану, довести існування життя на великих глибинах. Вивчення будови рельєфу дна океану дозволило створити теорію руху літосферних плит.

Океан - головний зберігач води, найпоширенішої речовини Землі, цього своєрідного мінералу. Як з'явилася вода на нашій планеті? Остаточно це питання наукою ще вирішено. Припускають, що вода виділилася, як і материкова кора, при утворенні Землі з верхньої мантії чи накопичувалася поступово. Вода і зараз виділяється з магми, потрапляючи на поверхню Землі під час виверження вулканів, при утворенні океанічної кори в зонах розтягування плит літосфери. Так відбуватиметься ще багато мільйонів років.

 

Згадайте, скільки на Землі океанів. Знайдіть їх на фізичній карті.

 

 

Рис. 4. Фізична карта світу.

 

Загальна площа Землі 510 млн. км², їх більшу частину, майже 3/4 поверхні, займає Світовий океан. Його поділяють на 4 океани – Тихий, Атлантичний, Індійський та Північний Льодовитий.

 

Тихий океан – найбільший океан Землі. Він займає половину площі Світового океану – майже 180 млн. км², середня глибина 3980 м, максимальна 11022 м (Маріанська западина). Тихий океан - найбільший за площею, найглибший і найдавніший з океанів. Головні його особливості – великі глибини, часті рухи земної кори, безліч вулканів на дні, величезний запас тепла у його водах, виняткова різноманітність органічного світу.

Тихий океан, ще його називають Великий, займає 1/3 поверхні планети та майже 1/2 площі Світового океану. Розташований він по обидва боки від екватора та 180 меридіана. Цей океан розділяє і водночас сполучає береги п'яти континентів. Тихий океан особливо широкий у екватора, тому на поверхні він найтепліший.

 

Атлантичний океан – другий за величиною океан після Тихого океану. Площа 91,6 млн. Км². Він витягнутий із півночі на південь на 16 тисяч кілометрів Середня глибина 3600 м, найбільша – 8742 м (жолоб Пуерто-Ріко). Назва походить від імені титану Атласу (Атланта) у грецькій міфології або від легендарного острова Атлантида.

З усіх океанів Атлантичний займає найважливіше місце у житті людства. Склалося це історично.

Як і Тихий океан, Атлантичний витягнутий від субарктичних широт до Антарктиди, але поступається йому шириною. Найбільшої ширини Атлантика досягає помірних широтах і звужується до екватора.

З найдавніших часів Атлантичний океан став освоюватися людиною. На його берегах у різні епохи виникли центри мореплавання у Стародавній Греції, Карфагені, Скандинавії. Його води омивали легендарну Атлантиду, про географічне розташування якої в океані досі сперечаються вчені.

 

Індійський океан – третій за величиною океан Землі. Його площа становить 90,17 млн. км. Кордон між Індійським і Атлантичним океаном проходить по 20 меридіану східної довготи, між Індійським і Тихим океаном проходить по 147 меридіану східної довготи. Ширина Індійського океану становить приблизно 10 000 км між південними точками Австралії та Африки.

 

Північний Льодовитий океан – найменший за площею океан Землі, розташований у центрі Арктики – між Євразією та Північною Америкою. Площа 14,75 млн. км², середня глибина 1225 м, найбільша глибина 5527 м у Гренландському морі. Цей океан відрізняється суворістю клімату, великою кількістю льодів і відносно малими глибинами. Життя в ньому повністю залежить від обміну водою та теплом із сусідніми океанами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Це цікаво прочитати

 

 

Рис. 5. Риф біля узбережжя.

 

На нашій улюбленій планеті розкидано всього чотири океани: Північний Льодовитий, Індійський, Атлантичний і Тихий. Безумовно, ці величезні витвори природи таять у собі нескінченно багато цікавого, давайте поговоримо про цікаві факти про океани.

Тихий океан зовсім не Тихий насправді. У ньому народжується найбільша кількість цунамі та тайфунів. Першим із європейців Тихий океан побачив іспанський дослідник Васко Нуньєз де Бальбоа. Щоправда, він не підозрював, що перед ним цілий океан, і назвав його Південним морем. Звичну нам назву йому дав Магеллан, який проплив по ньому під час своєї навколосвітньої подорожі і не зустрів жодної бурі. Насправді Тихий океан часто служить джерелом тропічних штормів і цунамі, які руйнують міста і забирають життя людей.

Тихий океан дбайливо зберігає більше половини всієї води Світового океану, а найширша його частина знаходиться на екваторі.

Часто кажуть, що найтепліший із океанів – Індійський. Подекуди так. Але в середньому найтеплішим океаном є Тихий!

А ось до Індійського океану входить Червоне море – найтепліше і найсолоніше. А в Перській затоці температура води може сягати 32 градуси! Ситуацію псує Антарктида, з якою океан межує на півдні, вона і вносить до нього велику кількість крижаної води.

Найбільш вивчений і освоєний людьми з усіх океанів – Атлантичний. Як його тільки не називали: "Море за Геракловими стовпами", "Атлантик", "Західний океан", "Море мороку"... Остаточну назву він отримав на честь титану Атланта з грецької міфології.

Вода в Атлантичному океані найсолоніша серед усіх океанів.

А ось Північний Льодовитий океан взагалі колись був прісним озером, з'єднаним з Атлантичною вузькою протокою! Згодом протока розширювалася, і солоні атлантичні води ринули на північ.

Взимку 9/10 акваторії Північного Льодовитого океану вкрито льодами, що вільно плавають океаном. Температура води майже в усьому океані близька до замерзання.

Якщо взяти всю воду океану (1,34 млрд. км3) і зробити з неї кулю, то вийде планета діаметром близько 1400 км.

 

Моря

 

В усіх океанах є моря. Море – це частина океану, відокремлена від нього островами, півостровами чи підняттями дна. Залежно від того, як вони відокремлені від океану, моря бувають внутрішніми та окраїнними.

Внутрішні моря далеко вдаються у сушу. Приклади таких морів – Середземне, Чорне, Азовське.

Окраїнні моря розташовані на околицях материків. Вони трохи вдаються в сушу і відокремлені від океану островами та півостровами. Наприклад – Баренцеве, Берингове, Охотське.

 

 

Рис. 6. Морський прибій.

 

 

Рис. 7. Дари моря.

 

 

Рис. 8. Внутрішні моря – Середземне, Чорне, Азовське.

 

 

Це цікаво прочитати

 

Найбільші моря

No.

Море

Площа

поверхні

(тис. км²)

1

Філіппінське море

5726

2

Коралове море

4791

3

Аравійське море

3862

4

Південно-китайське море

3500

5

Море Уедделла

2800

6

Карибське море

2754

7

Середземне море

2500

8

Тасманове море

2330

9

Берингове море

2260

 

 

Затоки та протоки

 

Затокою називають частину океану або моря, яка вдається в сушу, але має широкий зв'язок з океаном. Так Атлантичний океан біля берегів Європи утворює Біскайську затоку, а Індійський океан, вдаючись у сушу на півдні Азії, - Бенгальську затоку. Великими затоками є Мексиканська, Гвінейська.

 

Протока – це відносно вузька частина водного простору, яка з'єднує дві сусідні водойми та роз'єднує ділянки суші. Наприклад Гібралтарська протока з'єднує Середземне море з Атлантичним океаном і відокремлює Європу від Африки, а Берінгова протока з'єднує Північний Льодовитий океан з Тихим і роз'єднує Євразію та Північну Америку. В Україні Керченська протока з'єднує Чорне море з Азовським.

Найширшою (1120 км) і найглибшою (понад 5000 м) є протока Дрейка, що розділяє острів Вогняна Земля та Антарктиду.

 

 

Рис. 9. Затоки та протоки.

 

 

Словник термінів

 

Гідросфера – це водяна оболонка нашої планети.

Море – це частина океану, відокремлена від нього островами, півостровами чи підняттями дна.

Внутрішнє море - море, що глибоко вдається в суходіл.

Окраїнне море - море, яке розташоване на краю материка, незначно вдаються в суходіл і відокремлено від океану островами та півостровами.

Затока - це частина океану або моря, що глибоко вдається в суходіл, але має широкий зв'язок з океаном.

Протока – це відносно вузька частина водного простору, яка з'єднує дві сусідні водойми та роз'єднує ділянки суходолу.

doc
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
8924
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку