Харчові продукти в наших магазинах (продуктових ринках): фрукти й овочі (що вирощують в Україні, а що завозять з-за кордону). Передпродажне обробляння харчових продуктів

Про матеріал
Презентація з ДОВКІЛЛЯ для 6 класу на тему "Харчові продукти в наших магазинах (продуктових ринках): фрукти й овочі (що вирощують в Україні, а що завозять з-за кордону). Передпродажне обробляння харчових продуктів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові продукти в наших магазинах (продуктових ринках): фрукти й овочі (що вирощують в Україні, а що завозять з-за кордону). Передпродажне обробляння харчових продуктів. Довкілля 6 клас.

Номер слайду 2

Пригадайте. Які матеріали використовують для пакування харчових продуктів?А) папір В) бетон Д) поліетилен. Б) пластик Г) скло Е) фольгу. Під час відвідування магазину чи звертали ви увагу, за яким принципом згруповано продукти на полицях, як вони упаковані, де і як зберігаються?

Номер слайду 3

Розгляньте, які відділи є в більшості великих магазинів.

Номер слайду 4

Харчові продукти в наших магазинах. У містах і селах нашої країни є великі супермаркети і невеликі продуктові крамниці. У супермаркетах ми самі шукаємо й беремо продукти, а в маленьких магазинах нас зазвичай обслуговує продавець / продавчиня. Під час відвідування магазину чи звертали ви увагу, за яким принципом згруповано продукти на полицях, як вони упаковані, де і як зберігаються? А що станеться, коли всі товари будуть розміщені невпорядковано?

Номер слайду 5

Харчові продукти в наших магазинах. Харчові продукти в магазинах мають бути розміщені насамперед відповідно до правил їх зберігання, зазначених на упаковці (температура, вологість, освітлення тощо). Також продукти мають бути згруповані за зручним для пошуку принципом. У великих супермаркетах є схеми розміщення продуктів. Під час їх розробки ураховують напрямки руху покупців, можливість товарного сусідства, вплив певних запахів, розташування холодильників тощо

Номер слайду 6

Харчові продукти в наших магазинах. У більшості великих магазинів ми бачимо такі відділи: хлібний, кондитерський, бакалія (переважно сухі продукти, як-от цукор, сіль, крупи, борошно, чай, прянощі), молочний, м’ясний, рибний, напої, овочі і фрукти. Окремо розміщують зону супутніх непродовольчих товарів і корм для тварин. Сьогодні в багатьох супермаркетах є власні пекарні. Це дуже зручно, адже можна купити щойно спечений хліб). Часто у супермаркетах є відділ із кулінарією, де продають готові страви або напівфабрикати. Виробництво таких продуктів і контроль їх якістю здійснюється в самому магазині .

Номер слайду 7

Харчові продукти в наших магазинах. У невеликих крамницях, де продавець /продавчиня відпускає товар, нам пропонують для ознайомлення лише зразки, які є за прилавком. Продавець /продавчиня бере товар із товарних запасів. Супермаркети облаштовані так, щоб покупцям було зручно самостійно обирати товари. Тому набувають значення навички покупок: уміння знайти потрібний товар, зважити його, наклеїти на нього штрих-код. Розрахунок у супермаркеті може здійснюватися за допомогою касирів або на касах самообслуговування, які набувають популярності. Розрахунок можливий готівкою чи банківською карткою

Номер слайду 8

Харчові продукти в наших магазинах. Під час походу в супермаркет, звертайте увагу на цілісність упаковки товару, його зовнішній вигляд і термін придатності. За умовами зберіганні та реалізації, а також за наявністю необхідних документів на товар слідкує персонал супермаркету. Але покупці також мають бути обачними й відповідально ставитися до вибору продуктів. Згідно Закону України «Про захист прав споживачів», якщо ви купили непридатний до вживання продукт, у магазині вам повинні замінити його на товар, придатний до вживання, або повернути сплачені кошти.

Номер слайду 9

Овочі та фрукти на полицях супермаркетів. Різні овочі і фрукти потребують різної кількості тепла та вологи для дозрівання. Клімат в Україні дозволяє вирощувати багато різних овочів, фруктів і ягід: картоплю, моркву, цибулю, часник, солодкий перець, буряк, помідори, огірки, кавуни, дині, яблука, груші, сливи, черешні, абрикоси, полуницю, малину, зеленину тощо . Переважна частина урожаю, вирощеного в Україні, потрапляє в наші продуктові магазини й на ринки. За кліматичних умов України більшість сільськогосподарських рослин дає урожай раз на рік. Однак купити в магазинах свіжі огірки чи полуницю ми можемо цілорічно. Це або вітчизняні овочі та ягоди, вирощені в теплицях, або завезені з-за кордону.

Номер слайду 10

Овочі та фрукти на полицях супермаркетів. А от тропічні фрукти (ківі, банани, манго, апельсини, мандарини, гранати, папайя тощо) в Україні не ростуть, тож для прода-жу їх імпортують з інших країн . За даними Державної служби статистики, найбільшими постачальниками фруктів і овочів в Україну є Туреччина, Польща, Іспанія, Еквадор, Єгипет тощо.

Номер слайду 11

Передпродажне оброблення харчових продуктів. До якості харчових продуктів висувають жорсткі вимоги. Тому перед продажем більшість харчових продуктів піддають певній обробці (на виробництвах або безпосередньо в магазинах). Продукти зважують, пакують, проводять маркування. Деякі види продук-тів, перш ніж потрапити на прилавки магазинів, проходять теплову обробку, або ж навпаки, заморожування. Щоб споживач міг купити хліб свіжим, його із заводів відвантажують щойно спеченим. Згідно з законодавством України, хліб після випічки має бути відвантажений не пізніше, ніж за 4 години

Номер слайду 12

Передпродажне оброблення харчових продуктів. Більшість хлібобулочних виробів фасують в індивідуальну упаковку ще на хлібозаводах, однак можуть фасувати і в магазинах. Заборонено відпускати не запакований хліб працівникам /працівниціям, які здійснюють розрахунок готівкою. Для зручності деякі види хліба й батони перед продажем нарізають

Номер слайду 13

Передпродажне оброблення харчових продуктів. Переважна більшість продукції надходить в магазини вже в розфасованому вигляді. На упаковці зазначено найменування, термін придатності, дата випуску, інформацію про виробника та енергетичну цінність тощо. Цукор, різні види круп, борошно, мака-ронні вироби надходять у магазин як у роз-фасованому, так і у великій тарі (товар на вагу). Часто персонал магазину розфасовує сипучі продукти, а потім їх викладають на полиці. Це роблять для того, щоб уникнути зараження мікроорганізмами й забезпечити сухість продукту.

Номер слайду 14

Передпродажне оброблення харчових продуктів. М’ясо та м’ясні товари продають у свіжому й замороженому вигляді. Часто перед продажем їх нарізають, упаковують і зазначають дату фасування, вагу тощо . Продаж риби також відбувається після попередньої підготовки. Заморожену рибу в магазинах спочатку розпаковують і звільняють від льоду, а вже потім викладають на прилавки. Солону й копчену рибу викладають окремо від сирої. Для живої риби є спеціальні акваріуми.

Номер слайду 15

Завдання Установіть відповідність між продуктами та відділами супермаркету, де їх можна знайти. Лаваш Хлібний. Оселедець Молочний. Печиво Рибний. Цукор Бакалія. Йогурт Кондитерський. Шинка М’ясний. Позначте пару продуктів, які не можна викладати поряд.гречана крупа та рис копчена скумбрія та заморожений минтайсосиски та шинка сметана та йогурт. Позначте зайвий продукт у кожному рядку. На полиці супермаркету поряд можуть лежати: Картопля капуста сметана огірок. Шинка оселедець сосиски ковбаса. Яйця хліб лаваш багет

Номер слайду 16

Домашнє завдання : Опрацювати § 43. Завдання на 10 балів - виконати тести. Щоб отримати додатково ще 2 бали - підготуйте повідомлення ( не менше 6 речень) на питання 423 або 424 з 188 сторінки.

pptx
Додав(-ла)
Гришина Лариса
Додано
12 травня
Переглядів
83
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку