І.П.Котляревський. Історія появи “Енеїди“. Жанрові особливості

Про матеріал
Презентація містить матеріали про історію появи "Енеїди" - першого літературного твору, написаного живою народною мовою; тему, особливості жанру, зміст поеми. Дає змогу дітям розібратися в складній системі образів твору. Допомагає візуалізувати прочитане.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

07.12.2023 Сьогодні07.12.2023 І. П. Котляревський.Історія появи “Енеїди“. Жанрові особливості

Номер слайду 2

У І ст. до н. е. римський поет Публій Вергілій Марон написав поемупро легендарного троянського героя Енея. Поет прагнув підтримати імператора Августа та в цій поемідоводив його міфологічне походження.

Номер слайду 3

У ХVІІІ столітті до творчості Вергілія звертається український письменник І. Котляревський. Він читає «Енеїду», перекладає і навіть береться переписати її сюжет по-своєму.

Номер слайду 4

національний епос Котляревський іноземний твір скорочує вдвічі та «перевдягає» в українських традиціях. Розповідає про Енея і його військо, але насправді у ньому йдеться про козаків.

Номер слайду 5

Жанр – ліро-епічна героїчно-комічна бурлескно – травестійна поема. Епоха – кінець 18 ст. часи Запорозької Січі(використав сюжет поеми римського поета Вергілія)

Номер слайду 6

Чому ліро-епічна?

Номер слайду 7

«Енеїда» Вергілія«Енеїда» Котляревського«Енеїда» Котляревського — це не переклад, а оригінальний твір. У Вергілія йшлося про події римської історіїУ Котляревського — про дійсність ХVІІІ століття. Він «перевдягнув» усе: одяг, побут, їжу, характери, історичні деталі,його герої — українці.

Номер слайду 8

«Енеїда» І. Котляревського - твір про героя, який долає довгий шлях,щоби побудувати власну державу.

Номер слайду 9

Наскрізним у ТВОРІ Є ОПТИМІЗМ. Козаки потрапляють у бурю - випливають, потрапляють у пекло - вони вийдуть і з нього. Козаки завжди і звідусіль виходитимуть переможцями.

Номер слайду 10

Наскрізним у ТВОРІ Є ОПТИМІЗМ. 1775 року – Запорозьку Січ було зруйновано.

Номер слайду 11

Будь-яка криза чи небезпека породжують в українському медіапросторі безліч жартів та мемів, це повʼязано з потребою триматися на плаву,підтримувати настрій колективу, вірити у те, що все буде добре.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

«Любов к отчизні де героїть, Там сила вража не устоїть,Там грудь сильніша од гармат, Там жизнь  —  алтин, а смерть  —  копійка,Там лицар  —  всякий парубійка, Козак там чортові не брат»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

1798 Вперше надрукована в Петербурзі 1798 року. Це перша друкована українська книга, написана народною мовою.

Номер слайду 16

«Любителям малоросійського слова»1798 р. перше видання «Енеїди» з’явилося завдяки ініціативі конотопського поміщика МАКСИМА ПАРПУРИ, який тоді служив у Петербурзі в медичній колегії і належав до гурту прихильників української мови та літератури. «Енеида, на малороссійскій языкъ перелиціованная И. Котляревскимъ».

Номер слайду 17

Друге видання – 1809 Третє видання - 1822 Закінчена 1825 р., видана 1842р.

Номер слайду 18

Ідея: висміювання українських панів і чиновників, козацьких старшин, їх паразитичного життя, обжерливості, пияцтва, нікчемних сварок і водночас уславлення патріотизму, вірності обов’язку, мужності, товариської солідарності (Еней, троянці, Низ та Евріал). Основна думка: засобом сміху викрити і засудити негативні соціальні явища суспільства к. ХVІІІ ст.— поч. ХІХ ст. Тема: змалювання життя українського суспільства к. ХVІІІ — поч. ХІХ ст. різних верств населення.

Номер слайду 19

Проблематика:соціальна нерівність;патріотизм народних мас;виховання майбутнього покоління; дружба і ворожість;любов і ненависть;людяність і моральна нікчемність. 

Номер слайду 20

головні дійові особи поеми

Номер слайду 21

головні дійові особи поеми

Номер слайду 22

Якщо Еней і троянці нагадують українських козаків, то напрошуються історичні паралелі - Після зруйнування Запорізької Січі козаки заснували Задунайську. Такий літературний прийом називається алюзією. Алюзія — художньо-стилістичний прийом, натяк на певний художній твір, сюжет чи образ. довідкове бюро

Номер слайду 23

Хай палає свічка. Хай палає, Поєднає нас вона в цей час. Друзів голоси нехай лунають, Слово й музика нехай єднають нас. Дорогі друзі! Запрошуємо вас у царство мудрого й красивого, правдивого і цінного, сильного і ласкавого, доброго і мужнього слова…

Номер слайду 24

Частина І. Початок подорожі Енея. Гостювання в Дідони. Буря на морі. Відвідини Енея із Сівіллою. Частина І. У Сицилії. Поминки по батькові Енея Анхізу. Пожежа (горить троянський флот). Частина ІІІ. На землі Кумській. Зустріч Енея із Сівіллою, вони подорожують на той світ (опис пекла, раю). Зустріч із батьком Анхізом. Частина ІV. У Латинській землі. Вивчення троянцями латинської граматики. Обмін подарунками Енея із царем Латином. Підготовка до війни, її початок. Частина V. Війна між троянцями і рутульцями. Героїчний подвиг Низа та Евріала. Частина VІ. Продовження війни. Поєдинок Турна з Енеєм. Перемога Енея. Зміст твору

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Екскурсія символічною картою Енеєвих мандрів

Номер слайду 27

Еней був парубок моторнийІ хлопець хоть куди козак,Удавсь на всеє зле проворний,Завзятіший од всіх бурлак. Но греки, як спаливши Трою,Зробили з неї скирту гною,Він, взявши торбу, тягу дав;Забравши деяких троянців,Осмалених, як гиря, ланців,П'ятами з Трої накивав.

Номер слайду 28

Еней був тяжко не по серцю. Юноні — все її гнівив;Здававсь гірчійший їй від перцю,Ні в чім Юнони не просив;Но гірш за те їй не любився,Що, бачиш, в Трої народивсяІ мамою Венеру звав;І що його покійний дядько,Парис, Пріамове дитятко,Путивочку Венері дав

Номер слайду 29

"Будь ласкав, сватоньку-старику!Ізбий Енея з пантелику,Тепер пливе на морі він. Ти знаєш, він який суціга,Паливода і горлоріз;По світу як іще побіга,Чиїхсь багацько виллє сліз. Пошли на його лихо злеє,Щоб люди всі, що при Енеї,Послизли і щоб він і сам... За сеє ж дівку чорнобриву,Смачную, гарну, уродливу. Тобі я, далебі, що дам".

Номер слайду 30

Еней кричить, що "я Нептуну. Півкопи грошей в руку суну,Аби на морі штурм утих". Нептун іздавна був дряпічка,Почув Енеїв голосок;Шатнувся зараз із запічка,Півкопи для його кусок!..

Номер слайду 31

17 Юпитер, все допивши з кубка,Погладив свій рукою чуб:"Ох, доцю, ти моя голубка!Я в правді твердий так, як дуб. Еней збудує сильне царствоІ заведе своє там панство;Не малий буде він панок. На панщину ввесь світ погонить,Багацько хлопців там наплодитьІ всім їм буде ватажок. 18 Заїде до Дидони в гостіІ буде там бенькетовать;Полюбиться її він мосціІ буде бісики пускать.Іди, небого, не журися,Попонеділкуй, помолися,Все буде так, як я сказав". Зевес тогді кружав сивухуІ оселедцем заїдав;Він, сьому випивши восьмуху,Послідки з кварти виливав.

Номер слайду 32

Домашнє завдання1. Прочитайте  поему  «Енеїда» І. Котляревського  в  підручнику,  с. 79-89.4. Складіть  і  запишіть  у  зошити  "сюжетний  ланцюжок»

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
7 грудня 2023
Переглядів
259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку