Іван Сірко - український історичний діяч

Про матеріал
В цій презентації є історичний портрет Івана Сірка, пояснення ознак характерника, описані нащадки Івана Сірка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Сірко - український історичний діяч. Вчитель історії: Калугіна Юлія Володимирівна

Номер слайду 2

Місце народженняІвана Сірка. Народився Іван Дмитрович Сірко між 1605-1610 роками. Раніше вважали, що він народився в Слобідській Україні у Мерефі. Однак вона була заснована лише 1658 року, тобто після народження Сірка. Сучасні дослідники вважають, що Іван Сірко походив зі Східного Поділля, а місцем його народження було сотенне місто Брацлавського полку Мурафа, за кілька кілометрів від Кальника. Кальницький (Вінницький) полк — адміністративно-територіальна та військова одиниця XVII ст. у Правобережній Україні. Полковий центр — місто Кальник (нині село Іллінецького району Вінницької області).

Номер слайду 3

Родовід родини Половців-Сірків. Батьки - українські шляхтичі Половець.Іван Дмитрович Половець, у Запорозькій Січі отримав прізвисько Сірко (характерник). Діти -  донька Софія та 2 сина: Петро, Роман.Іван Дмитрович був з соціальної групи - українські шляхтичі, це доводить що він був писемним та мав герб.

Номер слайду 4

Українські характерники. Український характерник - людина, яка мала велику силу волі, незламну вдачу, викликала повагу оточуючих, сприймалась як особлива.  Ознаки характерності: Дія людини в Дусі незворотна, бо поки дія не закінчилася, дія відбувається. Для того, щоб займати найвизначніше місце в цьому світі, достатньо бути людиною. Володій Духом і шабля буде слідувати. Якщо ти доторкнувся до коріння, ти став відповідальним за події.  Для здійснення дії повинно бути достатньо миті. Характерник моделює процес і знає, що це правда. Стрільців-розвідників у козацькому війську називали пластунами. На Запорозькій Січі існував навіть окремий Пластунівський курінь.  Українські характерники Запорозької Січі - першие українське об'єднання загонів спеціального призначення, що виконувала  складні, небезпечні, інколи політично-чутливих операцій українського козацтва.

Номер слайду 5

Діяльність Івана Сірка{B6 E24 B94-A36 F-4 EB9-AFE6-7307 F1 D76041}Дата. Подія1645 р. Корпус  2500 козаків під командуванням полковника Івана Сірка на французьких кораблях відправився з Гданська до Франції, де зіграв вирішальну роль у взятті фортеці Дюнкерн, захопленої іспанцями.1653 р. Сірко відзначився у битві з поляками під Жванцем (територія сучасної Хмельницької області), після якої відбив полонених українців у татар, коли ті спробували доставити невільників до Криму.1648-1654 рр. Активний учасник Визвольної війни українського народу проти Польщі. 1655 р. Сірко організував морський похід до Криму, чим зірвав намічений на літо похід татарської орди до України. 1660 р.організував одночасно два удари по турецьких фортецях Очаків і Аслам-Кермен, де “посад висік і у полон спіймав”. Запорожці в обох походах взяли багато полонених, яких потім обміняли на українських невільників.1663 р. Сірко здійснив два походи на Перекоп, що “закрило” хана на Кримському півострові, зробивши неможливим його з'єднання з поляками.1675 р.Іван Сірко, з боєм увійшовши до Криму, захопив Бахчисарай і розгромив війська хана біля Сиваша. 1678 р.Іван Дмитрович з козаками заподіяв великої шкоди татарському флоту, захистивши Україну.

Номер слайду 6

Нащадки Івана Сірко Прізвище, ім'я, по-батькові: Маріетта Капніст-Сірко. Родинні зв'язки з Іваном Дмитровичем Сірко: прапраонука. Роки життя:  22 березня 1914 — 25 жовтня 1993. Діяльність: українська акторка театру і кіно, заслужена артистка УРСР, шляхтянка, донька графа; праонука українського поета, драматурга і громадсько-політичного діяча Василя Капніста. Жертва сталінського терору і в'язень ГУЛАГу.

Номер слайду 7

Військовінащадки Івана Сірка. Назва: 92-га окрема механізована бригада імені кошового отамана Івана Сірка. Вид: Сухопутні війська.   Тип: Механізовані війська. У складі: ОК "Схід".   На службі: з 1999 року і дотепер. Базування: Харківська область, Чугуївський район, село Клугино-Башкирівка. Гасло: "Собі - честь, Україні - слава!"Бойові дії на Сході України (2014-2019 рр.): Іловайск, Бахмутка, Дебальцеве, Мар'янка, Щастя, Станиця Луганська. Російське вторгнення в Україну (2022): 92-га ОМБр брала участь в обороні Харкова на Чугуївському напрямку; 8 вересня 2022 Президент відмітив заслуги бригади при контрнаступі на Харківщині в районі Балаклії; 10 вересня 2022 в результаті успішного штурму воїни 92-ої ОМБр підняли стяг України над міськрадою звільненого Куп'янська.

Номер слайду 8

Висновок:Історичний портрет. Прізвище та ім'я історичного діяча: Іван Дмитрович Сірко. Роки життя: 1605 (1610) — 1680 Посада: кошовий отаман Запорозької Січі Діяльність: український полководець, подільський шляхтич, козацький ватажок, кальницький полковник, легендарний кошовий отаман Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. Здобув перемогу в 65 боях. Висновок: Я вважаю, що своєю діяльністю Іван Дмитрович Сірко надихав багатьох людей боротись за волю (демократичні свободи) та не залишати у тяжкому становищі своїх побратимів, рідних (визволяв українських бранців з полону).

pptx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
2533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку