Іван Виговський. Гадяцька угода. Україно-московська війна. Конотопська битва.

Про матеріал
Матеріали презентації можна використати від час проведення уроку, для досягнення мети: визначення основних напрямків внутрішньої та зовнішньої політики гетьмана Івана Виговського, охарактеризувати причини, хід та наслідки московсько-української війни 1658- 1659рр., місце і роль Конотопської битви в ході даної війни; - удосконалювати вміння учнів працювати з історичною картою, аналізувати історичні документи, використовувати додаткові джерела інформації, давати характеристику історичним діячам; - сприяти формуванню активної громадянської позиції; - розвивати вміння учнів співпрацювати в групі, аргументувати свою точку зору, послідовно та логічно викладати свою думку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Виговський. Гадяцька угода. Україно-московська війна. Конотопська битва.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Зовнішня політика Івана Виговського: Зовнішня політика. Московська держава. Кримське ханство. Шведське королівство. Річ Посполита

Номер слайду 5

Зовнішня політика Івана Виговського: Корсунська угода (україно-шведська) 16 жовтня 1657 р. Поясніть, чому саме зі Швецією І. Виговський уклав цю угоду. Чи вигідною вона була для І. Виговського і як вона вплинула на настрої козацтва?

Номер слайду 6

Антигетьманське повстання 1658 р. Хто? Що? Коли? Чому? Який результат?

Номер слайду 7

Гадяцький договір 1658 р. Дайте оцінку умовам Гадяцької угоди. Чи сприятливими вони були для українців? Доведіть свою думку. Ст.127

Номер слайду 8

Московсько - українська війна

Номер слайду 9

Робота з документом на ст. 130 Український історик Ігор Гирич про постать Ю. Немирича Цікаво, що всю Хмельниччину він був не на стороні Хмельницького. Він воював за шведів, за поляків. І, власне, по Хмельницькому він став на український бік. Це був інтелектуал тогочасний. З його смертю пов’язують взагалі невдачу Виговського. Можна сказати, що з кінцем Немирича почалося закінчення низки тих аристократів, які пішли на бік Хмельницького і підтримали повстання, в надії створити нову ситуацію без орієнтації на Росію. Власне, ця людина орієнтувалася на Європу. Що, на вашу думку, вплинуло на перехід Ю. Немирича на службу до І. Виговського?Юрій Немирич

Номер слайду 10

Номер слайду 11

З якими державами Іван Виговський підтримував дипломатичні відносини?Коли було підписано Гадяцьку угоду? Чи сприятливими були її умови для українців?Назвіть причини московсько-української війни 1658-1659 рр. Коли та де відбулася вирішальна битва? Яке значення вона мала? Дайте оцінку політиці Івана Виговського: якими були досягнення та прорахунки гетьмана.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 30, виконати 1 завдання на вибір: Упорядкуйте події на стрічці часу в хронологічній послідовності і назвіть дати згаданих історичних подій: Конотопська битва, обрання І. Виговського гетьманом, Українсько-шведська угода, повстання Я. Барабаша і М. Пушкаря, Гадяцька угода ( 4 бали)Виконайте онлайн-вправу «Гетьманування І. Виговського», перейшовши за посиланням https://learningapps.org/watch?v=p22f10wb521 (8 балів)Виконайте творчий проєкт «Іван Виговський» (створіть сторінку діяча в соціальних мережах) (12 балів)

Номер слайду 13

МЕТА: - визначити основні напрямки внутрішньої та зовнішньої політики гетьмана Івана Виговського, охарактеризувати причини, хід та наслідки московсько-української війни 1658- 1659рр., місце і роль Конотопської битви в ході даної війни; - удосконалювати вміння учнів працювати з історичною картою, аналізувати історичні документи, використовувати додаткові джерела інформації, давати характеристику історичним діячам; - сприяти формуванню активної громадянської позиції;- розвивати вміння учнів співпрацювати в групі, аргументувати свою точку зору, послідовно та логічно викладати свою думку.

Номер слайду 14

Завдання:назвати основні напрямки зовнішньої політики гетьмана Івана Виговського;дати історичну оцінку Гадяцького договору, Конотопської битви; охарактеризувати причини, хід та наслідки московсько-української війни 1658- 1659рр.;Показати на карті місце Конотопської битви. Визначити роль і місце І. Виговського в подіях історії Української козацької держави кінця 1950-х рр.

pptx
Додано
26 березня
Переглядів
65
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку