Презентація на тему: Фізична географія свого району (міста)

Про матеріал
Презентація підійде до уроку -Харківщинознавства у 8-ому класі. Спецкурс "Харківщинознаство" у 8-9 класах. Презентація до 1-2 уроку. Вступ до курсу "Харкіщинознавство". Основні поняття курсу. Фізико-географічне положення Харківської області. Рельєф Харківської області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго ранку,діти!Записуємо:-число-класна робота-тему урока(наст.слайд)

Номер слайду 2

«Харківщинознавство»Природні умови і природні комплекси свого району (міста)Фізична географія свого району (міста).

Номер слайду 3

Мета: сформувати знання про географічне положення, природні умови та ресурси, сучасні ландшафти свого району (міста); визначити положення свого району (міста) в системі одиниць фізико-географічного районування; ознайомлення з екологічною ситуацією свого району (міста); розвиток умінь аналізу фізико – географічних карт. Мотивація навчальної діяльностіСпостерігай, фотографуй, вивчай, записуй – роби усе можливе, щоб зрозуміти і довести іншим самобутність свого краю, його велич і красу.

Номер слайду 4

Усно відповідаємо на питання:ІІ. Актуалізація опорних знань1. У чому полягає особливість географічного положення Харківської області? Як географічне положення впливає на життя і господарську діяльність людей?2. Які форми рельєфу характерні для території області? Як рельєф пов’язаний із тектонічною та геологічною будовою території?3. Які показники характеризують кліматичні умови? Які погодні явища характерні для нашого краю?4. Як ґрунтово-рослинний покрив пов’язаний із особливостями рельєфу?5. Як господарська діяльність людини впливає на фізико-географічні процеси? Хід уроку

Номер слайду 5

Опрацьовуємо уважно інформацію на наступних слайдах!

Номер слайду 6

ФГП Харківщини на карті України. Харківська область розташована на північному сході України. На півночі й північно-сході вона межує з Бєлгородською областю Росії, на сході - з Луганською, на південно-сході - з Донецькою, на південному заході - з Дніпропетровською, на заході і північному заході - з Полтавською та Сумською областями України.

Номер слайду 7

Площа територіїПлоща Харківської області – 31,4 тис. кв. км (5,2% від території України). За цим показником, область поступається лише Одеській, Дніпропетровській та Чернігівській та займає 4 місце в країні. Площа області більше за площу таких країн, як Бельгія, Монако, Люксембург, Ватикан, Сан-Марино, Вірменія, Лесото, Гаїті,

Номер слайду 8

Особливості географічного положення. Знаходиться наш край на південному заході Східноєвропейської рівнини в помірному поясі на межі лісостепової і степової зон в басейнах річок Дніпро і Дон в далині від океанів і морів. ➢Таке фізико-географічне положення визначає особливості природи краю – рівнинний рельєф, помірноконтинентальний клімат, переважання невеликих річок і чорноземних ґрунтів, відносно невелику лісистість.

Номер слайду 9

Крайні точки Харківської області, кордони. Протяжність: з півночі на південь - 210 км, Протяжність: зі сходу на захід - 220 км. Крайня північна точка - село Дігтярне Вовчанського району (50° 26' 26" пн.ш.; 37° 27' 18« сх.д.)Крайня південна точка - село Далеке Близнюківського району (48° 34' 21" пн. ш.; 36° 19' 49" сх.д.). Крайня західна точка - село Капранське Краснокутського району (49° 57' 35" пн.ш.; 34° 53' 32" сх.д.) Крайня східна точка - село Терни Дворічанського району (49° 53' 16" пн.ш.; 38° 01' 37" сх.д.).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

РЕЛЬЄФ – це форма земної поверхні{B3410750-2 ECD-433 D-BFAD-5 AD390 BE129 E}Форми рельєфу Походження форм рельєфу Зсуви Степові блюдця-поди Яри і балки Водно-ерозійне. Карстові лійки, улоговини, провалля Гори-останці

Номер слайду 12

Харківська область розташована у межах таких складових частин Східно-Європейської рівнини: Середньоросійської височини, Донецького кряжу, Полтавської рівнини. Відношення до літосферних плит, тектонічних структур. Відношення до великих форм рельєфу.

Номер слайду 13

Особливості рельєфу. Рельєф Харківської області рівнинно-хвилястий, розчленований річковими долинами, балками та схиловими ярами. Загальний похил поверхні спрямований на південь (південний захід і південний схід). Долинно-балковий рельєф утворився внаслідок водної ерозії, характеризується густою мережею річкових долин і балок. Кряж – вузька видовжена височина з мʼякими, округлими обрисами вершин. Це залишки гірських систем, що зазнали денудації і наступного підняття під впливом неотектонічних рухів. ВИСНОВОК: таким чином, фізико-географічне положення Харківської області вигідне для ведення успішної господарської діяльності, сприятливе для мешкання людей.

Номер слайду 14

Найвища точка Харківської області – 236 м Відроги Середньоруської височини; розташована на півночі краю на пн-зх. від села Лютівка Золочівського району. Найнижча точка Харківської області – 59 м (заплава р. Сіверський Донець)

Номер слайду 15

Гора Кременець (м.Ізюм) – висота 177 мкомплексна пам'ятка природи ➢абсолютна висота гори 177,3 м ➢відносна висота– 114 м ➢складається з крейдяних відкладів, шарівбілої крейди, крейдяних пісків, піщаників, піщаниково-глинистих юрських відкладів ➢поширені карстові лійки

Номер слайду 16

Положення відносно океанів та морів. Відстань до Атлантичного узбережжя Франції – 2385 км. Відстань до Білого моря – 1480 км. Відстань до Чорного моря – 515 км. Відстань до Азовського моря – 190 км. Балтійське море. Чорне море. Азовське море

Номер слайду 17

Положення відносно годинних поясів: Майже вся територія Харківської області знаходиться у межах 2 годинного поясу. Лише східна частина області – у третьому.

Номер слайду 18

Завдання:1. Опрацювати 14 параграф підручника,звернути увагу на:-географічне положення, межі, розміри - основні риси природних умов та природних ресурсів;-ландшафти, прояви несприятливих природних процесів;-стан природних ресурсів; поширення заповідних об`єктів;-зміни природних умов, природних ресурсів рідного краю у зв`язку з господарською діяльністю.2. За допомогою інтернет-ресурсів,матеріалу підручника ,карт :скласти план (наступний слайд)

Номер слайду 19

Характеристика географічного положення свого району (міста) за типовим планом. Визначення географічних координат свого населеного пункту. План1. Географічне положення, межі, розміри свого району (міста)2. Основні риси природних умов. Особливості рельєфу, геологічної будови, антропогенні відкладення. Кліматичні та гідрологічні умови. Ґрунтово-рослинний покрив і тваринний світ. Природні ресурси.3. Типові ландшафти. Положення в системі одиниць природного районування.4. Несприятливі природні процеси та заходи щодо їх запобігання. Природоохоронні території. Проблеми раціонального використання й охорони природних умов і ресурсів.

Номер слайду 20

Розв’язання задач. Визначити відстань від свого населеного пункту до обласного центра, столиці України, Державного кордону, морів (за масштабом, географічними координатами, шляхами сполучення).-письмово зробити в зошиті(після виконання плану)

Номер слайду 21

Адміністративна карта України

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Домашнє завдання-Доробити план-Повторити матеріал-Розробіть проект- Мальовничі куточки природи свого краю(району,міста) Роботу можна зробити з ілюстаціями, за допомогою програм на вибір. Якщо ви знаходитесь не вдома,то оберіть природу теперішнього проживання

pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
28 березня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку