Кейс-урок «Рослини – друзі чи вороги?»

Про матеріал
Кейс-урок проходить в класі, можливе проведення на природі, за містом. Учні ознайомились із властивостями рослин, їхніми корисними та шкідливими особливостями.
Перегляд файлу

Кейс-урок «Рослини – друзі чи вороги?»

 

Розділ: Науки, природа та людина

Рівень (клас): 1-4

Тема: Природознавство

Мета: Формувати знання про різноманітність рослин та їх особливості, дати учням уявлення про значення рослин в житті людини, виховувати інтерес до пізнання природи.

Яка інформація мене тут чекає?


 

  • Які рослини є помічниками для людини?
  • Чи небезпечні колючки домашнього кактуса?
  • Чи можуть рослини бути хижаками?
  • Як описані рослини в казках та легендах?
  • Чому ми плачемо, коли ріжемо цибулю?

5 розгорток з предметів, явищ та практик:

Вступ

Чи відчуваєте ви, що життя людини тісно пов’язане з навколишньою природою? З давніх часів існує цей зв'язок. Чи змогли б вижити на планеті люди та тварини, якби не було рослин? Середовище, необхідне для життя, сформовано за допомогою рослинного світу. Уявіть собі, сучасна людина використовує 1500 видів рослин! Від врожаю залежить добробут людей, а іноді — навіть виживання роду. Людина вивчає рослини та їх властивості не тільки для того, щоб отримувати користь, а й тому, що деякі з них завдають серйозну шкоду людині. Як називається наука, яка знайомить нас з рослинами, їхніми корисними і шкідливими властивостями, з їх будовою, закономірностями розвитку? Це ботаніка. Надзвичайно цікава та важлива наука. Ботанічні знання допомагають людині краще використовувати рослини в своєму житті.

Природознавство

 

Як ви вважаєте, чи може обійтися людина без рослин? Чи потрібні рослини для інших живих істот? Чи можна назвати рослини друзями людини?

Людина з давніх часів користувалася великою кількістю дикорослих рослин і згодом почала вирощувати їх біля свого житла. На цей час людство продовжує використовувати рослини для різних господарських потреб.

Роль рослин у житті людини

 

 

Завдання та питання

Розгляньте схему. Що виділяють рослини? Яке значення має кисень для всіх живих організмів? Які дії повинна виконувати людина, щоб наша планета була багата киснем? Назвіть рослини, листя чи квітки яких вживають у їжу. Чи всі рослини їстівні? Чому багато людей звертаються до народної медицини? Для чого людина використовує ліс? Які споруди з деревини зводить людина? Які предмети меблів, виготовлені з деревини, людина використовує в своїх оселях?

Отже, рослини дуже багато дають людині. А що може людина дати рослинам?

Домоведення

 

Кімнатні рослини відіграють особливу роль у житті людини. Звичайно, вони прикрашають будинок. А чи знали ви, що вони створюють особливу атмосферу в кімнаті та навіть можуть впливати на самопочуття мешканців? Кожна рослина має свої біоенергетичні особливості. Тому підбирати кімнатні рослини треба грамотно: деяким з них приписують цілющі властивості, інші можуть завдати шкоди, а деяких називають енергетичними вампірами.

Завдання:

 

Прочитайте опис властивостей кімнатних рослин, вгадайте відповідну назву та підберіть картинку.

Назви рослин: ПЛЮЩ ЖУРАВЕЦЬ АЛОЕ КАКТУС

 

 

 

 

 

Питання:

Які кімнатні рослини ростуть у вашому домі, класі? Як вони називаються? Які особливості вони мають?

Ботаніка

 

Якщо ви опинилися в небезпечному лісі, на кожному кроці ви можете стикнутися з дикими тваринами, кусючими комахами та зміями. Навіть якщо ви не в джунглях, а ваш похід проходить в знайомому місці, розслаблятися не варто. Загроза може ховатися прямо під ногами. Потрібно у будь-якій ситуації залишатися уважним та обережним.

Запам'ятайте: не все, що росте в лісі або полі, можна брати до рук, нюхати і тим більше їсти. Сік токсичної рослини або декілька ягід можуть викликати серйозне отруєння. Щоб уникнути неприємних наслідків, потрібно вміти розрізняти небезпечні рослини. Як кажуть: "Ворога треба знати в обличчя".

Ось деякі з них. Будьте обережні!

 

Є такі рослини, що завдають шкоди: вони заселяються на грядках поруч з культурними рослинами та заважають їм. Це бур’яни: пажитниця, пирій, осот та інші. Тому дуже важливо видаляти шкідливі бур’яни з грядок.

Завдання:

 

Розгляньте будову пирію за малюнком. З яких частин складається рослина?

 

Якщо подивитися на нашу планету з космосу — вона буде мати 2 кольори: синій — це моря та океани, зелений — дерева, поля та ліси. Майже всі рослини мають зелений колір, який надає їм зелений пігмент хлорофіл. Але існують зовсім не зелені рослини-бактерії, які називаються сапрофіти. Вони живляться останками тварин та рослин, можуть уражати культурні рослини та навіть проникати в організм людини та викликати різні хвороби. Також шкідливими є паразитні гриби: іржа, сажка, ріжки. Людина вимушена придумувати різні методи для боротьби з ними.

 

А чи можуть рослини бути хижаками?

 

Серед всіх дивних рослин у світі існують навіть такі, які вважаються м'ясоїдними. Ці дивовижні рослини полюють на комах та павуків. Вони, як і тварини, ловлять свою жертву, потім виділяють травний сік і розчиняють її. Ці рослини-хижаки використовують різні види пасток для того, щоб заманити та зловити свою вечерю.

Подивіться надзвичайне унікальне відео про полювання рослин.

Північно-американська комахоїдна Сарраценія

Листя рослини перетворилися в воронку з утворенням, схожим на капюшон, який використовує в якості пастки. Слизька поверхня і наркотична речовина сприяють тому, що комахи падають всередину, де вони гинуть і перетравлюються.

 

Генлісея поширена в Африці і Центральній і Південній Америці. Це невелика рослина з жовтими квітами, які використовують пастку типу крабової клешні, які заманюють, ловлять і перетравлюють дрібні організми. У такі пастки легко потрапити, але з них неможливо вийти через невеликі волоски, які ростуть до входу.

 

Дарлінгтонія каліфорнійська росте в болотах і джерелах з холодною проточною водою і вважається рідкісною рослиною. Використовують пастку типу крабової клешні.

 

Росянка має характерні рухомі залізисті щупальця, прикрашені солодкими липкими виділеннями. Коли комаха приземляється на липкі щупальця, то рослина починає рухати інші щупальця в напрямку жертви, щоб в подальшому загнати її в пастку. Як тільки комаха виявилася в пастці, дрібні сидячі залози поглинають її, а отримані поживні речовини добре впливають на ріст рослини.

 

Подивіться відео про найнебезпечніші рослини планети.

Завдання:

 

Знайдіть інформацію про наступні рослини. Де вони ростуть? Чи можна вживати їх в їжу?

 

 

Питання:

 

Чи належать гриби до рослин? Назвіть отруйні гриби.

 

Література

 

А чи любите ви казки? Пригадайте казки, де головними героями є не люди, а тварини? А рослини — квіти, дерева, трави? Казки про рослин — особливі, в них головні герої розповідають про якості людини: береза — про скромність, ромашка — про чистоту, будяк — про нахабство, троянда — красу та зверхність.

Питання:


Пригадайте назви казок, в яких рослини допомагають людям? А в яких завдають шкоди?

Казка «Квітка-Семицвітка», де кожна пелюстка виконувала бажання.

 

Питання:

 

Якої помилки припустилася дівчинка? У чому полягає людське щастя? Якби у вас була Квітка-Семицвітка, які б бажання ви загадали?

Казка «Гуси-лебеді», де яблуня ховає дітей у своїх гілках.

 

Питання:

 

Чому Яблунька допомогла дітям? Як діти ставилися до інших героїв казки?

А з якої казки наступний уривок?

 

 

Які пригоди чекали Джека на небі?

Із стародавніх часів люди милувалися красою навколишнього світу! Кожен народ складав казки та легенди про природу. Філософи всіх часів вважали, якщо хочеш бути щасливим — вирощуй квіти! Рослини: дерева, кущі, квіти завжди здавалися особливо загадковими — істоти, що не можуть рухатися, але тягнуться від землі до неба, восени — вмирають, а навесні знову народжуються. А ще — так багато корисного дають людині! Люди відчували у рослинах душу на зразок людської, вірили, що дерева в минулому чи майбутньому могли бути людьми. А тому вважали, що до них потрібно ставитися дуже обережно.

Легенда про ромашку.

 

 

Питання:

 

Як називаються рослини, які використовують у медицині?

Подивіться мультфільм «Казка про троянду».

Про які риси характеру йдеться?

Всі казки несуть в собі інформацію про те, що Добро завжди перемагає Зло.

Зроби добро рослині і вона тобі віддячить. Допоможи тварині вибратися з біди — вона тобі допоможе здолати труднощі.

Завдання:

 

Подумайте, яким деревам, квітам можна надати людських якостей. Намалюйте їх.

Кулінарія

Чому під час нарізання цибулі люди плачуть?

 

Коли ріжеш цибулю — руйнуються клітини та виділяються летючі речовини. Вони потрапляють в очі людини та подразнюють слизову оболонку. Так що усе нормально, це природна реакція організму, не треба нервувати. Вчені встановили, що ця речовина (лакриматор, від лат. Lacrima — сльоза) розчиняється у воді та знижує свою активність під час заморожування.

Поміркуйте, порадьтеся і запропонуйте способи, щоб не плакати, коли ріжеш цибулю.

А чи куштували ви водорості?

 

Які рослини вважаються найдавнішими на планеті? Це морські водорості. Вони існують близько 1 тисячі мільйонів років. Водорості зустрічаються всюди: у морях, океанах, прісних водоймах та навіть на корі дерев! Вони можуть бути мікроскопічні, а можуть бути гігантськими — до десятків метрів.

Зелені, коричневі та червоні водорості містять різні вітаміни і мікроелементів. Особливо багаті на вітамін С. Водорості називають найкориснішими у світі! В їжу можна використовувати тільки ті рослини, які плавають або прикріплені до каменів, а тими, що довго лежали на березі можна навіть отруїтися. Перед вживанням у їжу водорості добре промивають у воді, щоб вимити пісок. Ці морепродукти можна вживати в різному вигляді: сирому, вареному та сушеному. Вони мають незвичайний смак — але варто спробувати.

Чи можливо їсти 1 раз на тиждень? В Індії росте незвичайна рослина Калір-канда, що перекладається як "обмани шлунок". Вистачить всього 1-2 листочка, щоб відчувати ситість протягом тижня. Але листя не має зовсім поживних речовин, просто створюється ілюзія ситості. З цієї рослини виготовляють таблетки, які приймають люди з надмірною вагою.

 

Найбільш поживний в світі плід — авокадо. Його ще називають "алігаторова груша". Авокадо вважають чемпіоном дієтичного харчування, за високу калорійність його занесли в Книгу рекордів Гіннесса. Дерево авокадо може давати до 1200 плодів за рік. А найменш калорійний овоч — огірок.

 

 

А чи знаєте ви, що морква, як їстівний коренеплід, відома людству протягом чотирьох тисяч років? А от сьогодні у Китаї та Японії вирощують моркву, довжина якої сягає одного метра!

 

Акселеративні активності

1. Дітям дають три розрізані вздовж морквини, які мають забарвлення, що різниться відтінками (від світло-помаранчевого до насиченого помаранчевого, що свідчить про велику кількість каротину). Порівняйте три морквини. Визначте, у якій із них каротину більше, а в якій менше. Доведіть свою думку.

2. Дітям дають горщик із грунтом та насіння моркви. Посадіть моркву в горщик. Які інструменти вам будуть потрібні? Коли, на вашу думку, з’явиться квітка?

Підведення підсумків уроку-кейсу

Чи можна назвати рослини джерелом життя на землі? Як повинна людина ставитися до рослин?

Продовжите речення:

Рослини дають людині ......

Щоб джерело ...... не вичерпалося, людині необхідно .......

Як людина повинна себе поводити, щоб рослини не були для неї ворогами? Як людині стати другом для рослин?

Найменування

Зміст

1

Отримані результати та напрацьовані компетенції:

Учні ознайомились із властивостями рослин, їхніми корисними та шкідливими особливостями

2

Тривалість:

90 хвилин (спарений урок)

3

Локація проведення кейс–уроку:

Кейс-урок проходить в класі, можливе проведення на природі, за містом.

4

Змагання:

Можливий поділ на команди: хлопчики і дівчатка, за рядами, за жеребкуванням

5

Можливість проведення учнем-дублером:

Можливо

6

Можливе домашнє завдання:

Знайти інформацію про рослини в домашньому акваріумі, яку користь вони приносять мешканцям акваріуму?

7

Результати кейс-уроку можна доповнити такими знахідками учнів:

 

8

Теги:

рослини-хижаки, водорості, ботаніка, легенда, щупальця