«Конфлікти, здоров’я та рідна мова, яка завжди приходить на допомогу»

Про матеріал
«Конфлікти, здоров’я та рідна мова, яка завжди приходить на допомогу» - презентація до комбінованого уроку зі основ здоров'я та свята рідної мови, який відмічаємо 21 лютого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до інтегрованого уроку з основ здоров’я, української мови та літератури за темою «Конфлікти, здоров’я та рідна мова, яка завжди приходить на допомогу»Учителя-методиста з основ здоров’я,української мови та літературиІзмаїльського ліцею № 1 з гімназією з поглибленим вивченням англійської мови.Ізмаїльського району Одеської областіГанєвої А.І.

Номер слайду 2

Число. Класна робота. Тема уроку: ???

Номер слайду 3

Гра «Відгадай тему» - збираємо пазл!Завдання: пропоную відгадати тему уроку, яка є формою спілкування людей (8 літер) – зробити набір букв: приголосні – В, Р, Д, З, Т, К (2), Л, Ф, Н, апостроф; голосні – О (3), І (2), И, Я.

Номер слайду 4

Число. Класна робота. Тема уроку: «Конфлікти, здоров’я та рідна мова!»

Номер слайду 5

Конкурс «М’ячик»Учні встают, отримують, тренажерний м’ячик і по черзі передаючі один одному, називають своє ім’я та продовжують речення: «Конфлікт – це…, у моєму житті траплялись конфліктні ситуації…».

Номер слайду 6

21 лютого в Україні і світі ми святкували Міжнародний день рідної мови. Рідна мова – це важливий носій цінностей, знань, які передаються від покоління до покоління. Саме тому так важливо пам’ятати своє коріння та вітати рідних та близьких людей з цим чудовим святом.

Номер слайду 7

Конкурс «Збери прислів’я». Рідна мова завжди допоможе владнати любий конфлікт!1. Лагідні слова роблять приятелів,… ( а гострі слова — завзятих ворогів).2. Не сунь носа… (до чужого проса).3. Гостре словечко…(коле сердечко).4. Не бажай другому того,… (чого сам не хочеш).5. Що тобі не мило, … (другому не зич).6. Як ми до людей,… (так і люди до нас).

Номер слайду 8

ВЧ: «Притча про Рай і Пекло» - підготувати виступ + елемент костюму мудреця!

Номер слайду 9

«Притча про Рай і Пекло» Якось один іудейський мудрець звернувся до Господа з проханням показати йому рай та пекло. Господь погодився і відвів мудреця до великої кімнати, посеред якої стояв величезний казан з їжею, а навколо нього ходили і плакали голодні та нещасні люди. Вони страждали, бо не могли поїсти, хоча в руках у них були ложки. Але ручки цих ложок були дуже довгі - довші за руки. «Так, це справді пекло», - сказав мудрець. Тоді Господь відвів мудреця до іншої кімнати, що була точнісінько така, як перша. Посеред цієї кімнати стояв такий самий казан з їжею, а люди, що були в кімнаті, тримали точнісінько такі самі ложки. Але люди ці були ситі, щасливі й веселі, бо вони годували один одного. «Так це ж рай!» - вигукнув мудрець.

Номер слайду 10

Папірець-сердечко!На папірцях у вигляді сердечок потрібно написати очікування від сьогоднішнього уроку у вигляді народної приказки. Відкладаємо їх до кінця уроку.

Номер слайду 11

Українські народні приказки «Вибери потрібну!»1. Згода будує, а незгода руйнує.2. З добрими людьми завжди згоди можна дійти.3. Де згода панує, там і горе танцює.4. Краще солом'яна згода, як золота звада.5. Де незгода, там часто шкода.6. Де в сім'ї лад, там і клад.7. Сім'я червона ладом.8. Родинні нелади доведуть до біди.

Номер слайду 12

Що таке конфлікт? Конфлікт (від лат. Conflictus – зіткнення) – це відсутність згоди між двома або більше сторонами, які можуть бути конкретними особами або групами. Кожна сторона робить все, аби прийнята була її точка зору і мета, і заважає іншій стороні робити те ж саме. Коли люди думають про конфлікт, вони найчастіше асоціюють його з агресією, погрозами, спорами, ворожістю і тому подібне. В результаті існує думка, що конфлікт – явище завжди небажане, що його слід негайно вирішувати, як тільки він виникає. Але в багатьох ситуаціях конфлікт допомагає виявити різноманітність точок зору, дає додаткову інформацію, допомагає виявити більше число альтернатив або проблем.

Номер слайду 13

Конкурс діалогів-конфліктів«Посварився з другом або батьки контролюють кожен крок» – підготувати діалог із однокласником за однією з тем!

Номер слайду 14

Висновок «Два види конфліктів»

Номер слайду 15

Скласти картинки, враховуючі етапи розвитку конфліктної ситуації. Кожна пара представляє свій варіант, учитель коментує правильність виконаної роботи.

Номер слайду 16

Знайомство із стадіями розвитку конфліктів, конфліктогенами, з видами завершення конфліктів.

Номер слайду 17

П’ять стадій конфлікту

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

«Конфліктогени» — це слова або дії, що і розпалюють конфлікт.

Номер слайду 22

Склади рідною мовою основні правила толерантності, щоб уникнути будь-якого конфлікту!4 правила толерантного спілкування!!!• Бути завжди уважним.• Бути терпимим в спорі і аргументувати свою думку.• Бути гуманним і милосердним.• Не ображати співбесідника.

Номер слайду 23

Практична робота: отримай конфліктну ситуацію і запропонуй вихід з даної ситуації!Ситуація 1: Ваш друг (подруга) звинувачує вас при інших учнях класу в тому, що ви відмовились виконувати доручення й робите це не вперше, хоча й знає, що на це у вас була поважна причина (спортивні змагання).

Номер слайду 24

Ситуація 2: Ваш друг (подруга) звинувачує вас у тому, що ви не зуміли як слід організувати святкову програму, і він (вона) зробили це б краще. Ситуація 3: Упродовж року сусід по парті списувув у вас завдання. Учитель зробив вам через нього зауваження. Ви ображені й готові вибухнути, а ваш сусід поводиться так, ніби нічого не сталося. Ситуація 4: Ваш однокласник, із яким ви в гарних стосунках, звинувачує вас у тому, що ви забули повідомити йому потрібну інформацію, а вона була дуже необхідна.

Номер слайду 25

П’ять основних способів розв'язання конфліктів:• відсторонення;• поступка;• боротьба;• компроміс; • співпраця.

Номер слайду 26

У більшості ситуацій найкраще вирішувати конфлікти через переговори. Однак іноді ліпше відсторонитися від конфлікту чи піти на поступки або рішуче відстоювати свою позицію.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Тест “Чи конфліктна я людина?» 1. У громадському транспорті почалася суперечка, Ви:а) не втручаєтесь;б) висловлюєтеся коротко;в) активно втручаєтесь.2. Чи часто , Ви, виступаєте з критикою до своїх колег:а) невиступаю;б) рідко, маю підстави;в) часто, по будь-якому приводу.3. Чи часто сперечаєтесь з друзями:а) несперечаюсь;б) лише з принципових питань;в) часто.

Номер слайду 31

4. Як, Ви , реагуєте на порушення у черзі?а) мовчуб) роблю зауваження;в) проходжу вперед і спостерігаю за порядком. 5. Недосолена страва, Ваша реакція:а) промовчите;б) досолите самі;в) відмовитеся від їжі. 6. Вам, наступили на ногу, Ви:а) промочите;б) зробите зауваження;в) виловите всі свої емоції.

Номер слайду 32

7. Вам не подобається подарунок, Ви:а) промовчите;б) тактовно прокоментуєте;в) влаштуєте скандал.8. Не пощастило в лотареї, Ви:а) байдужі;б) не приховуєте досаду;в) надовго втратите настрій.

Номер слайду 33

Після підбиття балів А)– 4 бали; Б) – 2 бали; В) – О балів. Ключ до тесту:22- 32 бали: ви тактовні і миролюбні, спритно йдете від суперечок і конфліктів, уникаєте критичних ситуацій. Вислів «Платон мені друг, але істина дорожче!» Ніколи не було вашим девізом. Може бути, іноді вас називають прстосуванцем. Наберіться сміливості, якщо обставини вимагають висловлюватися принципово, незважаючи на особи.12- 20 балів: ви славитися людиною конфліктною. Але насправді ви конфліктуєте лише тоді, коли немає іншого виходу і всі інші засоби вичерпані. Ви твердо відтворюєте свою думку, не думаючи про те, як це позначається на вашій кар’єрі або приятельських стосунках. При цьому не виходити за рамки конкретності, не принижуйтеся до образ. Все це викликає до вас повагу.до 10 балів: спори і конфлікти – це повітря, без якого ви не можете жити. Любите критикувати інших, але якщо чуєте зауваження на свою адресу, «можете з’їсти живим». Ваша критика – заради критики. Ваша нестриманість відштовхує людей. Чи не тому у вас немає справжніх друзів? Словом постарайтеся перебороти свій безглуздий характер.

Номер слайду 34

Майже всі українські казки показують, що зло буде наказане, або приведе до плачевних наслідків самого кривдника. Іван Франко «Фарбований лис»

Номер слайду 35

Передивляємося буктрейлер до казки «Фарбований лис» https://www.youtube.com/watch?v=ay0 OTgg. DF8 U

Номер слайду 36

Основні конфлікти казки?!!!Як вони розв’язуються?1. Хитрування, брехня завжди засуджувалися. За нечесність та підступність був покараний Лис Микита. 2. Висміювання пихатості. 3. Хто був дужчий, той ліпший, а хто слабший, той ніколи не вигравав справи.

Номер слайду 37

У казку І. Франко ввів елементи народних вірувань та забобонів, прислів’я і приказки. Наприклад, ???Фарбований Лис “спльовує тричі в той бік, де була йому така немила пригода”; Малпа Фрузя вистригає Вовкові “три жміньки волосся з-між очей і пускає на вітер, щоб так і його переполох розвіявся”.

Номер слайду 38

Чого навчає казка “Фарбований лис”? Не потрібно надто пишатися і хвалитися своїми здібностями, бо за прорахунки суворо карають. Треба завжди діяти так, щоб сумління і душа були чистими. Використовуючи інших людей, можна залізти дуже високо, але й падати звідти буде неодмінно дуже болісно.

Номер слайду 39

Пам’ятка щодо ефективного розв’язання конфлікту

Номер слайду 40

Папірець-сердечко!На папірцях у вигляді сердечок потрібно написати очікування від сьогоднішнього урокуу вигляді народних приказок. Наклеюємо їх на дошку.

Номер слайду 41

Додаток до презентації: учні 7-х класів, Ганєва А.І.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Література:https://tsnap.ulead.org.ua/http://autta.org.ua/ua/resources/Kurs_vzhr

pptx
Додав(-ла)
Ганева Анна
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
29 лютого
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку