Літературна вікторина за творчістю Т.Г.Шевченка: «Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, І свого не цурайтесь…»

Про матеріал
Даний матеріал допомагає виявити рівень знань,умінь та навичок із вивчення творчості поета , закріпити їх; розвиває творчі здібності учнів, логічне мислення, увагу, пам’ять, спостережливість; виховувує інтерес до вивчення творчості письменника; наполегливість і працьовитість, інтерес до наслідків власної праці; пунктуальність, відповідальність
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козачолопанський навчально-виховний комплекс Дергачівської міської ради Харківської областіЛітературна вікторина за творчістю Т. Г. Шевченка:«Учітесь, читайте, і чужому научайтесь,І свого не цурайтесь…»Учитель української мови та літератури Дигало І. О.2023 р.

Номер слайду 2

Мета: виявити рівень знань,умінь та навичок із вивчення творчості поета , закріпити їх; розвивати творчі здібності учнів, логічне мислення, увагу, пам’ять, спостережливість; виховувати інтерес до вивчення творчості письменника; наполегливість і працьовитість, інтерес до наслідків власної праці; пунктуальність, відповідальність

Номер слайду 3

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ВІКТОРИНИ:1. “Хто швидше”2. Конкурс “Поетичний” 3. “Скарбничка ерудита”

Номер слайду 4

“Хто швидше”1. Назвіть дату народженняя Т. Г. Шевченка? 2. Членом якого братства був Шевченко?3. Пан, у якого Шевченко служивкозачком.4. Назва міста, де було написано «Заповіт»?5. Попередня назва Тарасової гори. 

Номер слайду 5

“Хто швидше”6. Дата перепоховання Шевченка.(22 травня 1861 року)7. Скільки творів увійшло до першого «Кобзаря»? 8. Скільки років перебував Шевченко на засланні? 9. Майстер живописних справ, у якого навчався Шевченко. (В. Ширяєв)

Номер слайду 6

“Хто швидше”10. У якому році від Різдва Христова Т. Г. Шевченко «пас ягнята за селом»?11. Найвідоміший драматичний твір Шевченка. 12. Рік першого  видання «Кобзаря»13. Псевдоніми Шевченка. 14. Яка картина Шевченка носить таку ж назву, як і його поема?15. Що означає ім’я «Тарас»?

Номер слайду 7

“Хто швидше”16. У якому творі Шевченко застерігав дівчат від легковажності? 17.«Реве та стогне Дніпр широкий..» - з якого твору ці рядки? 18. На якій грошовій купюрі зображено портрет Шевченка?19. Яким твором починається «Кобзар»?

Номер слайду 8

“Хто швидше”20. Як називався записник, у якому Шевченко записував свої твори під час заслання? 21. У якому творі матері сниться щасливе життя сина?22. Яку однакову назву мають і поема, і повість Шевченка?23. Що стало безпосереднім поштовхом до написання поеми «Кавказ»?

Номер слайду 9

“Хто швидше”24. Хто з діячів культури познайомився з Шевченком у Літньому саду і ввів його у мистецьке середовище Петербурга? 25. Які три шевченківські твори мають однакову назву?

Номер слайду 10

КОНКУРС “ПОЕТИЧНИЙ”Реставрувати текст, відновивши відсутні слова 1.   ”Малого сліду не залишу...”2.   ”Наша дума, наша пісня ... ”3.  ”Уже покликали до паю...”4. “Нема на світі України...”5. “Кохайтеся, чорнобриві, ...”6. “Ну що б, здавалося, слова...”

Номер слайду 11

КОНКУРС “ПОЕТИЧНИЙ”7.”Неначе човен в синім морі...”8. “Минають дні...” 9. “Мені однаково, чи буду...”10. “ Реве та стогне Дніпр широкий...”11. “По діброві вітер виє ...”12. “У своїй хаті своя й правда ...”13. “Зоре моя вечірняя...”

Номер слайду 12

“СКАРБНИЧКА ЕРУДИТА”1. Це ліро-епічний твір, переважно віршований, у якому зображені значні події і яскраві характери.2. Невеликий віршований ліро-епічний твір казково-фантастичного, легендарно-історичного чи героїчного змісту.

Номер слайду 13

“СКАРБНИЧКА ЕРУДИТА”3. Цей літературний прийом дозволяє показати процес трансформації (перевтілення) персонажа, образу, тропа.4. Троп (художній засіб), який полягає у поясненні одного предмета через інший, подібний до нього, за допомогою єднальних сполучників: як, мов, немов..

Номер слайду 14

“СКАРБНИЧКА ЕРУДИТА”5. Цей літературний термін, яким пояснюється слово, що має яскраве образне значення. Найчастіше в якості епітетів використовуються прикметники і займенники. 6. Який художній засіб використав у рядках поезії “Думка” “Пішов козак світ за очі...” Тарас Шевченко ?

Номер слайду 15

Дякую за увагу

pptx
Додав(-ла)
Дигало Інна
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
17 березня 2023
Переглядів
1012
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку