Методична розробка (7 клас) - лабораторна робота: «Вивчення умови рівноваги важеля»

Про матеріал
Методична розробка (7 клас) - лабораторна робота: «Вивчення умови рівноваги важеля» Мета роботи: перевірити на досліді, коли важіль перебуває у рівновазі, перевірити правило моментів Теоретичні відомості Важіль - це тверде тіло, яке має вісь обертання. Рівновага важеля означає, що важіль перебуває у спокої. Щоб з’ясувати, коли важіль під дією прикладених до нього сил буде у рівновазі, потрібно знати плечі сил - найкоротші відстані від точки обертання до напряму дії сил. Важіль перебуває у рівновазі, коли сили, що діють на нього, обернено пропорційні плечам цих сил F1/F2 = L2/L1, де F1, F2 – сили, що діють на ліву і праву частини важеля, L1, L2 – плечі цих сил. Важіль буде у рівновазі, коли сума моментів сил, що обертають важіль за годинниковою стрілкою, дорівнюють сумам моментів сил, що обертають важіль проти годинникової стрілки. Це правило відоме як правило моментів. Момент сили – це добуток сили на плече: M = FL. Обладнання: важіль, штатив, набір важків з крючками вверху і петельками внизу з масою по 0,1 кг, лінійка. Виконання 7 пункту показане на рис. 1.
Перегляд файлу

1

 

 Методична розробка (7 клас) -  лабораторна робота: «Вивчення умови рівноваги важеля»

Мета роботи: перевірити на досліді, коли важіль перебуває у рівновазі, перевірити правило моментів

                                        Теоретичні відомості

    Важіль -  це тверде тіло, яке має вісь обертання. Рівновага важеля означає, що важіль перебуває у спокої. Щоб з’ясувати, коли важіль під дією прикладених до нього сил буде у рівновазі, потрібно знати плечі сил - найкоротші відстані від точки обертання до напряму дії сил. Важіль перебуває у рівновазі, коли сили, що діють на нього, обернено пропорційні плечам цих сил F1/F2 = L2/L1, де F1, F2 – сили, що діють на ліву і праву частини важеля,  L1, L2 – плечі цих сил. Важіль буде у рівновазі, коли сума моментів сил, що  обертають важіль за годинниковою стрілкою, дорівнюють сумам моментів сил, що обертають важіль проти годинникової стрілки. Це правило відоме як правило моментів. Момент сили – це добуток сили на плече: M = FL.

 

Обладнання: важіль, штатив, набір важків з крючками вверху і петельками внизу з масою по 0,1 кг, лінійка. Виконання 7 пункту показане на рис. 1.

 

                   Проведення лабораторної роботи

1.  Зрівноважте важіль так, щоб він розмістився горизонтально за допомогою гайок на його кінцях

2.  Закріпити на лівій частині важеля на певній відстані один тягарець з масою 0,1 кг.

3.  На правій частині важеля підвісите один тягарець з масою 0,1 кг – знайти місце на плечі важеля, щоб важіль був у рівновазі.

4.  Обчислити силу тяжіння, що діють на тягарці (Fт = mg), де Fт-сила тяжіння, m- маса тіла,  g- стале число (g = 9,8 Н/кг).

5.  Виміряти плечі сил - відстань від точки обертання до напряму дії сили.

6.  Змінити кількість тягарців зліва – два тягарця по 0,1 кг, а справа залишити тільки один тягарець з масою 0,1 кг, змінюючи  плечі сил, установити важіль у рівновазі, виміряти праве і ліве плече. 

7.  Змінити кількість тягарців зліва – три тягарця по 0,1 кг, а справа залишити тільки один тягарець з масою 0,1 кг, змінюючи  плечі сил, установити важіль у рівновазі, виміряти праве і ліве плече (див. рис. 1). 8. Для кожного досліду визначити моменти сил, що діють на ліве і праве плечі за відповідною формулою. Порівняти ці моменти, зробити висновки.

9.           Результати вимірювань і обчислень занести у таблицю

2

 

10.       Перевірити умову рівноваги важеля для кожного досліду по формулі: F1/F2 = L2/L1.

 

Таблиця 1

досліду

Ліва частина важеля

 

Права частина важеля

 

Сила

F1, H

Плече сили

L1, м

Момент сили

М1, Н×м

Сила

F2, H

Плече сили

L2, м

Момент сили

М2, Н×м

1

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

Зробити висновок:

 

image 

 

Література:

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет,

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/7-клас-лабораторніроботи-з-фізики-ii-частина/     

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

  

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 3. ВЗАЄМОДІЯ ТІЛ. СИЛА
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
1514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку