Методична розробка "Крок за кроком. Рамка для фотографії"

Про матеріал
Покрокова технологія виготовлення виробу "Рамка для фотографії" за допомогою технології матчворку (конструювання із сірників).
Перегляд файлу

   Методична розробка з трудового навчання   

                             (технології)

                 

                   «Крок за кроком» 

                    (для учнів 5 – 9 класів)

                  «Рамка для фотографії»

 

 

 

 

Вступ.

Існує  цікаве застосування сірників — це «матчворк» (з англійської mutch — «сірник», work — «робота») — конструювання виробів із сірників. Сірники — найпростіший і найдоступніший виробний матеріал для здійснення різноманітних творчих задумів. Із сірників можна створити як складні вироби — будинок, палац, фортеця й навіть ціле місто в мініатюрі, так і простіші — меблі, транспортні засоби, рослини, тваринки, комашки тощо. Це захопливе та досить нескладне заняття дає змогу виготовляти красиві й унікальні вироби власноруч, утілити свої фантазії та ідеї. Творчий пошук і творча праця приносять задоволення, надають сміливості та впевненості у собі, яка стане в пригоді під час вирішення складніших проблем. Сірники найчастіше виготовляють із м’яких порід деревини: сосни, ялини, смереки, ялиці, використовують також осику, липу, тополю. Основним центром виробництва сірників в Україні з 1850 р. був Львів, згодом і Чернігів. Нині виробниками сірників є ДП Рівненська сірникова фабрика та ТОВ Українська сірникова фабрика, ТОВ «Градієнт-Плюс» м. Дніпропетровськ.            

Обладнання.

Для роботи з сірниками насамперед треба створити зручне робоче місце, підібрати необхідні матеріали та інструменти. Всі роботи краще виконувати на рівній поверхні - на столі, який слід попередньо застелити плівкою. Поруч повинна бути підкладна дошка, яку може замінити лист фанери. Вона потрібна при роботі з ріжучими або колючими інструментами, такими як ніж або шило, щоб не зіпсувати поверхню столу. Робоче місце повинно бути добре освітлене.

Матеріали.

Для виготовлення виробів потрібні сірники в достатній кількості. Сірники треба висипати з коробочок та відокремить браковані сірники (коротші, тріснуті, надламані, другого кольору). Для занять матчворком можна також використовувати шпажки, зубочистки,  палички для шашлика та морозива. Для основи або каркасу виробу (в залежності від форми) застосовують папір, картон різної товщини та кольору, пусті консервні банки, пластикові бутили, стаканчики, фанеру, коробки з під сірників, дріт (діаметром 1-1,5 мм) тощо. Для склеювання сірників -  клей ПВА, для склеювання інших матеріалів  - різні універсальні клеї («суперклей», «професіонал», «крос», «глобус» та інші).  Перед опоряджувальними роботами (у разі необхідності) поверхню виробу добре шліфують дрібнозернистим наждачним папером уздовж волокон деревини. Але для більшості виробів, які ви будете виготовляти із сірників, шліфування наждачним папером не потрібно. Для оздоблення виробів можна використати лак, це залежить від призначення виробу та вашого творчого задуму. Можна взяти прозорий яхтний або світлий акриловий лак. Перед лакуванням уважно прочитайте інструкцію та слідкуйте  нею на протязі всієї роботи. Іноді для скріплення деталей виробу потрібні нитки, тонкий дріт (діаметром 0,3-0,5 мм), пластилін. А для декорування виробів можна використовувати різноманітні підручні матеріали. У пригоді стануть кольорові шматочки тканини, дрібної сітки, кольорова фольга, тасьма під золото або срібло, кольорові шовкові смушки та стрічки, маленькі ґудзики, біжутерія, бісер, природний матеріал тощо. А для розфарбовування виробу можна використовувати звичайні гуашові або акрилові фарби.

 

Інструменти, пристосування.

 

Для розмітки матеріалу використовуємо олівець, циркуль, лінійка, трикутник, шило. Для різання в залежності від матеріалу - ножиці, канцелярський (будівельний) ніж, лобзик. Для з’єднання, складання, скручування деталей -  пасатижі, а для дуже мілких деталей - манікюрні щипчики, пінцет, голка з ниткою. Пензлики - для розфарбування, лакування, нанесення клею. Для пророблення отворів -  шило, невеличкий коловорот, свердло (діаметром 1мм). Серветки або шматок вологої тканини - для протирання робочої поверхні від клею або фарби.

 

Загальні правила безпечної праці.

 

Перед початком виготовлення виробу пригадайте правила безпечної роботи з різними інструментами та тільки тоді приступайте до роботи:

-         підготувати робоче місце, прибрати все зайве;

-         підготувати необхідний матеріал та інструменти;

-         не відволікатися під час роботи;

-         використовувати інструмент тільки за призначенням;

-         при попаданні клею, фарби, лаку на руки – витерти серветками або помити руки;

-         особливу увагу під час роботи приділяти різальному інструменту;

-         під час роботи різальним інструментом руку, яка утримує матеріал, тримати подалі від лез;

-         різальний інструмент не можна класти на край стола, він може впасти і поранити ногу;

-         не можна проводити руками по відкритим лезам різального інструменту, вони гострі і можуть порізати палець або руку;

-         різальний інструмент не можна тримати лезами вгору або напрямком до себе;

-         різальний інструмент не можна передавати лезами вперед;

-         різальним інструментом не можна вирізати на ходу;

-         різальний інструмент потрібно зберігати в підставці, ручками вгору;

-         не здувати залишки матеріалу з поверхні виробу, а тільки стирати або змітати;

-         лакування та фарбування виробу проводити у добре  провітрюваному  (або з примусовою  витяжкою) приміщенні.

-         після закінчення роботи прибрати робоче місце, вимити руки, провітрити кімнату.

                              Проєктний виріб «Рамка до фотографії»

Для виготовлення виробу необхідно мати: кольоровий картон, олівець, лінійка, сірники, клей ПВА, ножиці, серветки,(канцелярський ніж, дощечка для різки під ніж, пінцет, голка або циркуль все це  – по можливості) . Перед початком  виготовлення виробу, згадайте правила безпечної праці з різальними інструментами та клеєм.

 

 

Крок 1. Приготувати необхідний матеріал та інструменти.

C:\Users\ПК\Desktop\1.jpg

 

 

 

 

Крок 2. За допомогою лінійки та олівця починаємо розмітку рамки на картоні (можна взяти картон жовтого кольору під колір сірників). Відкладаємо на картоні розмір 210х168 (мм) – це зовнішній розмір рамки. Потім відкладаємо від краю картону 42 мм (довжина сірника), з кожної сторони. Одержуємо внутрішній розмір рамки. Рамку можна збільшувати або зменшувати за бажанням, але завжди на 42 мм (не більше, не менше).

C:\Users\ПК\Desktop\2.jpg

 

C:\Users\ПК\Desktop\3.jpg

 

 

 

 

C:\Users\ПК\Desktop\4.jpg

 

 

Крок 3. Вирізаємо зовнішній контур рамки (210х168 мм) за допомогою ножиць.

C:\Users\ПК\Desktop\9.jpg

 

 

 

Крок 4. Розмічаємо на виробі  за допомогою лінійки та олівця  вертикальні та горизонтальні лінії шириною 42 мм . Таким чином утворюємо квадратики для зручності наклеювання сірників.

C:\Users\ПК\Desktop\5.jpg

C:\Users\ПК\Desktop\6.jpg

 

Крок 5. Вирізаємо Внутрішній контур рамки (по червоній лінії) за допомогою ножиць або канцелярського ножа та  дощечки (підкладки).

C:\Users\ПК\Desktop\7.jpg  

-          

Крок 6. Клеїмо сірники.

Виготовляємо 1 квадрат.  Починаємо наклеювати сірники з середнього квадратика верхньої сторони рамки. Промазуємо клеєм поверхню картону перпендикулярно укладці сірників. Сірники викладаємо головками в різні боки.  Виготовляємо 2,3 4…14 квадрати. Заклеюємо кожен квадратик, утворюючи певний візерунок із сірників. Якщо на першому квадратику клеїмо сірники подовжньо, то на  наступному - клеїмо поперечно. Отже чергуємо наклеювання квадратиків до кінця. Таким чином наклеюємо всі 14 квадратиків.

-               
 

-                 

-          

-                                          

-                                                                        

                      

 

 

Крок 7. Прикрашаємо виріб чотирма ромбиками із сірників

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крок 8. Виготовляємо з картону тримач для рамки розміром 200 х 42 мм.

Обклеюємо його сірниками таким же способом як і рамку. 20 мм оставляємо для згину та кріплення (склеювання) до рамки.

                                      

 

Крок 9. Покриваємо декілька разів  лаком тримач та рамку (по можливості). Це можна зробити пензликом або аерозольним балончиком в добре провітрюваному приміщені.

                                                      

                                                  

                                         

                 Крок 10. З’єднуємо за допомогою клею тримач з рамкою.

 

                               

                      

                                        

 

      

Список джерел використаної інформації:

https://texnolog.ucoz.ua/4545454545/programa_matchvork.pdf

http://referat-ok.com.ua/work/istorija-viniknennja-matchvorku/

https://ukrainebud.com/article/read/lakuvannya_derevyanykh_vyrobiv.html

https://vseosvita.ua/library/embed/0100ajdp-a37a.docx.html

https://www.google.com/search?q=%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8+%D0%B7+%D1%81%D1%96%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%96%D0%B2&gs_ivs=1

 

                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Трудове навчання (для хлопців) 7 клас (Лебедєв Д.В., Гедзик А.М., Юрженко В.В.)
Додано
28 березня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку