Миньковецька держава

Про матеріал
Самопроголошена держава, створена подільським шляхтичем Ігнацієм Сцибор-Мархоцьким (1749–1827), власником Миньковецького ключа
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Миньковецька держава

Номер слайду 2

Миньківці — село в Україні, Хмельницької області. Село було засноване в 1407 році, а зараз в ньому проживає 1479 осіб.

Номер слайду 3

Сцибор-Мархоцький Ігнацій. Походив з давнього польського шляхетського роду Мархоцьких. Вчився в єзуїтській колегії, родичі намагалися зробити з нього священника. Далі його відправили до прусського війська. Він шокував оточення своїми думками, був дуже волелюбним.

Номер слайду 4

У заповіті 1788 р. Войцех Мархоцький писав: «Хоча мій племінник Ігнацій і ставився до мене завжди без поваги і відрізнявся паршивим характером, за що його варто було б позбавити спадщини, все ж я заповідаю йому своє багатство».

Номер слайду 5

18 сіл, дев’ять тисяч десятин подільського чорнозему, ліси, луки - все це перейшло до Ігнація. Після того, як у 1793 році Поділля перейшло під владу Росії, Ігнаций оголосив свої володіння незалежною «державою»

Номер слайду 6

Він обніс володіння стовпами з написами: з одного боку «Кордон Миньковецької держави з Російською імперією», з другого — «… від Австрійської імперії».

Номер слайду 7

Скасування панщини1 січня 1795 р. Цей акт «скасовував панщину і натомість запроваджував обов'язок селян платити чинш у розмірі 1 карб. 4 коп. за 100 сажнів землі».

Номер слайду 8

Мархоцьким було засноване особливе свято під цю подію, з цього ж дня він починає величати себе графом. Згадане свято було введене на честь давньоримської богині землеробства Церери

Номер слайду 9

Судова системастворення суду «для здійснення справедливості серед підданих»Кожне село мало свій колегіальний суд, суд вищої інстанції був у Миньківцях.

Номер слайду 10

Економікапрацювали польська та єврейська друкарні, фабрики сукна й тканини, паперу, селітри, карет, лаку; цегельні, млини, годівлі тутових шовкопрядів.

Номер слайду 11

Мархоцький заснував у своїх володіннях школи, сирітський притулок, шпиталь, аптеку, утримував двох лікарів.«Вирішальний голос» у всіх питаннях належав зборам представників селянських громад, міщан, євреїв та іноземців, які обиралися на рік.

Номер слайду 12

Заснував музичну академію (хор і оркестр, які зазвичай виконували складені ним пісні). Збудував готель, а дороги наказав обсадити різними сортами плодових дерев.

Номер слайду 13

У 1814 р. скарги на поганські миньковецькі обряди та примушування до них духовних осіб дійшли до Синоду, який заборонив православним брати в них участь. У 1816 р. Мархоцького було вивезено до Кам'янця-Подільського для пояснень.

Номер слайду 14

У 1820 році проти Мархоцького були висунуті нові звинувачення в тому, що нібито присягою зобов´язує своїх селян не визнавати жодної влади, окрім місцевої, і створює небезпеку бунту.

Номер слайду 15

1821 р. був ув'язнений протягом півтора року в Кам´янці-Подільському,його врятувало прохання миньковецьких селян і євреїв до Олександра І

Номер слайду 16

Помер Мархоцький у вересні 1827 р., похований у збудованому ним родинному мавзолеї в Притулії, від якого до наших часів нічого не залишилося.

Номер слайду 17

Миньківці – це село в області: А) Хмельницькій Б) Полтавській В) Тернопільській Ігнацій Мархоцький за походженням: А) єврей Б) угорець В) поляк Скільки сіл він отримав у спадок: А) 12 Б) 18 В) 21 Коли у Миньковецькій державі було скасоване кріпацтво: А) 1848 Б) 1861 В) 1795 Селяни мали за землю: А) платити контрибуцію Б) віддавати худобу В) платити чинш В якому році стався перший арешт Ігнація: А) 1814 Б) 1816 В) 1818

Номер слайду 18

7. Суд складався з стількох інстанцій: А) одної Б) двох В) трьох8. Церква переслідувала Ігнація через: А) язичництво Б) наругу над святинями В) через атеїзм9. Втручання якого імператора врятувало Ігнація від арешту: А) Олександра І Б) Олександра ІІ В) Миколи ІІПомер Махроцький у: А) 1827 Б) 1844 В) 1861 Яку назву носила створена їм держава: А) Млинівська Б) Минковецька В) Притульська

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Пометун О.І., Гупан Н.М., Смагін І.І.)
Додано
10 квітня
Переглядів
37
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку