Мистецтво античності - колиска європейської цивілізації

Про матеріал
Земля Стародавньої Еллади досі вражає величними архітектурними спорудами та скульптурними пам'ятниками. Цю країну назвали Стародавньою Грецією. А презентація допоможе залучити учнів до сприйняття, пізнання та засвоєння духовно – морального та естетичного досвіду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтвоантичності - колискаєвропейської цивілізаціїурок 2«Мистецтво»8 клас

Номер слайду 2

Мета: залучення учнів до сприйняття, пізнання і засвоєння духовно-морального та естетичного досвіду людства, дати уявлення про характер давньогрецької архітектури і скульптури.завдання:- виявлення характерних рис грецької архітектури на прикладі ансамблю Афінського Акрополя;виявлення ролі давньогрецької культури в становленні європейської культури.- розвиток навичок учнів самостійно вести відбір необхідного матеріалу відповідно до заданої метою.- виховувати інтерес до культури інших країн.

Номер слайду 3

Карта грецьких держав і спілок 362 р. До н.е. е.

Номер слайду 4

Основні визначення, поняття:І-античний,ІІ-міфологія,ІІІ-фаталізм. Античний (від лат. «Антікус» - древній) назвали греко-римську цивілізацію італійські гуманісти епохи Відродження.

Номер слайду 5

Античність назавжди залишилася вічної школою європейського мистецтва. Античність - неперевершений зразок художніх образів.

Номер слайду 6

Античність ділилася на кілька періодів:- крито-мікенський або егейський, період (III-II тис. До н.е.)- Гомерівський період (XI-VIII ст. До н.е.)- Архаїка (VII-VI ст. До н.е.)- Класика (V-IV ст. До н.е.)- Еллінізм (III-I ст. До н.е.)- Імператорський Стародавній Рим (к. I-V ст. Н.е.)

Номер слайду 7

Егейська культура - загальна назва цивілізацій бронзового століття в 3000-1000 рр. до н. е. на островах Егейського моря (Криті, в материковій Греції та Малої Азії (Анатолія). Линейное письмо, фреска.

Номер слайду 8

Гомерівська епоха (темні століття), предполісний період - період в історії Стародавньої Греції, що охоплює XI-IX століття до н. е.(Про цей період відомо дуже мало)

Номер слайду 9

Архаїчний період (750-480 рр. До н. Е.) - цей період, що наступив услід за «темними віками», спостерігалося значне розвиток політичної теорії, підйом демократії, філософії, театру, поезії, відродження писемної мови.

Номер слайду 10

Класична Греція (V-IV ст. До н. Е.) - період найвищого розквіту полісного устрою. Досягнення греків в області:-Архітектура,-Скульптури,-вазовой живопису,-ювелірного мистецтва,поезією,-театральна мистецтва,-Наука (астрономії, геометрії, фізики, зоології, медицини, психології, логіки, політології, мистецтвознавства, риторики, економіки, історії, географії).

Номер слайду 11

Архітектура, скульптура

Номер слайду 12

Вазова живопис

Номер слайду 13

Ювелірнемистецтво

Номер слайду 14

Поезія. Гомер. Завдяки сюжетів гомерівських поем нам відома «Одіссея»,Троянська війна і подальше повернення героїв додому.

Номер слайду 15

Театральне мистецтво

Номер слайду 16

Сократ. Наука. Платон. Аристо́тель. Піфагор. Гіппокра́т. Архіме́д

Номер слайду 17

Еллінізм - період в історії Середземномор'я, що тривав з часу смерті Олександра Македонського (323 до н. Е.) До остаточного встановлення римського панування. Особливістю елліністичного періоду стало широке поширення грецької мови і культури на територіях, що увійшли до складу держав, які утворилися після смерті Олександра Македонського.

Номер слайду 18

Імператорський Стародавній Рим. Період грецької історії після перемоги Риму над коринфянами в 146 р. До н.е. е. (Перейменування міста Візантія в 330 Константинополь).

Номер слайду 19

Міфологія - збори міфів, які закарбували священний порядок земного буття на противагу демонічним стихіям, що творили зло. Грецька міфологія - це не тільки світ релігійних уявлень, цесвіт греків, це складне і велике ціле, куди входять і історичні легенди, перекази, казкові сюжети, літературні новели, вільні варіації на міфологічні теми.

Номер слайду 20

Споконвічне вселенське боріння гармонії і хаосу передають оповіді про боротьбу богів з титанами, темними силами, породженими матір'ю-землею.

Номер слайду 21

Боги в античній міфології нітрохи не краще людей, але наділені безсмертям, яке підтримується чарівним напоєм.

Номер слайду 22

Кносський палац. Міф про Мінотавра.

Номер слайду 23

«Одіссея»

Номер слайду 24

Геракл. Людина, яка стала богом.

Номер слайду 25

Прометей

Номер слайду 26

Фаталізм (від лат. Fatalis «певний долею»)-віра в зумовленість буття, світогляд. Те, що неможливо змінити (смерть, війна, і т.д.)

Номер слайду 27

Творчаробота

Номер слайду 28

«вазова живопис»

Номер слайду 29

Номер слайду 30

1. Початкова розмітка малюнка

Номер слайду 31

2. Обмежувальні лінії висоти

Номер слайду 32

3. Попередні обриси вази

Номер слайду 33

4. Уточніть контури малюнка вази

Номер слайду 34

5. Робимо вазу обьемной

Номер слайду 35

6. Малюнок вази раскрашиваем фарбами

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Домашнє завдання. Скласти кросворд на тему «Культура Давньої Греції». Принести щільну фольгу.

Номер слайду 44

ДЯКУЮЗА РОБОТУПрезентація підготовленадля уроку «Мистецтво» в 8 класіучителем Бердянського НВК №1 «Мрія»Картамишева Ігорем Павловичем

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тимофійчук Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Гайдамака О.В.)
Додано
2 січня 2022
Переглядів
2076
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку