Музика - математична, математика - музична.

Про матеріал
Вагомий зв'язок музики і чисел виявили, як відомо, ще піфагорійці, які відкривши числові співвідношення, покладені в основу музичних інтервалів, стали родоначальниками музичної теорії. Піфагор створив власну школу мудрості, поклавши в її основу два мистецтва – математику і музику. Він вважав що гармонія чисел схожа на гармонію звуків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музика – математична,математика – музична.

Номер слайду 2

Більшість людей вважають, що математика займається виключно числами та вимірюваннями, однак, насправді математика – це дещо набагато більше, ніж просто наука для касирів…

Номер слайду 3

На певному етапі свого розвитку людину почало турбувати питання: «Чому той чи інший предмет являється гарним і що є основою прекрасного?» Краса скульптури, храму, картини, симфонії, поеми... Що між ними спільного? Хіба можна порівняти красу скульптури з красою музики? Виявляється, можна, якщо будуть винайдені єдині формули прекрасного, які будуть об'єднувати поняття прекрасного найрізноманітніших об'єктів – від квітки ромашки до краси музики.

Номер слайду 4

Англійський математик Д. Сильвестр писав: «Музика — математика почуттів, а математика – музика розуму»

Номер слайду 5

Вагомий зв'язок музики і чисел виявили, як відомо, ще піфагорійці, які відкривши числові співвідношення, покладені в основу музичних інтервалів, стали родоначальниками музичної теорії. Піфагор створив власну школу мудрості, поклавши в її основу два мистецтва – математику і музику. Він вважав що гармонія чисел схожа на гармонію звуків.

Номер слайду 6

Математика і музика Звук – це коливання повітря, які може сприйняти людський слух. Музичні звуки відтворюються музичними інструментами (в цьому сенсі людський голос теж умовно зараховується до музичних інструментів). Традиційною моделлю для вивчення музичних звуків є коливання струни.

Номер слайду 7

Коливання і струни вивчали піфагорійці. Вони використовували для цього нескладний прилад під назвою монохорд, що являє собою єдину струну, закріплену у двох точках над резонатором.

Номер слайду 8

Струни лежать в основі великої кількості інструментів (не тільки струнних, а й, наприклад, клавішних).

Номер слайду 9

Піфагор вважав, що гармонія чисел - це те саме, що й гармонії звуків і що обидва ці заняття впорядковують хаотичність мислення і доповнюють один одного. Він виявився правим, музика – це політ уяви та фантазії, який упорядкований чіткими формулами та графіками.

Номер слайду 10

Виявляється, що довжини трьох струн, які дають ноти до, мі, соль, що створюють мажорний акорд, задовольняють гармонічну пропорцію, а числа коливань цих струн утворюють безперервну арифметичну пропорцію. Піфагорійський музичний стрій, визначив долю європейської музики на століття – це математика.

Номер слайду 11

Значно пізніше у XVIII столітті, після робіт: Ньютона. Лейбніцабуло виведено рівняння коливання струни – так зване хвильове рівняння:

Номер слайду 12

«Музика є радість душі, яка обчислює, сама того не усвідомлюючи», - писав німецький математик, фізик і філософ Лейбніц Готфрід Вільгельм

Номер слайду 13

«Чи не може музика бути описаною, як математика почуттів, а математика - як музика розуму? Так, наприклад, музикант відчуває музику, а математик - розуміє музику. Музика — це мрія математика …» — ці слова належать англійському математику Сільвестру Джеймсу

Номер слайду 14

«Математика має свої «останні квартети Бетховена», які існують тільки для знавців, але в ній існують і свої «шубертові наспіви», доступні безпосередньо всім», — так вважав німецький математик Хассе Гельмут.

Номер слайду 15

КОНКУРС ЗНАВЦІВ МАТЕМАТИКИ І МУЗИКИ

Номер слайду 16

На цьому інструменті «до» знаходиться на половині, «ре» - на третині, «Мі» - на чверті. Про який музичний інструмент іде мова?

Номер слайду 17

СОПІЛКА

Номер слайду 18

В його основі лежить рівнобедрений трикутник зі сторонами, що складають «золоту пропорцію», а профіль описується логарифмічною спіраллю. За основу побудови приймається модуль, що дорівнює товщині його стінки в ударній частині. Є ціла наука про них, яка називається «Компанологія».

Номер слайду 19

* Він містить 81, 94% міді, 17,21% олова, 0,035% сірки.* Вони бувають різних розмірів від кількох сантиметрів до метрів.* Його звук іноді називають «Малиновим».* Серед них є «валдайський», «царський».

Номер слайду 20

ДЗВОНИ

Номер слайду 21

Його «до» першої октави робить 2n коливань за секунду, другої октави – 4n коливань за секунду, третьої октави – 8n коливань … Про який музичний інструмент іде мова?

Номер слайду 22

РОЯЛЬ

Номер слайду 23

Відомо, що своїм учням він викладав три головні предмети: математику, музику і вчення про переселення душ. На його думку вони склали єдину науку про космос і космічні гармонії. Хто цей учитель?

Номер слайду 24

ПІФАГОР

Номер слайду 25

Розшифруйте прізвище , що складається з трьох складів: перший – число,другий – нота, третій – єгипетський бог Сонця.

Номер слайду 26

П І – Ф А – Г О Р

Номер слайду 27

У сонаті три частини, але на відміну від норм того часу він написав першу частину не швидку, а повільну. Сам автор назвав її «Соната-фантазія», а ось назві, під якою вона відома дав їй після смерті автора поет Людвіг Рельштаб. Назвіть автора цієї сонати.

Номер слайду 28

ЛЮДВІГ ВАН БЕТХОВЕН

Номер слайду 29

Дослідження довели, що якщо в торговельних центрах програвати тиху музику, торговий оборот зростає на 40%. Музика повинна бути ніжною, спокійною. А що при цьому повинно бути відсутнім?

Номер слайду 30

СЛОВА

Номер слайду 31

Цей видатний учений тренував в собі уміння піднятися над проблемою, побачити її з незвичного ракурсу і знайти неординарний вихід. Коли він опинявся в глухому куті, то грав на скрипці і рішення раптово само появлялось в голові. Хто він?

Номер слайду 32

АЛЬБЕРТ ЕНШТЕЙН

Номер слайду 33

Древні греки вважали музику одним із розділів математики . Який розділ математики вони так називали?

Номер слайду 34

ВІДНОШЕННЯ І ПРОПОРЦІЇ

Номер слайду 35

В давні часи їх у неї було від 12 до 25, а тепер – від 63 до 65. Про що іде мова?

Номер слайду 36

БАНДУРА

Номер слайду 37

На цьому інструменті «ля» в різних октавах має частоту, яка змінюється за принципом геометричної прогресії від 27, 5 Гц до3520 Гц.

Номер слайду 38

РОЯЛЬ

Номер слайду 39

«Свою музику» належить знайти кожному — у тиші, роздумах, у зосередженні.

Номер слайду 40

Математику і музику іноді розводять до різних полюсів людського знання. Проте мости між математикою і музикою ніколи не були розведеними, бо не можна відділити людський інтелект від емоцій. Скільки музичних творів написано за всю історію людства! А всі вони не що інше, як чергування семи нот. І холодні формули математики не ізольовані від гарячого випромінювання людських почуттів «Усе більше мистецтво стає науковим, а наука — художньою; розлучившись біля підніжжя, вони зустрінуться коли-небудь на вершині».

Номер слайду 41

Закінчую нашу екскурсію словами: Нехай не станеш Піфагором ти, Яким у мріях вирости бажаєш. Та будь людиною завжди І Україну прославляй ділами. Бажаю успіхів у вивченні математики!

pptx
Пов’язані теми
Математика, 8 клас, Презентації
Додано
16 січня
Переглядів
183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку