Нанесення лакофарбових матеріалів

Про матеріал
Опорядження деревини -- це створення на її поверхні захисного декоративного покриття для поліпшення зовнішнього вигляду і захисту від дії навколишнього середовища (повітря, вологи, світла, тепла, забруднень і механічних пошкоджень). Захисний шар має бути достатньо твердим, але еластичним, рівним і гладеньким (блискучим або матовим). Усі лакофарбові матеріали, що утворюють захисний шар, повинні міцно зчіплюватись з поверхнею деревини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нанесення лакофарбових матеріалів

Номер слайду 2

Опорядження деревини -- це створення на її поверхні захисного декоративного покриття для поліпшення зовнішнього вигляду і захисту від дії навколишнього середовища (повітря, вологи, світла, тепла, забруднень і механічних пошкоджень). Захисний шар має бути достатньо твердим, але еластичним, рівним і гладеньким (блискучим або матовим). Усі лакофарбові матеріали, що утворюють захисний шар, повинні міцно зчіплюватись з поверхнею деревини. Деревина завдяки своєму неповторному шарму і стилю – це матеріал, який часто застосовують і всередині, й ззовні будинків. Якщо бажаєте зберегти дошки фасаду або меблі в хорошому стані протягом багатьох років, необхідно відповідно подбати про них. Одним із таких способів є лакування. Лакування можна виконати самостійно. Залежно від особистих уподобань та особливостей фарбованого продукту можемо вибрати один із трьох методів нанесення засобу: фарбування пензлем, валиком або пістолетом під тиском.

Номер слайду 3

Шар лаку, що наноситься пензлем, повинен бути максимально тонким, тому при роботі періодично слід віджимати. Рухи пензлем при нанесенні складу повинні бути плавними, інакше на поверхні можуть з’явитися повітряні бульбашки. Як і у випадку з тампоном, пензлем потрібно обробляти деревину 2 або 3 рази, чекаючи повного висихання шарів.1 спосіб:»Нанесення пензлем»

Номер слайду 4

Працюючи з валиком, потрібно брати до уваги особливості реакції ворсу на процес експлуатації. Чим довше ворс, тим сильніше він деформується при нанесенні лаку на поверхню, що обробляється. Основні зміни у ворсі: він згинається, з'являються лисиці. Наслідком цього є зниження якості покриття, виникнення нерівностей і нерівномірностей у нанесеному шарі. Для запобігання подібним ситуаціям краще застосовувати довговорсовий інструмент із укріпленою «шубкою». Коштує такий інвентар більше, проте якість лакування, за дотримання технології. Валики з довгим ворсом можуть спричинити всілякі нерівності на об'єкті лакування. При обробці лаком дерев'яної поверхні валик повинен розташовуватись перпендикулярно руці. Лак наноситься впоперек, а дорівнює вздовж. Причому кожна дія - це переміщення інструменту на його ширини. Рівномірності покриття можна досягти, якщо рухи є плавними та зворотно-поступальними. Якісна робота має на увазі відсутність крапельок і всіляких дефектів на покритті, таких як бульбашки або кратери. Покриття має бути щільним та міцним, а тони рівномірні. 2 спосіб:»Нанесення валиком»

Номер слайду 5

Будова пістолета3 спосіб:»Нанесення фарборозпилювачем»

Номер слайду 6

Конструкція фарбувальних пістолетів включає: Корпус з каналами для подачі стисненого повітря та фарби, забезпеченими голчастими клапанами;Спусковий важіль, що управляє перемиканням клапанів;Вихідне сопло для сумішоутворення та формування факела необхідної форми;Резервуар (бачок) для лаку;Регулювальні гвинти для зміни витрати повітря, лаку та коригування плями розпилу. До особливостей конструкції можна, мабуть, віднести механізм спускового важеля. Він влаштований так, що при натисканні спочатку відкривається подача стисненого повітря. Подальше натискання призводить до спрацьовування клапана подачі лаку.

Номер слайду 7

Підготовка фарборозпилювача. Фарборозпилювач оснащений ступінчастим перемикачем потужності. Присутність цієї опції дає можливість регулювати напір і ширину факела, вибираючи найбільш підходящий режим, при якому лак буде рівно лягати на поверхню без зайвого розбризкування. Перемикач у положенні «0» свідчить про включеному. Якщо поставити перемикач на «1», пристрій функціонує на середньому швидкісному режимі, що дозволяє розпилювати навіть самі рідкі лаки. Режим «2» означає, що апарат здатний до розбризкування в’язких сумішей. Для проведення тесту нам знадобиться аркуш чистого паперу або картону, попередньо закріплений на стіні. Далі діємо в такий спосіб: Переконайтеся, що всі регулювальні гвинти фарбопульта відкриті на максимум, а в'язкість ЛКМ у бачку відповідає нормальній. Піднесіть пістолет до тестової поверхні на рекомендовану для типу вашого фарбопульта відстань (20-25 см для конвенційних розпилювачів, 10-15 см для HVLP, 15-20 см для LVLP/RP). Направте вісь сопла перпендикулярно поверхні листа і буквально на секунду натисніть на важіль. Дивимося на відбиток факела. На його думку можна судити про те, наскільки правильно відрегульований пістолет.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Найефективніший і наочний спосіб перевірки правильної роботи пістолета забарвлення — контороль форми плями розпилу. Процедуру необхідно виконувати щоразу перед фарбуванням. Пробне розпилення проводиться на поверхню чистого аркуша паперу, картону, вертикально закріпленого. При повній справності та правильному регулюванні фарбопульта, відбиток факела повинен бути чітким, сильно витягнутим овалом рівномірно нанесеної фарби (можливо, з невеликою розмитістю країв). Його бічні сторони рівні, без будь-яких виступів та западин, а лакофарбовий матеріал рівномірно розподілений по всій площі плями.

Номер слайду 10

Якщо ж відбиток факела не відповідає стандарту, причина часто банальна - незбалансоване співвідношення подачі повітря до подачі фарби. Так, якщо спостерігається надлишок матеріалу в центрі або на краях - спробуйте зменшити подачу матеріалу, вкрутивши гвинт не більше, ніж на один оборот, і повторіть тест. Якщо факел має форму вісімки (сильно звужений у центрі) — зменшіть тиск на вході. Форму банана відбиток набуває у разі засмічення одного з бічних каналів повітряної головки.

Номер слайду 11

Фарборозпилювач відносно поверхні переміщують вертикально чи горизонтально. Лакофарбові суміші наносять смугами перекриваючи попередню на 4-5см. Нанесення лаку на поверхні

Номер слайду 12

Фарборозпилювач утворює на поверхні рівномірно пофарбований відбиток. Тому під час роботи його пересувають не петлеподібними чи хвилеподібними рухами, а в горизонтальному чи вертикальному напрямі. Рухом руки, але не кисті руки.

Номер слайду 13

Фарборозпилювач тримають у правій руці перпендикулярно до поверхні на відстані 150-200мм.

Номер слайду 14

На дерев’яні підлоги лак наносять в останню чергу. Починаючи з протилежної до входу частин и і поступово рухаючись назад. Наносять на усю підлогу.

Номер слайду 15

Після закінчення лакування. У процесі експлуатації та зберігання обладнання рекомендується виконувати наступні умови: Після кожного використання фарбопульт потрібно ретельно промивати. Навіть невеликий засмічення в бачку призведе до уривчастості і нерівномірність фарбування. Фарборозпилювач можна зберігати тільки в сухому місці. Перш ніж помістити обладнання на зберігання, його потрібно розібрати і помити. Якщо очищати апарат за допомогою металевих пристосувань, можна зіпсувати сопло або пневматичну голівку.

Номер слайду 16

1 - захисні окуляри; 2 - респіратор. Під час роботи необхідно застосовувати індивідуальні засоби захисту: спецодяг, респіратори, захисні окуляри, рукавички. Забороняється куріння, застосування відкритого вогню та інструменту, який може викликати іскроутворення. Всі роботи в приміщеннях, пов'язані з приготуванням і застосуванням кремнійорганічних лаків і емалей повинні проводитися при постійно працюючій припливно-витяжній вентиляції. Засобами пожежогасіння є пісок, кошма, вогнегасники. Після закінчення фарбувальних робіт всі залишки лакофарбових матеріалів зливають в закриту тару. Непридатні до використання лакофарбові матеріали, відходи, забруднене ганчір'я слід зібрати в спеціальні вогнетривкі ємності, вивезти і знищити в спеціально відведених місцях. Охорона праціПри лакуванні провітрювати приміщення. Не нюхати лак, щоб уникнути отруєння. Уникати влучення лаку на відкриті ділянки тіла. Після роботи ретельно мити руки з милом

pptx
Додав(-ла)
Isnuk Oleksandr
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
27 вересня 2023
Переглядів
444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку