НАУКИ, ЩО ВИВЧАЮТЬ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ.ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ, ПРИНЦИПИ Й СКЛАДОВІ

Про матеріал
Презентація, що містить матеріали до теми уроку " Науки, що вивчають здоров'я людини. Принципи здорового способу життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАУКИ, ЩО ВИВЧАЮТЬ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ. ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ, ПРИНЦИПИ Й СКЛАДОВІ

Номер слайду 2

Яким є сучасне розуміння здоров’я людини?ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ - це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, що зумовлює здатність організму людини адаптуватись до мінливих умов середовища, ане лише відсутність захворювань

Номер слайду 3

Складники здоров’я людини. Фізичне (соматичне);Психічне; Соціальне (суспільне) здоров’я10%50%20%20%

Номер слайду 4

Фізичне (соматичне) здоров’яце стан благополуччя, що визначається впорядкованістю будови й функцій організму людини та ступенем біологічної адаптації до умов довкілля. Фізичне здоров’я людини залежить від того, наскільки добре виконують свою роботу опорно-рухова, кровоносна, травна, нервова, видільна та інші системи організму.

Номер слайду 5

Науки, що вивчають???анатомія; фізіологія; біохімія; генетика; молекулярна біологія; антропологія;, ембріологія; імунологія;ендокринологія; кардіологія; стоматологія.

Номер слайду 6

Психічне здоров’я це стан благополуччя, що визначається впорядкованістю поведінки організму людини та психічною адаптованістю до середовища існування. Основні компоненти психічного здоров’я : інтелектуальне, емоційне й духовне благополуччя. Психічна складова здоров'я включає в себе здатність правильно оцінюватий сприймати свої почуття та відчуття, свідомо керувати своїм емоційним станом.

Номер слайду 7

Науки, що вивчають???психологія;нейропсихологія;етологія; логіка; естетика; етика.

Номер слайду 8

Соціальне здоров’ястан благополуччя, що визначає ефективність взаємодії людини із соціальним середовищем.

Номер слайду 9

Компоненти соціального здоров’яморальність людини (визначає її поведінку в суспільстві) соціальна адаптованість (активне й пасивне пристосування індивіда до соціальних умов).

Номер слайду 10

Науки, що вивчають???соціологія;соціальна психологія;етнологія; археологія.

Номер слайду 11

ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯце спосіб життєдіяльності людини, що відповідає її генетичним особливостям, конкретним умовам життя й спрямований на формування, збереження і зміцнення здоров’я.

Номер слайду 12

Принцип єдності (цілісності)для людини як біосоціальної істоти стверджує взаємозв’язок і взаємозалежність фізичної, психологічної й соціальної складових здоров’я людини.

Номер слайду 13

Принцип активностівказує на необхідність рухливого способу життя, активне формування вольових якостей, що зменшують шкідливі впливи негативних емоцій, вибір активної життєвої позиції тощо.

Номер слайду 14

Принцип ритмічностіпередбачає вимоги щодо режиму харчування, навантажень, відпочинку, праці відповідно до внутрішніх й зовнішніх біологічних ритмів.

Номер слайду 15

Принцип адаптивностіакцентує увагу на значенні адаптивних механізмів для підвищення власного адаптивного потенціалу, зміцнення імунітету, психологічної стійкості, пізнавального научіння й мотивації в адаптованості людини.

Номер слайду 16

Принцип відповідностіпідкреслює важливу роль співвіднесення обміну речовин, енергії та інформації з потребами організму, вимог помірності й самообмеження, пов’язаних з режимом харчування, фізичним навантаженням, віковими особливостями росту й розвитку.

Номер слайду 17

є важливим для організації фізичного розвитку та зміцнення адаптивних можливостей організму, професійної самодисципліни, повноцінної самореалізації своїх обдарувань і здібностей, оскільки основою здорового способу життя є саме індивідуальна система поведінки й звичок кожної окремої людини. Принцип САМООРГАНІЗАЦІЇ

Номер слайду 18

Принцип індивідуальностівказує на необхідність розуміння біологічної неповторності кожної людини, індивідуальних проявів вищої нервової діяльності для усвідомлення свого «Я», особливостей характеру тощо.

Номер слайду 19

Раціональне харчування. Завдяки принципам збалансованості, різноманітності, ритмічності, індивідуальності кожна людина отримує усі необхідні речовини, що виконують харчову, енергетичну, регуляторну, захисну та інформативну функції.

Номер слайду 20

Рухова активність людинилюдини визначається станом м’язової системи і є основною умовоюжиттєдіяльності організму.

Номер слайду 21

Особиста гігієнапередбачає догляд за тілом, гігієну одягу та взуття, що сприяє зміцненню здоров’я, поліпшенню обміну речовин, кровообігу, травлення, дихання, розвитку фізичних і розумових здібностей людини.

Номер слайду 22

Розумне чергування праці та відпочинку Сприяння ритмічному перебігу фізіологічних процесів – це основний принцип цієї складової. Біоритми окремих органів і систем взаємодіють між собою й утворюють упорядковану систему ритмів, що сприяють оптимальній діяльності організму.

Номер слайду 23

Загартовування це передусім уміле вдосконалення фізіологічних механізмів захисту й адаптації організму. Принципи загартування:систематичність використання всіх процедурпоступовість збільшення їхньої подразнювальної дії послідовність їхнього проведеннявідповідність стану здоров’я.

Номер слайду 24

Відмова від шкідливих звичок,надмірні витрати коштів, ігроманія, обкусування нігтів, надмірне витрачання часу на перегляд телевізійних передач, роботу з комп’ютером і гаджетами, постійне смоктання великого пальця . Особливо шкідливими є наркоманія, зловживання алкоголем, токсикоманія, куріння. Кожна зі шкідливих звичок спричиняє залежність або поведінкові розлади людини, що можуть стати причиною захворювань.

Номер слайду 25

Культура здоров’явключає знання (пізнавальний компонент), уміння й навички (практично дійовий компонент) та уявлення й переконання (ціннісно-емоційний компонент) людини з питань формування, збереження та зміцнення власного здоров’я і здоров’я оточуючих.

Номер слайду 26

Тож будбте здорові!!!Бережіть здоров’я з молодих літ, зміцнюйте і примножуйте його! Не розтринькуйте даремно цей безцінний скарб, дарований вам, Природою і вашими предками. Ваше здоров'я значною мірою залежить від кожного з вас.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Слободянюк Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бліняєва Ніна Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 листопада 2019
Переглядів
26823
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку