Найбільша техногенна катастрофа: Чорнобильська аварія

Про матеріал
Презентація до 37 річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Мета: ознайомити учнів із історією виникнення аварії; виховувати повагу до людей, які ліквідували наслідки аварії на ЧАЕС
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найбільша техногенна катастрофа ХХ ст: Чорнобильська аварія. Підготувала САРГСЯН М. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Радіація – це вид випромінення, який змінює стан ядер або атомів, перетворюючи на електрично заряджені іони і продукти ядерних реакцій. Різні види випромінення відрізняються різною проникаючою здатністю, тому неоднаково впливають на наш організм.

Номер слайду 4

А́томна електроста́нція — електростанція, в якій атомна енергія перетворюється на електричну. Генератором енергії на АЕС є атомний реактор.

Номер слайду 5

26 квітня виповнюється 37 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено ¾ території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

Номер слайду 6

У 1970 році неподалік від столиці України – міста Києва , розпочали будівництво потужної Чорнобильської атомної станції. АЕС – це об’єкти, які виробляють електричну енергію за допомогою ядерних реакцій. Електроенергія йшла не тільки на потреби України, а й на експорт. У 1983 році стали до ладу чотири енергоблоки. Поряд з АЕС виросло нове місто, в якому жили енергетики, - Прип’ять.

Номер слайду 7

Спогади очевидця. О ч е в и д е ц ь. Звичайний весняний день 25 квітня 1986 року. О 8 –й годині починалося звичайне чергування. Всі займалися своїми справами. Правник, як завжди, провів політінформацію. Розповів про міжнародне становище. Відповів на запитання…7 вечора. Сонце вже височенько. Хлопці у ВПЧ -2 зварили картоплю. Повечеряли. Обмінялися спортивними новинами. О 9 – й вечора ввімкнули телевізор. Дивились програму »Час».23 година. Відбій. Лягаючи відпочивати, Іван Буртименко звернув увагу на те , що Володимир Правник з кількома хлопцями ще сидів біля екрана телевізора. Мабуть, була цікава передача. Неквапом спливали хвилини. Зорі у небесній високості палали дедалі яскравіше…Повітря здригнулося…

Номер слайду 8

Трагедія зразу показала своє чорне обличчя. У ту мить, коли сталася аварія, загинув наладчик Ходемчук , його могилою став реактор. Помер від опіків і опромінення Володимир Шашенюк. Першими приймуть на себе удар радіації пожежники воєнізованої пожежної частини № 2 з начальником караулу Володимиром Правиком.

Номер слайду 9

26 квітня на 12 годину дня було госпіталізовано 105 осіб, з них 16 – з особливого складу пожежної частини.

Номер слайду 10

Чорнобильська трагедія не тільки губила природу, вона губила людину. У радіусі 30 км від ЧАЕС почалася евакуація людей… Евакуація у мирні дні. Гнала з рідної землі людей смертельна небезпека.

Номер слайду 11

Поля під Чорнобилем після аварії перестали годувати людей. Все, що проростало на них після квітня, будь – яка травинка – билинка вбирала в себе смертоносну радіацію, яка переслідувала все живе. А там, де радіоактивні опади випали густо, там і природа понесла велику втрату. З’ясувалося нове визначення: рудий ліс – це заражені дерева. Вони стали небезпечними для всього живого. І рудий ліс викорчовували і хоронили під землю.

Номер слайду 12

Вони вмирали… Вмирали такими молодими. 10 травня помер Володимир Тишура. 11 – вночі протягом однієї години Віктор Кібенок і Володимир Правик, 13 – Василь Ігнатенко, 14 – Микола Ващук, а через кілька днів – Микола Титенок. Це вони своїми відважними серцями захистили нас, вирвали своє молоде життя і подарували його майбутнім поколінням.

Номер слайду 13

Давайте з’ясуємо, які наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС? Наслідки аварії на ЧАЕС : Складна екологічна ситуація: забруднення грунтів, вод, лісових насаджень, повітря. Погіршення стану здоров’я людей, що виявляється у зростанні онкологічних захворювань, народження неповноцінних дітей. Збільшення смертності, зменшення середньої тривалості життя людини. Душевний біль і страждання за загиблими і померлими.

Номер слайду 14

По кому плачуть дзвони?По кожному із нас…Це крик душі, це стогін. Наш сум, наш біль, наш час.

Номер слайду 15

Прийшов час використовувати природні джерела енергії

pptx
Додано
25 квітня 2023
Переглядів
313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку