Основні історичні чергування приголосних

Про матеріал
Презентація містить теоретичний та практичний матерал для засвоєння знань учнів з теми:"Основні історичні чергування приголосних"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні історичні чергування приголосних звуків при словозміні та словотворенні, морфологічні зміни.

Номер слайду 2

Мета: пригадати відомі чергування звуків, поглибити знання про типи чергувань: позиційні та історичні(найдавніші та давні); формувати вміння та навички проведення взаємоконтролю знань, аналізу мовних явищ, зіставлення, обґрунтування особливостей зміни звуків, удосконалювати навички конспектування; виховувати патріотизм, любов до рідної мови.

Номер слайду 3

«Поетична настанова». Послухайте вірш Максима Рильського «Рідна мова». Про що в ньому розповідається? Чого навчає нас ця поезія?Як гул століть, як шум віків,  Хотіли ноги поламати. Як бурі подих, – рідна мова,  Топтали, під шалений крик,Вишневих ніжних пелюстків,  В`язнили, кидали за грати,Сурма походу світанкова,  Зробить калікою з калік. Неволі стогін, волі спів,  Тебе хотіли, рідна мати. Життя духовного основа. Ти вся порубана була,Цареві блазні і кати,  Як Федір у степу безрідний, Раби на розум і на вдачу,  І волочила два крила. В ярмо хотіли запрягти Під царських маршів тупіт грізний,  Її, як дух степів гарячу,  Але свій дух велично грізнийІ осліпити, й повести,  Як житнє зерно берегла. На чорні торжища, незрячу. Мужай, прекрасна наша мово, Хотіли вирвати язик, Серед прекрасних братніх мов…

Номер слайду 4

Історичні чергування зумовлені причинами, відсутніми в сучасній мові. Чергування [г],[к],[х] із [ж],[ч],[ш] дуже давнє. Воно властиве всім слов’янським мовам. Приголосні [г], [к], [х] колись були твердими і не могли пом’якшуватись тому вони могли стояти тільки перед голосними заднього ряду [а], [о], [у], [Ъ] (йор). Коли ж ці приголосні потрапляли в позицію перед голосними переднього ряду [е], [и], [і], [ь](єр), які вимагали пом’якшення попередніх приголосних, то вони відповідно змінювалися на [ж’], [ч’], [ш’], які на українському грунті стверділи і перейшли в [ж], [ч], [ш]. Так виникло чергування [г], [к], [х] із [ж], [ч], [ш]. Ці зміни називають першим перехідним пом’якшенням. Зміна [г],[ к], [х] на [з’],[ц’], [с’] відбулася також у спільнослов’янський період, але пізніше. Це чергування зветься другим перехідним

Номер слайду 5

До поданих слів доберіть споріднені слова з усіма можливими чергуваннями приголосних фонем, що позначені виділеними літерами. Токар, садити, скочити, різати, плакати, муха, друг, захист, плескати, сікти, трусити, топити, пасіка, колиска, Буг, батіг, боковий, вухо.

Номер слайду 6

Запишіть слова у формі кличного відмінка. Складіть і запишіть із двома з них речення. Поясніть уживання розділових знаків при звертаннях. Позначте чергування (якщо відбувається). Луг, козак, хлопець, Олег, Петрик, Явтух, юнак, волох .

Номер слайду 7

Творче конструювання. Від поданих іменників утворіть прикметники за допомогою суфіксів -ськ- або -ств-, поясніть зміни в них. Кагарлик, Прилуки, Кривий Ріг, Дрогобич, Запоріжжя, Одеса, Париж, Рига, Волноваха, Кавказ, Сиваш, Будапешт, Гаага, Туреччина, Гадяч, Норвегія, Цюріх, Калуш, Нью-йорк, Шотландія, Козелець, Золотоноша, Лейпциг, козак, гігант, Ятрань, парубок, чех, брат, Острогубогий, боягуз, юнак, ткач, пророк, волох, птах, узбек, викладач, Ніцца, герцог, казах, Західний Буг.

Номер слайду 8

Які чергування приголосних ви знаєте? Що таке позиційні чергування? Наведіть приклади. Які чергування називаємо історичними? З чим вони пов’язані?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 жовтня 2021
Переглядів
3406
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку