Перша психологічна допомога

Про матеріал
Презентація містить вправи та інформацію про ППД для педагогічного колективу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психологічна підтримка учасників освітнього процесу

Номер слайду 2

Картки сили. Оберіть картку яка вам подобається найбільше. І поясніть свій вибір)

Номер слайду 3

Перша психологічна допомога ППД – це не професійне психологічне консультування, оскільки не передбачає детального обговорення, аналізу чи встановлення хронології та суті подій, які викликали стан дистресу. ППД включає:ненав'язливе надання практичної допомоги та підтримки;оцінку потреб і проблем;надання допомоги у задоволенні нагальних потреб (наприклад, таких як їжа, вода, інформація);вміння вислуховувати людей, але не примушуючи їх говорити;вміння втішити і допомогти людині заспокоїтися;надання допомоги в отриманні інформації, встановленні зв'язку з відповідними службами і структурами соціальної підтримки;захист від подальшої шкоди.

Номер слайду 4

Оперативні правила ППД: дивитися, слухати, направляти. ДИВИТИСЯ: необхідно перевіряти умови безпеки,з’ясовувати, чи є навколо люди, які дійсно потребують задоволення основних життєвих потреб; перевірити, чи є навколо люди в стані важкого дистресу.

Номер слайду 5

Оперативні правила ППД: дивитися, слухати, направляти. СЛУХАТИ: необхідно звертатися до людей, які можуть потребувати підтримки; з’ясовувати, у чому саме вони мають потребу і що їх турбує; вислухати їх і намагатися заспокоїти.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Оперативні правила ППД: дивитися, слухати, направляти. НАПРАВЛЯТИ: люди, що пережили травмуючу подію, нерідко відчувають себе незахищеними, відрізаними від світу або безпорадними. Їх повсякденне життя руйнується, вони більше не отримують звичної підтримки або раптово опиняються в стресових умовах. Направити людей туди, де їм нададуть практичну допомогу, - одна з основних цілей ППД. ППД – найчастіше одноразове втручання, і Ви можете знаходитися поряд з людиною лише короткий час. Для подальшого відновлення слід спонукати людей застосувати власні вміння справлятися з життєвою ситуацією. Допоможіть людям надати раду собі самостійно і відновити контроль над ситуацією.

Номер слайду 8

Протокол надання ППД людині з ознаками паніки. Паніка. Переживання інтенсивної тривоги, що не прив’язана до певного об’єкту. Пришвидшене серцебиття. Біль у грудях. Відчуття задухи. Головокружіння. Тремор. Озноб. Відчуття нереальностіМожлива нудота. Виражений страх смертіПсихологічні заходи. Оцінити небезпечність ситуації для себе і постраждалого. Допоможіть постраждалому пережити гостру реакцію. Допоможіть постраждалому взяти під контроль дихання. Допоможіть переключити увагу з тілесних реакцій. Створіть умови за яких людина може розслабитися

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Кола підтримки. Хто може обійняти тебе в складні митіХто може пояснити незрозуміле. Хто може допомогти зробити те, на що не має сил чи вміння. Хто може помовчати поруч. Хто може розсмішити

Номер слайду 11

Чек лист «Аптечка моїх ресурсів»Що мені допомагає заспокоїтись в складних ситуаціях?Що приносить мені задоволення та розслаблення?5 моїх кроків під час стресової ситуаціїЩо я зараз можу зробити, щоб попіклуватися про себе?Що я можу робити регулярно, щоб дбати про себе і наповнюватися енергією?

Номер слайду 12

Вправа«Насос і м'яч»Ви бачили як надувають м’яч? Давайте разом пригадаємо. Отже, встаньте напроти один одного. Гравець, що зображає м'яч, стоїть чи сидить з опущеною головою, мляво висячими руками, зігнутими в колінах ногами (тобто виглядати як здута оболонка м'яча). Другий учасник, тим часом, збирається виправити це положення і починає робити такі рухи, як ніби в його руках знаходиться насос. У міру збільшення інтенсивності рухів насоса «м'яч» стає все більш накаченим. Коли у «м’яча» вже будуть надуті щоки, а руки з напругою витягнуті в сторони, зробіть вигляд, що ви критично дивиться на свою роботу. Поторкайте його м'язи і посжалійтесь на те, що ви перестаралися і тепер доведеться здувати м'яч. Після цього зобразіть висмикування шланга насоса. Коли ви це зробите, «м'яч» підніметься настільки, що навіть впаде на підлогу

Номер слайду 13

Вправа “Звукова гімнастика ”Робимо глибокий вдих носом, а на видиху голосно й енергійно вимовляємо звук. А - впливає благотворно на весь організм Є - впливає на щитовидну залозу І - впливає на мозок, очі, ніс, вуха О - впливає на серце, легені; В - впливає на органи, розташовані в області живота; Я - впливає на роботу всього організму; М - впливає на роботу всього організму; X - допомагає очищенню організму; ХА - допомагає підвищити настрій.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

pptx
Додав(-ла)
Кудрявцева Яна
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
29 лютого
Переглядів
107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку