Покакласний захід "Автотранспорт... Користь і шкода від нього"

Про матеріал
Даний матеріал можна використати у позакласній роботі з основ здоров’я. Він містить інформацію про користь і шкоду автотранспорту.
Перегляд файлу

ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Любохини

 

 

 

 

 

 

Виховний захід на тему:

«Автотранспорт… Користь і шкода від нього»

 

 

 

 

 

 

 

 

               Вчитель

Махун Т. Ю.

 

Тема. Автотранспорт… Користь і шкода від нього.

Мета: формування в учнів поняття про ступінь забруднення навколишнього середовища викликаними автотранспортними газами та їх вплив на здоров’я людини; розвивати вміння висловлювати власну думку, відстоювати свою точку зору; виховувати бережливе ставлення до природи, бажання постійно піклуватися про своє здоров’я і здоров’я інших.

Обладнання: схема «Вплив забрудненого повітря на навколишнє середовище», схема «Вплив забрудненого повітря на організм», таблиця «Шум від автомобілів», сигнальні картки, ТЗН.

                                           Хід уроку

Вчитель.

Сьогодні по-осінньому теплий гарний день, який може кожному подарувати тільки гарний настрій. Я радо вітаю вас  на хвилях телепередачі « Забруднення і автотранспорт». Працюватимемо разом , адже в ході передачі я буду брати у вас інтерв’ю, де кожен зможе висловити свою думку.

Добиратися до студії інколи досить далеко, тому я їду різними видами автомобільного транспорту. Переконуюся як це швидко, як це зручно, як це добре, але разом з тим дещо мене схвилювало.

Питання до присутніх: Як ви думаєте, що могло стурбувати мене в дорозі?

Вчитель.

Сьогодні дуже швидко розвивається автомобільний транспорт. Він використовується для перевезення вантажів і пасажирів. Зростають швидкість і вантажопідйомність автомобілів, удосконалюються моделі. Але ви правильно сказали, автомобілі разом з тим негативно впливають на оточуюче середовище і здоров’я людини.

Це сучасна проблема. Тому ми на сьогоднішній зустрічі поговоримо про  автотранспорт, користь і шкоду від нього, що і є темою нашої програми. В ході розмови визначимо як впливає автотранспорт на людину, будемо вчитись захищати себе від брудного повітря, тобто берегти своє здоров’я. Що ж ви очікуєте від передачі? 

Я сподіваюсь, що ваші надії стануть реальними, адже попереду на нас чекають цікаві  зустрічі, розваги.

Ви кожен день ідете в школу, зустрічаєтесь з автотранспортом. В Україні зареєстровано більше 1 млн. вантажних автомобілів та близько 3 млн. легкових. Саме тому основна маса забруднень у містах, а також і в нашому селі спричинена автотранспортом. Це стало великою проблемою для багатьох країн, в тому числі і  України.

Питання для присутніх. А як ви думаєте, чим забруднюють автомобілі навколишнє середовище?

Так вихлопними газами, які є досить отруйні.

Сьогодні в містах забруднення повітря в 15 разів вище ніж у сільській місцевості. Підрахували, що якби з’єднати всі вихлопні труби автомобілів, які їздять вулицями Києва в одну трубу, то б утворився кратер діаметром 25 м з  якого викидається 110 тис. тонн шкідливих газів на рік.

Сьогодні в нашій передачі людина, яка може доступно розкрити зміст проблеми «Вплив автомобілів на навколишнє середовище» представник інформаційного центру.

Завдання

Слухаючи її розповідь, подумайте чи ця проблема стосується нашого села. Будь-ласка запрошуємо вас до слова.

Розповідь експерта.

Наше навколишнє середовище у нездоровому стані. Воно хворіє у зв’язку з тим, що в атмосферу потрапляє багато шкідливих газів. Надзвичайно небезпечні сполуки сірки і оксиду азоту, що спричинюють кислотні дощі, які стали поширеним явищем. Вони забруднюють природне середовище: озера, ґрунти, залишають на листі дерев чорні плями від опіків, посилюють корозію різних матеріалів і конструкцій. Особливо шкідливі для історичних пам’яток,зокрема мармурових. Відпрацьовані гази тракторів, комбайнів, автомобілів, мастила та пальне, які виливають під час роботи на поля, забруднюють ґрунт. Негативний вплив забруднень на оточуюче середовище видно із такої схеми:

 

 

 

 

Запитання до експерта. Скажіть будь-ласка, проблема автомобілів тільки в тому, що вони виділяють отруйні речовини?

Негативна дія автомобілів виявляється ще й у  спалюванні кисню. А ми знаємо, що кисень є життєво необхідний для нашого існування.

Ведуча. Дуже дякую. З вашої розповіді глядачі дізнались багато цікавого і я думаю, що зараз дадуть відповідь на запитання поставлене раніше. Чи стосується висвітлена проблема нашого села?

А чи знаєте ви, що вихлопні гази негативно впливають не тільки на навколишнє середовище, а й на людський організм?

Яку ж шкоду вони завдають здоров’ю людини?

Ще одним гостем нашої програми є кореспондент журналу «Екологія і людина», який зустрівся з багатьма людьми, вивчив досконало цю проблему. Послухавши її ви зрозумієте, чи правильні були ваші відповіді. Запрошую вас до слова.

Розповідь кореспондента.

Автомобіль із відпрацьованими газами випускає в навколишнє середовище близько 200 шкідливих речовин. Це призводить до кисневого голодування , в результаті чого погіршується самопочуття людини. В загальному всі гази можуть викликати запалення внутрішніх органів, сильний кашель, зростає вірогідність захворювання на рак. А щоб краще зрозуміти вплив повітря на організм, я підготувала таку схему.

 

 

 

 

 

Поки ми з вами розмовляли в студію завітали дві чарівні дівчини. Кажуть що сестри, але мені в це мало віриться,  адже вони такі різні. Послухаймо, про що вони розмовляють і здогадайтесь хто вони, і чому такі стурбовані. Отже, будь-ласка, проходьте, почувайтеся як вдома, і продовжуйте свою розмову, а ми сядемо зручно і вслухаємось в кожне слово, щоб відповісти на поставлене завдання.

Розмова сестер.

  • Здорова була сестро.
  • Добрий день. Як ти до мене доїхала в такому білосніжному одязі?
  • Я й іншого не маю. У нас всі такі носять.
  • Пройдешся нашою дорогою і воно потемніє як ось моє.
  • Я цього не розумію.  В країні Минулого, тобто на моїй Батьківщині все чисто: інколи проїде підвода , іноді -  велосипед. Скрізь зелено, привітно, спокійно, тільки пташечки співають, жита шумлять та листочки шепочуть. А у вас якісь звуки незрозумілі з вулиці доходять.
  • Не хвилюйся сестричко – це автотранспорт. Хоч гуде неприємно зате користь приносить велику. Не можу уявити нашого життя без машин.
  • Думаєш про комфорт а не про особисте здоров’я.
  • Зі здоров’ям, здається, у мене все в порядку.
  • Це тільки здається. Я тебе давненько не бачила і твій вигляд мене турбує. Чи не почорніли в тебе легені як ця сукня?
  • А що ж можна зробити?
  • Відпочивай на природі, вирощуй різні квіти і дерева, частіше бувай у селі, де менше машин. Тоді не потемніє ні душа, ні легені, ні одяг.

Вчитель.

Дякую нашим гостям, займіть будь-ласка місце в залі. То хто ж прибув у нашу студію? Чи можемо ми їх назвати сестрами? Чому одна із сестер трохи засмучена? Жити їй важче ніж старшій, вихлопні гази, дуже шумно.

А чим же спричиняється шум?

Правильно 60-80 % міського шуму становить автотранспорт. Сильний шум не просто турбує людину, але й поступово погіршує її слух. Шум вимірюється в децибелах. Доведено, що дратівливий шум починається з 65 децибелів. Шум легкового автомобіля складає 60 децибелів, вантажного 90 децибелів, автомобільна сирена 110 децибелів. Щоб пристосуватись до сильного шуму, організм людини витрачає велику кількість енергії, перенапружується нервова система, виникає втома, нервовий і психічний розлади.

Шум від автомобілів

Вид автомобіля

Шум в децибелах

Легковий

60

Вантажний

90

Автомобільна сирена

110

Напевно ви всі стомилися, тому в ефірі музична пауза. Привітаємо співачку Анну Мороз.

Пісня.

Хочеться нам співати, хочеться нам дружить,

Хочеться нам щасливо, в цьому світі жить.

Щоб раділи діти, все навкруг цвіло;

Щоб міцне здоров’я в кожного було.

Ла-ла-ла- ла-ла  

Хай квітує скрізь земля

Їдуть скрізь машини, весело гудуть,

Людям в кожнім місті спати не дають.

В лісі повітря чисте, чисте як алмаз,

Тільки від машини не потрібний газ.

Ла- ла –ла-ла-ла

Ось таке у нас життя

Різнії мастила попадають в ґрунт.

Важко тим рослинам, котрі тут ростуть

Рідную природу, школярі,  любіть,

Квіти і дерева навкруги садіть.

Ла- ла-ла-ла-ла

Хай квітує скрізь земля

Як бачите і співаки нам сьогодні допомагають. Пісня ще раз наводить на думку, що здоров’я хвилює сьогодні кожного і співаків в тому числі.

Ми бачимо, що автомобілі негативно впливають на здоров’я людини. Тому, давайте подумаємо, що можна запропонувати для покращення стану навколишнього середовища?

Ваші відповіді правильні. В цьому можна переконатися поглянувши на таблицю.

Для покращення стану навколишнього середовища і здоров’я  потрібно:

  • Більше насаджувати дерев, трав, квітів.
  • Вдосконалювати технологію виробництва двигунів.
  • Застосовувати системи очищення вихлопних газів автомобілів.
  • Застосовувати нетрадиційні джерела енергії: електромобілі, автомобілі з сонячними батареями.
  • Використовувати спеціальні звукопоглинальні матеріали, глушники.

         А зараз давайте попрацюємо в парах. Користуючись таблицею, словесно змалювати модель автомобіля майбутнього,  який не приноситиме шкоди здоров’ю людей.

Дякую, молодці. Якби такими автомобілями користувались  сучасні люди, ми б не стикалися з такою проблемою, як сьогодні на передачі.

Ми довго і напружено працювали, щоб зняти втому що потрібно? Правильно, рекламу. Реклама на нашому каналі.

Реклама.

Не гуде і не шумить,

Тихо по дорозі мчить,

Без мастил і без бензину,

Тільки трішки треба сили.

Натискаєш на педалі

Мчить тебе все далі й далі.

Ви певно здогадалися. Що це? Правильно. Це екологічно чистий вид транспорту – велосипед.

Користуйтесь ним усі –

Батьки, діти, дідусі.

Не треба грошей нам багато

Для того щоб його придбати.

Це транспорт супер, просто клас,

Не підведе ніколи вас

А якщо якась біда,

Взяв під руку і гайда.

Я думаю, що ви добре зрозуміли, що є корисним, а що негативним при вирішенні даної проблеми, тому наступна рубрика буде проходити у вигляді гри світлофор. Всі слухаємо вірші на екологічну тематику. Але слухати треба уважно. Якщо погоджуєтесь зі змістом вірша піднімаєте зелений світлофор, якщо ж не погоджуєтесь – червоний.

Коли діти в школу йдуть,.

Всі вулиці вже гудуть.

То не телефон мобільний –

Транспорт наш автомобільний.

На узліссі діти грають

Тут вони відпочивають,

Шуму, транспорту немає,

Тільки соловей співає.

Знають навіть на Волині -

Від машин лиш користь нині

Вони гази виробляють,

Ще й повітря очищають.

Хвиля в озері гуляє,

А ось рибка виглядає

Вона плаває, радіє,

Що шофер машину миє.

А земелька наша плаче,

Засмутилася неначе?

Автомобілі підтікають,

І мастил калюжі мають.

Дорослі знають й школярі,

В місті краще ніж в селі:

Дихаєш на повні груди,

Бо повітря без забруднень.

Загазованість велика

Не приносить людям лиха,

Квітам також не мішає

Ще й рости допомагає.

Щоб здоров’я зберегти,

До лікаря не треба йти.

Потрібно берегти природу,

Не забруднювати воду.

Молодці, всі справились із поставленим завданням. Далі на хвилях нашої програми робота в групах. Група відповідає кількості чоловік в кожному ряду. Отже, в нас утворилось дві групи. Вони одержують різні завдання.

1 група.

Розгадати кросворд, користуючись даними гілочками. Потрібно вписати назви дерев, які очищають повітря від диму, від пилу. Підказкою вам будуть вказані перші букви від слів. Прочитати слово, яке виділене в кросворді.

 

 

 

 

Кросворд

 

Ш

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

 

О

 

 

 

 

 

В

 

 

 

 

Т

 

 

 

 

 

 

Д

 

 

Л

 

 

 

 

 

2 група. Даю ряд слів. Потрібно вибрати терміни, які відносяться до теми «Автотранспорт… Користь і шкода від нього». Слова, які не відносяться до цієї теми ви викреслюєте. Хто перший виконає завдання піднімає руку.

  1. Шкідливі звички
  2. Куріння
  3. Автомобіль
  4. Конфлікт
  5. Ожеледиця
  6. Стіл
  7. Вантажівка
  8. Вихлопні гази
  9. Рок-музика
  10. Шум
  11. Мастила
  12. Повінь

Отже, всі молодці гарно попрацювали і правильно  виконали завдання. Наша передача підходить до закінчення, який висновок можете зробити з усього почутого.

Таким чином проаналізувавши проблеми автотранспорту України можна досить впевнено сказати, хоча ми маємо велику користь від нього, але одночасно він негативно впливає на здоров’я людей. І багато хто з вас мріє жити в місті, та в нашому мальовничому селі ви збережете здоров’я набагато краще. Незабаром ваше покоління стане господарями, тому кожен з вас вибравши якусь професію повинен в першу чергу думати про природу, про людей, про здоров’я.

Земна куля – рідний дім

Небезпека зараз в нім

Люди! Здоров’я бережіть

Самі собі допоможіть

  Природа наша щедра, мила

Від неї розум, вміння сила

За це ми дякуємо дуже

Життя її нам не байдуже

Збережем повітря й води,

Луки, ліс, повітря й гори,

Як колись, щоб нам жилося

І здоров’я збереглося.

Щоб чистеньку воду пили,

Ягоди й грибочки їли,

Щоб здоров’я берегли

Сьогодні, завтра і завжди.

 

 

         

 

 

 

docx
Додано
12 лютого 2021
Переглядів
1931
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку