І хоча, здавалося б, літні канікули лише нещодавно розпочалися, новий навчальний рік уже стукає у двері! Чи готові ви до нього та до нових викликів? Аби допомогти вам зорієнтуватися, пропонуємо перевірити себе за допомогою короткого чекліста. 

Психологічно готуємося

Що надзвичайно важливо, враховуючи часи, в які ми живемо. Зокрема, непогано було б навчитися резільєнтності, тобто життієвої стійкості. 

Психологічна резильєнтність (від англ. resilience – пружність, еластичність) – це вроджена динамічна властивість особистості, що лежить в основі здатності долати стреси та важкі періоди конструктивним шляхом.

Зараз ми всі так чи інакше живемо у стресі, але маємо вчитися долати зовнішні впливи та адаптуватися заради себе та рідних. Існує чимало методик для формування та розвитку життєстійкості, і серед них BASIC Ph – багатовимірна модель подолання стресу та пошуку внутрішньої стабільності. 

  1. Belief (віра): філософія життя, вірування та моральні цінності. Цей спосіб формування життєстійкості базується на вмінні вірити: це може бути віра в Бога, в людей, в диво чи в самого себе.
  2. Affect (афект): почуття, емоції. Цей спосіб вимагає виявлення різних почуттів та вміння назвати їх своїми іменами.
  3. Social (суспільство): суспільний фактор – функція, приналежність, родина, друзі. У цьому випадку на перший план виходить міжособистісне спілкування. 
  4. Imagination (уява): творчість, гра уяви, інтуїція. Цей спосіб формування життєстійкості говорить про важливість розвитку творчих здібностей.
  5. Cognition (свідомість): знання, логіка, реальність, думки. Формування життєстійкості відбувається через звернення до ментальних здібностей, до вміння логічно та критично мислити, оцінювати ситуацію, пізнавати та осягати нові ідеї, планувати, навчатися, збирати інформацію, аналізувати проблеми тощо.
  6. Physiology (фізіологія): фізична, чуттєва модальність та діяльність. Цей спосіб включає в себе будь-яку фізичну активність.

Збираємо всі важливі документи

Краще, якщо вони будуть усі в одному місці, наприклад, у спеціальній папці на Google Диску. Це зручно, адже так ви матимете до них доступ будь-де та будь-коли. А щоб було ще зручніше, можна замінити офіційні довгі назви законів, рекомендацій, листів та інших важливих документів на короткі та зрозумілі особисто вам.  

Хмарні технології взагалі значно спрощують роботу з документацією, зокрема, завдяки ним набагато простіше впорядковувати, коментувати, створювати тематичні електронні реєстри тощо. То чому б усім цим не користуватися?

Проєктуємо освітній процес

Саме час детально спланувати освітній процес! Для цього можна скористатися нетривіальним прийомом – зворотним дизайном. У цьому випадку планування уроку починається не з, наприклад, визначення теми, а з проєктування очікуваних результатів.  Адже саме вони і є остаточною метою.

Другий крок – оцінювання досягнень. Що саме ми будемо оцінювати, на якому етапі та яким чином? Якщо ми знаємо, якої мети прагнемо досягти, то й знаємо, як ми зрештою це оцінимо.

Оцінювання – надзвичайно важливий етап. В ідеальному варіанті воно планується не лише для вчителя, а й для учня. Школярі мають розуміти всі етапи оцінювання та як саме воно проходитиме, на що ви звертатимете увагу. Саме тому вчителю важливо розробити систему, якою він керуватиметься, та адаптувати її до потреб своїх учнів. 

Третій крок – вибір навчальних матеріалів (програм, підручників тощо), добір ресурсів, методів та прийомів, які ви будете використовувати тощо. 

Обираємо цифрові ресурси

Під час вибору цифрових ресурсів насамперед звертайте увагу на наступні критерії:

  • Можливість забезпечити заплановані результати навчання.
  • Відповідність запланованій діяльності.
  • Мова інтерфейсу.
  • Вартість та ліцензія.
  • Реєстрація та обробка персональних даних.
  • Наявність звітності та аналітики даних.
  • Універсальна доступність.
  • Інтеграція з наявними системами.
  • Дієва служба підтримки.
  • Попередній досвід роботи з інструментом або можливість навчання.

Баєжаєте дізнатися більше цікавинок про особливості підготовки до нового навчального року? Тоді обов'язково перегляньте вебінар Наталії Зими «Чек-лист готовності учителя до нового навчального року». На вас чекає чимало непересічних лайфхаків!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter