20 лютого ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні. Цьогоріч кампанія вшанування проходитиме під гаслом «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни». Це жалобний день, але він не лише про смуток та смерть, він також про героїчну боротьбу, самопожертву, готовність захищати незалежність України.

І шкільні заходи, присвячені вшануванню пам'яті Героїв Небесної Сотні, мають бути особливими. Тим паче зараз, коли ми продовжуємо мужньо протистояти ворогу. 

Основні етапи Революції Гідності

Під час розмови запропонуйте учням без попередньої підготовки спробувати пригадати ключові події та дати Революції Гідності, а також дати кілька відповідей на запитання, пов’язані з тими подіями. Чи зможуть діти побудувати хронологію Революції Гідності? На жаль, учні нерідко пам’ятають ключові події, але можуть забувати деталі чи просто плутатися в датах. Це насправді нормально, до того ж це цілком можливо виправити.

Тож запропонуйте школярам разом розписати правильну хронологію подій, починаючи від 21 листопада 2013 року. Тепер, спираючися на ці дати, запропонуйте дітям створити інфографіку, таймлапс або презентацію, присвячену подіям Революції Гідності. Робити це можна як у класі, малюючи просто на ватмані, так і онлайн, за допомогою Canva. Готову роботу можна розмістити в класному куточку.

 

Майстер-клас із сенсом 

Лелека – давній символ пам’яті та віри в Перемогу. Запропонуйте учням власноруч виготовити лелек у техниці оригамі. Це насправді дуже просто!

Влаштуйте справжній майстер-клас. Для початку розкажіть дітям більше про лелек, поясніть, чому їх називають живими символами України, що саме вони символізують, які легенди про них розповідають тощо. А потім запропонуйте створити оригамі-лелек та прикрасити ними Дерево Пам'яті (це може бути реальне дерево на шкільному подвір'ї, а може – створене власноруч). 

Також можна провести майстер-клас зі створення паперових янголів. А поки діти працюватимуть, розкажіть їм про Всесвітню тиху акцію «Ангели пам'яті», коли та ким вона була започаткована, який сенс має, чому важлива.

Герої, які змінили історію

Як наголошують в Українському інституті національної пам'яті, персональне вшанування кожного з Небесної Сотні є важливою практикою інституалізації суспільної пам’яті про події Революції Гідності.

І це дійсно так. Запропонуйте учням разом знайти інформацію про героїв Небесної Сотні (ви можете знайти її за посиланням). Можливо, серед них є ваші земляки? Вони ходили тими самими вулицями, відвідували ті самі громадські місця та заклади, навчалися у вашій школі... Підготуйте розповідь про них (запропонуйте учням спробувати зробити це самостійно, але також майте власні заготовки) та поговоріть із дітьми про те, як звичайні люди в якусь мить стають героями. Це була доля? А може, героєм за певних обставин може стати кожен?

Можна навіть створити невеличку виставку, присвячену Героям Небесної Сотні. Зберіть інформацію про героїв, фото, спогади та створіть разом із дітьми інсталяцію, присвячену пам'яті загиблих. Портрети героїв можна завантажити за посиланням.

Також покажіть школярам тематичне відео, створене Національним музеєм Революції Гідності.

Дискусія «Як Небесна Сотня змінила Україну»

Запропонуйте учням узяти участь в імпровізованому ток-шоу та подумати над тим, як саме Небесна Сотня змінила Україну. Як трагічна доля героїв Майдану вплинула на країну загалом та на кожного з нас зокрема? (Про те, як використати метод ток-шоу максимально ефективно, читайте в нашій статті). 

Звісно, до такого заходу потрібно підготуватися! Тож оголосіть тему дискусії дітям заздалегідь, аби вони могли ще раз прочитати про події Революції Гідності та дізнатися більше про Героїв Небесної Сотні. Роздайте ролі та визначте експертне коло: хтось досліджуватиме передумови Революції Гідності, хтось – хронологію, хтось детальніше розбере події на Майдані та поза ним тощо. А хтось розкаже, як перші трагедії вплинули на розвиток подій (можна робити власні припущення), потім хтось із експертів спробує пояснити, як Небесна Сотня змінила історію та кожного з нас. Інші учні, які виконуватимуть роль глядачів, мають можливість після виступу експерта поставити йому запитання.

Наприкінці дискусії поясніть дітям, як саме події на Революції Гідності пов'язані із повномасштабним вторгненням рф. І що Герої Небесної Сотні є фактично першими героями російсько-української війни. Можливо, учні і самі дійдуть до цієї думки.

Візуальна розповідь про Героїв Небесної Сотні

Як зробити історію Небесної Сотні зрозумілішою для дітей? Підготуйте для них візуальну розповідь! Це має бути не просто презентація чи фотовиставка, а повноцінне унаочнення. Правильно створена візуалізація дозволить у легкому та цікавому форматі розповідати історії, підкреслюючи лише найважливішу інформацію.

Спробуйте створити справжню візуальну новелу (тут вам неабияк стануть у пригоді навички створення сторітелінгу, які можна отримати, пройшовши онлайн-курс Алли Баєвої «Storytelling: пізнавально, цікаво, захопливо»). Спочатку визначтеся, що саме хочете розповісти, оберіть героїв та локації, зберіть необхідні для такої розповіді статистичні дані, зображення, інфографіки тощо. 

Цікаве рішення – оповідач. Нехай у вашій візуальній новелі ним стане теж дитина, яка на той момент була ровесницею чи ровесником ваших учнів, або сам майдан Незалежності. Зробити таку візуальну розповідь можна у Power Point чи Canva.

А які заходи до Дня Героїв Небесної Сотні плануєте ви?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter