Зима – час чарівних свят, на які з нетерпінням очікують і діти, і дорослі. І одне з них – День святого Миколая. Цьогріч ми вперше відзначаємо його 6 грудня.

Тож готуємося до свята! Як відзначити його у школі? Небанально та пізнавально. Тож пропонуємо кілька ідей, які точно зацікавлять ваших учнів.

Брейн-ринг «Що ми знаємо про Миколая»

Звісно, можна провести виховну годину, під час якої просто розповісти дітям про те, ким же був насправді святий Миколай. Але ми певні, що ви вже робили це не раз. То чому б не перевірити їхні знання? В межах святкування можна влаштувати справжній брейн-ринг, під час якого учні зможуть пригадати вже відомі факти та дізнатися багато нового! 

Важливо: брейн-ринг має стати несподіванкою для школярів. Жодних попереджень! Так набагато цікавіше. 

Приклади запитань:

  1. Кажуть, що напередодні свята Миколай працює всю ніч. Що він робить? (Є версія, що він випікає зірочки в дарунок дітям).
  2. Що роблять напередодні свята діти? (Пишуть Миколаю листи з побажаннями подарунків, де також описують свої добрі справи).
  3. Що знаходять на ранок під подушкою слухняні діти? (Солодощі та подарунки).
  4. Що знаходять на ранок під подушкою неслухи? (Різочки).
  5. Що таке «миколайчики»? (Традиційне солодке печиво або пряники, які печуть до свята і дарують дітям»).
  6. Чому святий Миколай за життя приносив подарунки саме вночі? (Він робив це для того, аби не принижувати людей милостинею).
  7. За легендами, в Миколая є супутники. Хто? (Віслючок, янгол і чорт, кінь, чорні піти – в різних країнах різні варіанти).
  8. Звідки святий Миколай знає, кому з дітей приносити солодощі, а кому – різочки? (За легендою, у нього є спеціальна Золота книга, де записано, хто гідний подарунка, а хто – ні). 
  9. Покровителем кого ще, крім дітей, вважають святого Миколая? (Воїнів, моряків, мандрівників). 

Також можна додати запитання про традиції вашого краю. Наприклад, на Харківщині свято відзначали впродовж трьох днів, варили кутю та узвар. 

Квест «Таємниці святого Миколая»

Діти просто обожнюють квести, тож чому б не провести святкування саме в такому форматі? До речі, про те, як організувати цікавий та пізнавальний квест, ви можете прочитати в нашому журналі

Цей квест має допомогти дітям дізнатися більше про святого Миколая, про історію свята та традиції святкування. Для цього учні можуть відвідати такі локації:

  • Історія Миколая. Тут вони дізнаються про те, ким був святий Миколай, коли жив, як став покровителем нужденних тощо.
  • Жива легенда. Існує чимало легенд, головним героєм яких є саме святий Миколай. На цій локації учні можуть ознайомитися із ними.
  • Джерело мудрості. На цій локації школярі дізнаються більше про народні традиції святкування та прикмети.
  • А що в сусідів? Тут діти можуть дізнатися багато цікавого про святкування Дня святого Миколая в інших країнах. 

Аби було цікавіше, вигадайте історію: наприклад, завданням школярів може бути порятунок святого Миколая, що потрапив під злі чари, тож діти можуть лишитися без подарунків! 

Веселий майстер-клас

На День святого Миколая прийнято пекти традиційне солодке печиво або пряники, які називають «миколайчики». Запропонуйте учням спробувати спекти миколайчики разом! Для початку нехай школярі проведуть невеличку пошукову роботу та дізнаються, якими можуть бути ці святкові ласощі, які існують рецепти.

А потім – переходимо до майстер-класу! Готувати, випікати та розмальовувати печиво буде неймовірно весело та цікаво. Особливо якщо під час процесу ви розповідатимете цікаві факти про свято, легенди про святого Миколая тощо. 

Смаколики, створені дітьми під вашим керівництвом під час такого майстер-класу, можна передати на фронт або в лікарні пораненим військовим. Або ж влаштувати благодійний ярмарок, а отримані кошти передати на потреби ЗСУ.

Творча майстерня: святковий кардмейкінг

Організуйте творчу майстерню, присвячену кардмейкінгу – мистецтву створення листівок. 

Разом із дітьми подумайте над тим, у якому стилі будете робити листівки, а також – що саме хотілося б на них намалювати, яким буде сюжет, чи буде додатково вітальний текст тощо. Не всі гарно малюють? Не страшно, знайдіть у мережі шаблони. А ще можна зробити листівку, наприклад, у Canva. Ще один варіант – відеолистівка. 

А ще можна запропонувати дітям пофантазувати та намалювати ескіз поштової марки, яку могла б випустити Укрпошта до Дня святого Миколая. 

Благодійна акція «Миколай приходить до всіх»

Розкажіть учням, що у святого Миколая є помічники, які допомагають йому готувати та розносити подарунки. І що стати таким помічником може кожен! Тож оголосіть благодійний збір: нехай діти спробують зібрати солодощі, іграшки, книжки. Якщо такої можливості немає, запропонуйте створити іграшки власноруч (попросіть про допомогу вчителя трудового навчання). Також можна провести веселий майстер-клас із випікання миколайчиків (про нього ми згадували вище) та влаштувати благодійний ярмарок. 

Куди передати зібране та створене? Ви можете вирішити це разом із учнями: до дитбудинків, у дитячі лікарні, дітям загиблих військових, ВПО тощо. У будь-якому випадку така благодійна акція навчить дітей дбати про інших, а це дуже важливо.

А як ви відзначатимете День святого Миколая?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter