Основи кардмейкінгу, опис найпопулярніших технік листівкарства. Додано зразки листівок та тематичні розробки.

Є таке чудернацьке слово «кардмейкінг», яке має власне український відповідник – листівкарство. А значить все воно одне – мистецтво власноруч робити листівки. Ми зібрали для вас декілька найпопулярніших технік, які можна апробувати на уроках з учнями молодшої та старшої школи. Багато хто погодиться з думкою, що листівка, яка зроблена з любов’ю, варте більшого, аніж будь-яка придбана за найбільші гроші світу. Ми покажемо, як виготовляти фантастичні листівки, які захочеться поставити на поличку, аби побачив кожен.

Що потрібно, аби займатися кардмейкінгом?

1. Папір. Його різновидів сьогодні величезна кількість. Ви можете обрати звичайний кольоровий чи білий картон, фольгу, гофрований чи пакувальний матеріал і, звісно ж, типовий шкільний кольоровий папір (одно- чи двосторонній). Все залежить від початкового задуму та бюджету, адже ціни на матеріали різняться. Разом з класом можете перетворити аркуші А4 у шедевральну основу листівки, самостійно зістаривши чи пофарбувавши його різними методиками.

2. Матеріали для декору. Багато майстрів зі, здавалося б, непотрібних дрібничок створюють фантастичні декоративні елементи. Це можуть бути: намистинки, бісер, ґудзики, шматочки тканини, ажур, пір’я, листочки, зернини, квіти, крупи тощо.

3. Інструменти. Неодмінно мають бути клей та ножиці. У спеціалізованих магазинах можна придбати інструменти для кардмейкінгу, вони відрізняються ціною та наповненням.

Листівки за технікою Айріс-фолдінг

Іншими словами техніка айріс-фолдінг називається веселкове складання, завдяки своєрідному ефекту, який створюють складені спіраллю смужки. Не даремно на перше місце винесено саме цей тип техніки, адже подібні листівки виглядають оригінально, незалежно від типу обраних матеріалів для їх виготовлення. Навіть звичайнісінький кольоровий папір у долоньках дитини перетвориться на маленький шедевр.

Процес створення такої листівки досить простий, але вимагає посидючості та акуратності від майстра. Тому радимо для молодших дітей обирати простіші схеми. Головна задача – яскраво заповнити вирізану по контуру картинку.

Що знадобиться:

  • Кольоровий папір різної фактури.
  • За бажанням тканина.
  • Картон.
  • Клей.
  • Схема листівки.

Коротка інструкція:

  1. Схеми та шаблони майбутніх листівок можна знайти в інтернеті, або створити самостійно. Обов’язкова умова - на ній цифрами має бути відзначена послідовність та кольорова гама виробу. Аби зробити схему самостійно, у вас має бути аркуш паперу у клітинку, лінійка та олівець.
  2. Створення листівки вимагає використання різнокольорового паперу, шматочків тканини (від матових до атласних фактур). Якщо ви віддаєте перевагу паперу, компонуйте різні його варіанти: гофра, оксамит, з блискітками чи без.
  3. Виріжте смужки паперу та зігніть їх навпіл. Товщина смужки залежить від схеми.
  4. На схемі цифрами позначена послідовність наклеювання смужок. Для цієї роботи можна використати звичайний клей ПВА. Це виворіт, який буде приховано від стороннього ока.
  5. Заклейте виворіт чистим аркушем паперу.
  6. Можете прикрасити титульну сторінку різними декоративними елементами.

Більш детальну схему роботи дивіться у майстер класі:

Чайник (техніка айріс-фолдінг)

Листівки з елементами аплікації

Напевно, це найпопулярніша техніка з усіх, що існує на сьогодні. У дитячому садку уже освоюють її, тому школярі з легкістю впораються навіть з досить складними зразками листівок. Аплікації можна виготовляти за схемами, а можна й дати волю фантазії. Не варто обмежуватись лише папером у якості матеріалу, адже традиційно використовується практично все для декору – від ґудзиків до ватних дисків.

Що знадобиться:

  • Різнокольоровий папір.
  • Картон.
  • Ножиці.
  • Клей.
  • Матеріали для додаткового декору.

 Дитячі поробки Листівка до 8 березня.

Листівки у жанрі Pop-up

Техніку Pop-up більше детально ми розглядали у попередній статті. Але ще раз нагадаємо, що pop-up – це ще одна можливість перетворити фантазію у реальність, створивши з простого паперу щось унікальне. Якщо дуже постаратися, можна створити окремий світ в листівці за такою технікою.

Що знадобиться:

  • Простий олівець.
  • Кольорові олівці.
  • Клей.
  • Фломастери.
  • Гумка та лінійка.
  • Ножиці.
  • Білий та кольоровий папір, картон.

Послідовність виготовлення листівки може різнитися, залежно від схеми, яку ви обрали.

Листівки з елементами вишивки

Чудовий варіант для листівки, яку можна виготовляти на декількох уроках, адже у процесі використовується одразу декілька технік: аплікація, малювання, декупаж та, власне, вишивка. Освоїти таку техніку можуть діти, починаючи з 3 класу. Є головні правила:

  1. Підготуйте заздалегідь схему для вишивання.
  2. Віддайте перевагу щільній канві.
  3. Нитки мають не линяти, це дуже бажано, аби по завершенню робота не була зіпсована.

На щастя, ця техніка не є затратною. На клас можна придбати канву, на одну листівку часто достатньо фрагменту 10 на 10 см. Муліне для вишивання також коштує недорого, можете обрати схеми з меншою кількістю кольорів, тоді одного мотку вистачить практично на весь клас.

Розгляньте як варіант методику вишивання стрічками. Це допоможе досягнути об’ємного зображення, така листівка буде особливо святкова. Доступним є варіант і вишивки бісером.

Що знадобиться:

  • Кольоровий папір.
  • Картон.
  • Канва та муліне (стрічки, бісер).
  • Клей або скотч.
  • Вата або синтепон (інколи).
  • Декоративні елементи.
  • Ви можете обрати найпростіші варіанти прикріплення – просто наклеїти на кольоровий папір готову вишивку, а можете вдатися до більш складних технік.

Листівка з вишивкою для мами

Квілінг і кардмейкінг

Техніка квілінг, яку ми також розглядали у статтях на сайті. Величезний плюс такої методики у можливості створювали філігранні витончені листівки, залучаючи мінімум інструментів та матеріалів. Техніка чудово показує себе самостійно та сумісно з іншими.

Що знадобиться:

  • Картон чи аркуш паперу для основи.
  • Спеціальні смужки для квілінгу.
  • Ножиці.
  • Клей.
  • Інструменти або підручні засоби для скручування смужок (наприклад, зубочистка).

Підберіть потрібну схему для майбутньої листівки. Це може бути імпровізація, або досить складний візерунок. Заздалегідь потрібно скрутити “роли” потрібної форми, кольору та розміру, відповідно до задуму. Після цього поступово переносьте їх на листівку, змащуючи клеєм.

Відео-урок Квілінг. Як виготовити листівку

Техніка торцювання

На перший погляд може здатися, що це складна техніка, опанувати яку під силу лише майстрам з досвідом. Насправді це хибна думка, адже насправді торцювання під силу кожному. Більш того, техніку часто використовують у процесі роботи з інклюзивними дітьми.

Для цього знадобиться:

  • Гофрований папір різних кольорів.
  • Аркуші білого паперу.
  • Клей ПВА або пластилін.
  • За бажанням – картон для основи.
  • Стрижень ручки або пензлик.

Приклад:

  1. Розріжте гофрований папір на шматочки розміром 1х1 см.
  2. Намалюйте основу на папері чи картоні. Це має бути візерунок, який заповниться.
  3. Візерунок заповнюється поступово, тому клеєм чи пластиліном треба змащувати невеликі ділянки.
  4. Використовуючи стрижень або протилежну сторону пензлика, формуються торцьовані трубочки: гофрований папірець намотайте на кінчик стрижня та прокрутіть пальцями навколо нього. Розмір «торцівки» залежить від розміру вирізаних квадратів.
  5. Трубочки разом зі стрижнем опускають на клей чи пластилін на папері (пункт 2).
  6. Наступні «торцівки» поступово одна за одною наклеюються повністю, заповнюючи візерунок.

Можна сміливо комбінувати кольори, розміри «торцівок». Найчастіше у такій техніці зображують квіти, але це не аксіома. Не обмежуйте себе у темах.

 Техніка торцювання

Тематична добірка з Бібліотеки

До вашої уваги можемо запропонувати декілька розробок вчителів, які поділилися власними майстер-класами по створенню листівок:

Розробка: Майстер-клас для учнів 5-го класу з трудового навчання на тему: «Виготовлення листівки технікою «Айріс-фолдінг»
Автор: Гезун Олена Миколаївна
Опис: Майстер-клас демонструє сучасну техніку виготовлення листівок – «Айріс-фолдінг». Це техніка складання смужок кольорового паперу під кутом у вигляді спіралі. Проріз силуету малюнка заповнюється смужками паперу. Дуже гарні роботи в цій техніці можна виконати не тільки паперовими смужками, а й із шкіри , тканини , текстильних стрічок. Таку техніку можна використовувати на уроках трудового навчання в школах, в роботі гуртка.

Розробка: Майстер-клас для учнів 5-го класу з трудового навчання на тему: «Виготовлення вітальної листівки до 8 березня»
Автор: Гезун Олена Миколаївна
Опис: Майстер-клас дає змогу ознайомити учнів із технологією, із інструментами, матеріалами та приладдям для виготовлення листівок; навчитися створювати власні листівки.

Розробка: Згинання і складання паперу. Аплікація з паперу і картону. Виготовлення декоративної листівки «Янголятко».
Автор: Круглецька Ольга Олегівна
Опис: Розробка уроку для учнів 3 класу (трудове навчання). Опис технік створення листівок, практикум. Матеріал дозволить поглибити знання учнів про вітальну листівку, історію її виникнення.

Архів листівок для натхнення (на всі випадки життя)

До кожної з описаних технік кардмейкінгу ми підібрали багато зразків листівок для натхнення з інтернету, а також майстер-класи по створенню особливо цікавих зразків. Усі вони містяться у архіві.

Посилання на скачування архіву в двох частинах (натисніть тут і тут).

Сподіваємось, вони надихатимуть на створення маленьких шедеврів.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter