Поговоримо про те, як провести цікавий виховний захід із нагоди Дня Збройних сил України

6 грудня ми відзначатимемо День Збройних сил України. Це свято тих, хто просто зараз боронить нашу країну від підступного ворога. Свято тих, завдяки кому ми можемо жити, працювати, почуватися в безпеці. Як відзначити його у школі? Небанально та пізнавально. Тож пропонуємо кілька ідей відзначення цього важливого дня у школі.

Майстер-клас із сенсом

Ми вже не раз говорили і не втомлюємося повторювати: підтримати наших воїнів можуть усі. І справа не лише у грошах, моральна підтримка не менш важлива! Насправді наші захисники дуже радіють, коли на фронті отримують вісточки із мирного життя – листи і малюнки від дітей, смаколики тощо. Зрадіють таким подарункам і воїни, які зараз перебувають у шпиталях. То чому б не присвятити відзначення 6 грудня у школах саме створенню таких чудових речей, що справді надихають і мотивують? Тим паче, що скоро Різдво та Новий рік, і в цей час ми всі як ніколи віримо в світло, чудове майбутнє та Перемогу.

Яким може бути цей майстер-клас? Насправді корисних ідей чимало:

  • створення незвичайних листівок;
  • виготовлення ялинкових прикрас;
  • створення тематичних малюнків;
  • виготовлення імбирних пряників та кексів.

Поробки та смаколики, створені дітьми під вашим керівництвом під час такого майстер-класу, можна передати на фронт або в лікарні пораненим військовим. Або ж влаштувати благодійний ярмарок, а отримані кошти передати на потреби ЗСУ.

Історія української армії

6 грудня 1991 року було прийнято закон «Про Збройні Сили України». Він визначає функції, склад ЗСУ, правові засади їхньої організації, діяльності, дислокації, керівництва та управління ними.

Усі ми поважаємо та захоплюємося воїнами ЗСУ, але скільки ми насправді знаємо про Збройні сили? От наприклад, чи зможуть учні (без інтернету!) перерахувати всі роди військ? А хто їх очолює?

Запропонуйте школярам спочатку дізнатися, які роди військ є в ЗСУ. А тепер об'єднайте учнів у групи відповідно до кількості родів військ та шляхом жеребкування визначте, хто із яким працюватиме. Дайте дітям 15 хвилин: за цей час вони, з допомогою інтернету, мають знайти наступну інформацію про роди військ:

  • призначення;
  • до яких операцій можуть залучатися;
  • з яких частин та підрозділів складаються;
  • хто очолює.

Готово? Тепер групи мають поділитися знайденою інформацією із класом. За бажанням можна доручити дітям знайти всі необхідні дані напередодні, а під час заняття – підготувати цікаву презентацію. 

Потім ви можете обговорити яскраві та успішні військові операції, пригадати відомі підрозділи та військових тощо. Але також важливо зауважити, що хоча хтось і менш медійний, це не означає, що він робить менше (або щось не настільки важливе), вклад кожного військового насправді неможливо оцінити.

Легендарні герої: крізь час

Україна має складну історію: на її долю випало чимало війн. І багато перемог! А ще Україна – батьківщина славетних воїнів, подвиги яких стали справді легендарними. То чому б не поговорити про них? Для початку запропонуйте учням здійснити пошукову роботу та спробувати самостійно визначити знакові персоналії. Із давніх-давен і аж до сьогодні (радимо вам також підготувати власний список). Нехай діти зберуть найцікавіші факти про воїнів: коли жили, в яких військових кампаніях брали участь, чим відзначилися тощо. 

А тепер зібрану інформацію можна унаочнити, створивши стрічку часу / презентацію / інфографіку / виставку (якщо працюєте онлайн – віртуальну). Почніть від давніх часів та поступово дойдіть до сьогодення. Так, можна скористатися сервісами для створення таймлайнів, і нанести на часову шкалу імена, додати фото, дати, цікаві факти про воїнів тощо. Про кого захочуть згадати учні? Дайте їм свободу вибору. Але впевнені, що під час заняття неодмінно лунатимуть імена князя Святослава, Івана Підкови, Івана Сірка... 

Завдяки такому проєкту учні дізнаються, скільки в нас видатних воїнів, наскільки сильною насправді є наша країна, та ще більше пишатимуться ЗСУ.

Фотопроєкт: «Сила і воля»

Для початку запропонуйте учням знайти в мережі відомі фото військових. Упевнені, і дітям, і вам, одразу спаде на думку кілька світлин, що облетіли весь світ! Зверніть увагу дітей на той факт, що це не обов’язково мають бути фото лише 2023 року. Нехай школярі виберуть світлини, які вразили їх найбільше, та спробують пояснити свій вибір. Тут немає правильних чи неправильних відповідей, головне – це власні емоції.

А тепер запропонуйте учням усім разом створити фотоколаж із відібраних світлин (дуже зручно, що це можна зробити як офлайн, так і онлайн, за допомогою, наприклад, Canva). Дозвольте дітям усе зробити самостійно, виступайте лише модератором процесу. Готову роботу можна долучити до шкільної експозиції, присвяченої Дню Збройних сил України. 

Діалог про війну

Чому росія почала війну проти України? Які причини та мотиви повномасштабного вторгнення? Якою є кінцева мета ворога? Усі ці запитання ставимо собі не лише ми, дорослі, а й діти. Проте вони здебільшого не мають достатньо ані знань, ані досвіду, тож не завжди можуть знайти відповіді. Але в наших силах їм допомогти! 

Поговоріть з учнями відверто, дайте відповіді на запитання, які вони ставитимуть, дозвольте висловити власну думку. До цієї розмови варто ретельно підготуватися, вивчити історичні джерела, звернутися до сучасних лідерів думок, до офіційної позиції держави тощо. Але якщо ми не говоритимемо про це, то цілком можемо загрузнути в стереотипах та хибних уявленнях, почати звинувачувати одне одного тощо. 

Це лише один варіант теми для спілкування. Інший – говорити насамперед про ЗСУ. Що вони роблять для того, аби захистити нас та наблизити Перемогу. Цілком можливо, що хтось із рідних та близьких ваших учнів просто зараз на фронті, тож якщо вони захочуть розказати про них – чудово. Але будьте обережні, це дуже тригерна тема. Утім, ви можете розповісти про колишніх випускників вашої школи або жителів міста, які зараз боронять (або боронили) країну. Адже діти мають знати про тих, хто їх захищає! 

А як ви плануєте відзначити День Збройних сил України? 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter