Свято весни, краси і жіночності, всіх жінок і дівчат… Насправді це про що завгодно, але не про 8 березня. Що ми святкуємо в цей день? Почнемо з того, що повна назва свята звучить як Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. І саме на цьому завжди важливо робити наголос. 

Так, зараз усе гучніше лунають пропозиції відмовитися від святкування 8 березня як від нікому непотрібного спадку срср. Але може бути, що насправді краще відмовитися від застарілої традиції та спотвореного уявлення про цей день та плекати нові звичаї святкування. І починати варто ще зі школи! Тож пропонуємо вам кілька цікавих та дуже пізнавальних ідей святкування Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир.

Про що насправді 8 березня

Певно, ваші учні чули заклики відмінити святкування 8 березня, скасувати вихідний день, замінити радянське свято українським (була пропозиція зробити 25 лютого, день народження Лесі Українки, Днем української жінки) тощо. Можна довго сперечатися, чи варто це робити, а можна просто самостійно дізнатися про Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир більше.

Допоможіть учням зрозуміти, чому взагалі у світі святкують Міжнародний жіночий день, і коли він раптово перетворився для країн колишнього срср на «день весни та краси». Аби було цікавіше та зрозуміліше (особливо молодшим дітям), можна написати невеличку історію. Наприклад:

Історія про день, який загубив своє значення

Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир – це щорічна подія, покликана відзначити дивовижні досягнення жінок за всю історію людства. 8 березня точно знало, що як свято воно народилося саме із такою метою, і дуже цим пишалося. А ще воно мало на меті висвітлити та підвищити обізнаність суспільства про нерівність та інші проблеми, з якими жінки все ще стикаються сьогодні. Ну як не радіти такій високій місії? 

Тож кожного року (аж з початку минулого століття!) 8 березня в різних куточках світу активно розповідало про права жінок. Про те, що історично склалося так, що жінки не мали всіх тих прав, що і чоловіки, вони не могли навчатися, голосувати, працювати там, де хочеться, залежали від чоловіків фінансово тощо. Але були активні та прогресивні жінки, які боролися проти цієї несправедливості, і саме завдяки їм чимало проблем залишилося в минулому. Проте є складнощі, з якими жінки зіштовхуються і зараз... І 8 березня є ще однією можливістю привенути до них увагу, боротися проти несправедливості.

І все було добре, поки одного разу 8 березня не дізналося, що в деяких країнах його сенс змінився, що воно перетворилося на свято жіночності та краси. І в цей день жінок вітають, бажаючи їм бути таким ж красивими, як і завжди, такими ж хазяйновитими, і прикрашати собою світ. Але ж усе було не так! Що ж сталося?

Запропонуйте дітям допомогти спантеличеному 8 березня дізнатися, що сталося, чому за часів срср сенс дійсно важливого дня було втрачено. Чому боротьбу за права жінок замінили мімозою та тюльпанами? (За посиланням ви знайдете детальний коментар історикині Оксани Кісь, на основі якого можна підготувати матеріали для дослідження). А потім запропонуйте школярам подумати, що можна зробити, аби повернути святу втрачений сенс (до речі, зараз він поступово повертається, і це чудово).

Тепер, коли діти знають про 8 березня набагато більше, запитайте в них, як можна відзначати це свято? Як зробити його сучасним та важливим? Упевнені, буде чимало цікавих ідей, які вас приємно здивують! Запитайте, що ваші учні хотіли б зробити, аби привітати важливих для них жінок (рідних, знайомих, подруг, учителів, відомих жінок). Можливо, хтось захоче написати листа особливій для нього жінці, яка так чи інакше вплинула на них? А може, хтось захоче влаштувати дискусію щодо того, чи варто нам дійсно святкувати 8 березня? Зрештою, про це зараз багато говорять, то чому б і ні? Звісно, дискусія має бути контрольованою. 

Головна ідея – ми цілком можемо продовжувати відзначати 8 березня, не варто одразу відмовлятися від багатосенсовного та дуже важливого свята. А от переосмислити його, повернути йому втрачені сенси, говорити про права жінок, виходити на марші варто! Так, це тема не лише одного дня, але саме цей день є можливістю ще раз привернути увагу людства до важливих питань. Зрештою, хіба не для цього встановлювалося чимало свят? 

Образ жінки крізь історію

Під час підготовки до цієї активності врахуйте, який період української / всесвітньої історії вивчають ваші учні (так буде цікавіше). Наприклад, ваші учні 8 класу досліджують, якою ж була козацька Україна наприкінці 50-х років XVII – на початку XVIII століття. Запропонуйте дітям спробувати проаналізувати, якою була роль жінок саме в ті часи.

Для початку поставте школярам кілька запитань:

  1. Чим відрізнялися ролі чоловіків і жінок у тогочасному суспільстві?
  2. Що очікували від жінок у той період?
  3. Як ставився до жінок закон?
  4. Які права мали жінки?
  5. Чи впливало географічне розташування / політичне становище країни на жінок?
  6. Яких відомих в ті часи жінок ми знаємо?

Тепер попросіть дітей порівняти життя жінок минулого та сьогодення. Що так як змінилося у суспільстві з часом?

До речі, ви можете попередньо провести опитування та, спираючися на інтереси учнів, обрати будь-який інший історичний період та навіть регіон. Завдяки цьому діти дізнаються більше про становище жінок в різні часи в інших країнах.

Нерозказані історії

Нерідко можна почути думку, що жінки насправді нічого особливо видатного і не зробили. Це, звісно, неправда. Але правда в тому, що ми недостатньо знаємо про здобутки жінок як в Україні, так і в усьому світі. Запропонуйте дітям стати справжніми детективами та дослідити історії видатних жінок, які змінили історію України. Можна навіть організувати дослідницькі групи по 3-4 особи, кожна з яких працюватиме над біографією конкретної жінки.

Про кого саме говорити? Обирайте на свій смак, але порадимо говорити про тих видатних українок, про яких діти дійсно майже нічого (а може і взагалі нічого) не знають, так цікавіше. Наприклад, про Софію Левицьку, Варвару Ханенко, Надію Пучківську, Софію Караффа-Корбут тощо. 

Але в будь-якому разі є сенс почати з самого початку, тобто з історії свята. А вже потім робити висновки та ухвалювати рішення!

Більше корисних ідей для нестандартного святкування Міжнародного жіночого дня шукайте в нашій статті Нестандартна виховна година до 8 березня

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter