Останніми місяцями тільки й розмов що про штучний інтелект. Причиною першого сплеску бурхливого інтересу до нього стала поява в Україні ChatGPT – чат-бота зі штучним інтелектом. У перші ж ці кілька днів його роботи побавитися із ним та поставити купу важливих (та не дуже) запитань встигло чимало людей. Проте це був лише початок. 

Технології штучного інтелекту розвиваються настільки стрімко, що подеколи за ними складно встигнути, і поступово проникають у всі сфери нашого життя. Генерація зображень та текстів, пошук інформації, відповіді на найрізноманітніші запитання, допомога з перекладом... Здається, ШІ вже всюди! Тож не дивно, що багато хто задався питанням – коли та які професії може замінити штучний інтелект? 

Проте, як упевнено зaявляють експерти, хвилюватися щодо цього дещо зарано. Штучний інтелект не є конкурентом людини, радше він – надійний помічник, із допомогою якого можна досягти значних успіхів у роботі, спростити виконання рутинних завдань та звільнити час для творчості. 

Не будемо приховувати: для освітян ця можливість надзвичайно важлива. І саме для того, аби вчителі могли нарешті дозволити собі приділити більше часу учням, а не папірцям, команда освітнього проєкту «На Урок» створила Персональний помічник сучасного вчителя. Він складається з набору інноваційних інструментів на основі штучного інтелекту, який допомагає оптимізувати щоденну роботу педагогів. 

Якими інструментами ви можете скористатися просто зараз?

Завдання та вправи

  • Тестові завдання. Штучний інтелект створить тестові завдання з однією правильною відповіддю на основі зазначеного джерела контенту.

Організація роботи

  • Чекліст. Штучний інтелект створить чекліст на задану тему.

Для уроку

  • Презентація. Штучний інтелект згенерує текст для слайдів презентації за вказаним джерелом інформації.
  • Таблиця. Штучний інтелект створить таблицю на основі зазначеного джерела інформації.
  • Флешкартки. Штучний інтелект створить флешкартки за вибраною темою.
  • Навіщо це знати. Штучний інтелект допоможе знайти цікаві аргументи та мотивувати до вивчення певної теми.
  • Ідеї проєктів. Штучний інтелект запропонує перелік ідей для проєктної роботи на будь-яку тему.
  • Ідеї цікавих завдань. Штучний інтелект запропонує перелік ідей для цікавих завдань на будь-яку тему.

Робота з медіа

  • Генерація зображення. ШІ згенерує зображення у притаманному йому стилі за заданою темою.
  • Озвучення тексту. Штучний інтелект озвучить для вас вказаний текст.
  • Текст із зображення. АІ трансформує скан-копію чи фото сторінки в текст, який можна відредагувати.
  • Текст із відео. ШІ відтворить у текстовому форматі зміст відео за наданим посиланням.
  • Видалення фону зображення. Штучний інтелект допоможе видалити тло із будь-якого зображення.

Чат

  • Чат за змістом файлу. Штучний інтелект надасть відповіді щодо змісту текстового файлу.
  • Чат за змістом відео. Штучний інтелект надасть відповіді щодо змісту YouTube-відео.
  • Чат із видатним діячем. Штучний інтелект створить симуляцію розмови із видатним діячем.

Розумний пошук

  • Зображення за темою. Штучний інтелект створить добірку найбільш відповідних зображень за запитом.
  • YouTube-відео за темою. Штучний інтелект знайде корисне YouTube-відео за вашою темою.
  • Добірка матеріалів за темою. Формує добірку цікавих та корисних матеріалів відповідно до запиту.
  • Матеріали НУШ. Формує добірку цікавих та корисних матеріалів для роботи в класах НУШ.

Інші інструменти

  • Перекладач. Штучний інтелект допоможе зробити переклад потрібною мовою.

Перелік врaжaє, чи не так? Але найважливіше те, що він ще обов'язково поповнюватиметься новими цікавими та зручними інструментами! І ви можете долучитися до його розвитку, aдже для нaс вaжливa вaшa думкa!

Чат із видатним діячем

Чат із видатними особистостями минулого був першим інструментом на базі штучного інтелекту, розробленим командою освітнього проєкту «На Урок». Ба більше – це перший українськомовний чат, створений для освіти на основі штучного інтелекту. 

Можливість поспілкуватися з історичними діячами, письменниками, науковцями та іншимим видатними особистоями – не розвага, а чудовий допоміжний інструмент, що дозволяє зробити навчання цікавішим та активніше залучати учнів до роботи. Ще б пак, хто ж відмовиться поговорити з Ейнштейном, Грушевським чи Колумбом? До того ж чат може допомогти вам підготуватися до уроку та зробити його цікавішим. Наприклад, запитаємо у Володимира Вернадського, що цікавого мають знати про нього учні?   

Переходимо за посиланням та обираємо інструмент «Чат із видатним діячем». У робочій області вказуємо потрібну тему (в нашому випадку це буде «Що мають знати про вас та про ваш науковий доробок сучасні учні?»), a потім лишається тільки натиснути кнопку «Створити».

Підготуватися на 100%

Для того, аби виконувати всі робочі завдання швидко та точно, потрібно як слід готуватися. Найпростішим та водночас дуже ефективним інструментом якісної підготовки є створення чеклистів. Для того, аби створити дійсно дієвий чеклист, потрібно витратитит чимало часу, але Помічник сучасного вчителя допоможе зробити це лишень за кілька хвилин.

Переходимо за посиланням та обираємо інструмент «Чеклисти». У робочій області вказуємо потрібну тему (в нашому випадку це буде, наприклад, «Про що розповісти батькам своїх учеів на перших батьківських зборах?»), a потім лишається тільки натиснути кнопку «Створити».

Загалом чеклисти можна також використовувати під час підготовки до уроків або ж розробити більш масштабний план, на основі якого ви працюватимете впродовж тривалого часу. Наприклад, одне з найважливіших питань – надолуження освітних втрат. Тут треба врахувати чимало нюансів, і Помічник із цим допоможе. Почнемо знову з чеклиста: 

Наступний крок – підготовка завдань, які не лише допоможуть учням пригдатати вивчене минулоріч та надолужити пропущене, а й зроблять заняття цікавішими. Переходимо за посиланням та обираємо інструмент «Ідеї цікавих завдань». У робочій області вказуємо потрібну тему та чекаємо на пропозиції від штучного інтелекту:

До речі, всі відповіді Помічника можна завантажити на власний пристрій, це дуже зручно.

А ще в учнів нерідко виникaють зaпитaння щодо доцільності вивчення того чи іншого предметa (aбо ж конкретної теми). і їх цілком можна зрозуміти, адже, погодьтеся, практична користь деяких теоретичних знань дійсно не надто очевидна. Відсутність чітких пояснень у такому випадку призводить лише до того, що діти поступово втрачають цікавість. І справді, навіщо витрачати час вивчення теми, яка може ніколи не стати у пригоді в житті? Помічник сучасного вчителя допоможе вам за пару хвилин дібрати переконливі та цікаві аргументи. Переходимо за посиланням та обираємо інструмент «Навіщо це знати». У робочій області вказуємо потрібну тему (в нашому випадку це буде, нaприклaд, «Для чого вивчати логарифми?»). А потім лишається тільки натиснути кнопку «Створити».  

Мабуть, всі ми бачили неймовірні зображення, згенеровані за допомошою ШІ. Подеколи вони виглядають дещо химерно, проте дуже цікаво. Із допомогою Помічника сучасного вчителя ви теж можете спробувати себе в ролі ШІ-художника та створити до уроку унікальні зображення, яких точно немає на стоках.

Переходимо за посиланням та обираємо інструмент «Генерація зображення». У робочій області вказуємо потрібну тему (в нашому випадку це буде, нaприклaд, «Починається осінь: жовте листя опадає із сумних дерев»). А потім оберіть у випадному списку стиль зображення, яке створить для вас ШІ (це може бути, наприклад, футцуризм), далі ж лишається тільки натиснути кнопку «Створити». Ось так побачив наш запит штучний інтелект, проте це лише один варіант, ви можете експериментувати ще:

Ефективний контроль знань

Мало хто з учнів у захваті від контрольних робіт, проте це важлива частина опанування нових знань. А підготовка до контрольних – не менш важлива частина роботи вчителя, яка до всього забирає чимало часу. Проте і це завдання теж можна спростити. Якщо ви плануєте провести контроль у форматі тестування, то скористайтеся ще одним інструментом із аресеналу Помічника сучасного вчителя – «Тестові завдання». Для того, аби створити тест, додайте в робочу область текст, за яким працюватимете (це може бути параграф з підручника, але ми для прикладу візьмемо одну зі статей із Журналу – Організація виховного процесу: огляд пріоритетних напрямів), а потім лишається тільки натиснути кнопку «Створити»:

До речі, за таким саме принципом можна створити флешкартки – школярам надзвичайно подобаються такі завдання, адже вони динамічні тв цікаві. Тож переходимо за посиланням та обираємо інструмент «Флешкартки». Ми можемо знову вставити в робоче поле текст для створення флешкарток, а можемо обрати певний матеріал із Бібліотеки, завантажити власний файл, вставити зображення чи навіть посилання на конкретне відео з YouTube. Отже, спробуємо створити флешкартки за відео (для прикладу візьмемо вебінар «Сертифікація вперше: що потрібно знати вчителю»), для цього просто вставляємо посилання на нього в робоче поле: 

Знайти все

Якісна підготовка до уроків вимагає не лише уважності та відповідальності, а й глибкого пошуку корисних матеріалів, нової інформації за темою тощо. Помічник сучасного вчителя допоможе вам впоратися із цим завданням завдяки інструментам розумного пошуку. Так, ви можете попросити ШІ знайти для вас зображення, що ідеально ілюструють нову навчальну тему. 

Переходимо за посиланням та обираємо інструмент «Зображення за темою». У робочій області вказуємо потрібну тему (в нашому випадку це буде, нaприклaд, «Стресостійкість в умовах війни»). А потім лишається тільки натиснути кнопку «Створити». Ось що знайшов штучний інтелект:

А для того, аби підготуватися ще краще, спробуємо за тим самим запитом знайти корисні матеріали з Бібліотеки. Для цього оберіть інструмент «Добірка матеріалів за темою». Помічник швидко знайде матеріали та надасть вам посилання на них:

Як бачите, все просто, швидко та неймовірно цікаво. То шо скажете, дозволяємо штучному інтелекту допомагати нам?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter