2023 рік добігає кінця, а отже саме час пригадати, які яскраві та цікаві події він приніс. Спробували виділити кілька найцікавіших освітніх новацій, які цей рік подарував Україні.

Штучний інтелект в освіті

Не встигли ми оговтатися від новини про те, штучний інтелект із героя фільмів та книжок перетворився на нашу реальність, як він почав стрімко входити буквально в усі сфери життя. І в освіту теж: користуватися славнозвісним ChatGPT для підготовки до занять та отримання ідей цікавих завдань вітчизняні педагоги почали майже відразу після того, як інструмент став доступним в Україні. 

Звісно, ШІ завжди був причиною бурхливих дискусій, а зараз і поготів. Чи етично взагалі використовувати штучний інтелект, що буде з академічною доброчесністю, чи не перестануть учні креативити та критично мислити... Питань, які варто обговорити, насправді чимало! Але ігнорувати технологічний прогрес теж неможливо. 

Штучний інтелект – чудовий додатковий інструмент для педагогів, який може значно полегшити виконання рутинних робочих завдань. І це доводить Персональний помічник сучасного вчителя – потужний продукт на базі ШІ, розробленого спеціально для освітян України командою «На Урок».

Просто спробуйте, адже майбутнє вже тут і надалі освіта цифровізуватиметься ще швидше!

До речі, про застосування AI-технологій у навчальному процесі ви можете прочитати в нашій статті Перспективи використання штучного інтелекту в шкільній освіті

Англійська для всіх

У листопаді Верховна Рада підтримала законопроєкт про застосування англійської мови в Україні: вона отримує статус міжнародної. На підтримку законопроєкту Мінцифри запустило програму Future Perfect.

Що означає ця новація? По-перше, що для дітей вивчення англійської стане обов’язковим просто із дитячого садочка. У школі, звісно, також: вивчати англійську мають усі учні. Крім того, якість вивчення мови перевірятиметься – для цього після здобуття початкової, базової середньої чи профільної середньої освіти проводитимуть ДПА. 

Звісно, така докорінна трансформація системи освіти потребує підготовки педагогічних працівників. Тож, за словами очільника Мінцифри Михайла Федорова, для вчителів готують безплатні програми навчання та підвищення кваліфікації, стажування та участі в навчальних курсах. 

Освітня мрія

На початку поточного навчального року було презентовано новий освітній застосунок «Мрія». За ідеєю розробників, «Мрія» має стати провідником та дороговказом, який допоможе дитині створити комфортний навчальний простір і побудувати власну освітню траєкторію. 

Застосунок покликаний допомогти дитині, її батькам і вчителям без зайвих проблем зорієнтуватися в навчальному процесі. Наприклад, він повідомлятиме, на що саме варто звернути увагу, вивченню яких предметів присвятити більше часу.

Більшість функцій у застосунку насправді для дітей, але не забули розробники і про педагогів. «Мрія» допоможе позбутися зайвих папірців, а також там будуть різноманітні матеріали для підготовки до уроків і спеціальні курси, які допоможуть уцікавити навчання. 

На жаль, поки що «Мрія» не доступна для широкого загалу, проте, як обіцяли в Мінцифри, наприкінці 2023 року мав стартувати пілотний проєкт, у якому братимуть участь 40 шкіл: вони мають випробувати застосунок у дії. А вже з нового навчального року ним мають отримати змогу користуватися всі. 

Оновлення предмета «Захист України» 

Це назвичайно потрібний крок в умовах повномасштабного вторгнення. Зокрема, важливо оновити саме практичну складову дисципліни. Так, школярів вчитимуть надавати домедичну допомогу, орієнтуватися на місцевості, правильно поводитися з вибухонебезпечними предметами та навіть керувати БПЛА.

В ідеалі долучатися до проведення уроків із «Захисту України» мають також військові, наприклад, офіцери запасу та ветерани. 

Для ефективного оновлення предмета «Захист України» наприкінці цього року уряд виділив близько 1,75 мілрд грн, які насамперед підуть на придбання нового навчального обладнання, серед якого симулятори для керування дронами, навчальні тири й макети, аптечки й тренажери для серцевої реанімації, тренажер дефібрилятора, турнікети тощо, а також навчальні набори для роботи з електронікою, зв'язком і 3D-друком.

Повернення історії України на НМТ

НМТ-2023 із обовʼязкових предметів містив лише українську мову та математику. Історія України теж була, але виключно за вибором, на рівні з іноземними мовами, фізикою, хімією та біологією. Така ситуація неабияк обурила українське суспільство, яке справедливо вважало, що вивчення та перевірка рівня знань історії нашої держави набуває надвичайно важливого значення в умовах повномасштабного вторгнення рф. 

Адже діти мають не просто памʼятати дати та імена персоналій, а й розуміти передумови російсько-української війни, розібратися з її мотивами та стосунками України та росії загалом. 

Під час тестування перевірятимуть знання вступників за хронологічний період із XVI століття і до сучасних подій.

А яка освітня подія запамʼяталася вам найбільше?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter