Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Як розповісти школярам про цю жахливу сторінку життя українського народу в доступній формі? Ми підготували добірку візуальних матеріалів, які допоможуть донести історичну правду. 

Голодомор – це геноцид українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром цілком або частково знищити український народ. 

Саме так цю страшну трагедію українського народу визначено у Конвенції ООН від 09 грудня 1948 року «Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього» та Законі України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні».

Скільки тривав Голодомор? Майже вічність – із квітня 1932 по листопад 1933 рр. За ці надзвичайно довгі 17 місяців (понад 500 днів) голодомор забрав 4,5 мільйони людських життів. На піку, що прийшовся на весну 1933 р., щохвилини від голоду вмирало 17 людей, щогодини – 1000, щодня – майже 25 тисяч. 

Джерело – Український інститут національної пам'яті

Джерело – Укрінформ

Чому це сталося? Серед передумов Голодомору історики називають насамперед тоталітарну політику СРСР, що була спрямована на форсовану індустріалізацію, суцільну колективізацію, розкуркулення, терор проти національної інтелігенції, нищення духовності. І окремо – нереальні плани хлібозаготівель. Виконати план збору зерна, який ставив радянський режим перед Україною, було майже неможливо! Його обсяг становив понад третину від загальносоюзного, а в деяких регіонах України навіть перевищував загальний план декількох регіонів СРСР. 

Джерело – Радіо Свобода

На початку 30-х років розпочалися масові виступи та антиурядові акції українців, деякі сільські ради відмовлялися приймати фантастичні плани хлібозаготівель. Саме спротив українського села став для радянської влади одним із приводів для організації штучного голоду. Це був цілеспрямований процес:

 Джерело – Український інститут національної пам'яті.

Проте навіть найдосконаліша статистика не спроможна передати глибину та масштаб трагедії. За приблизними підрахунками, враховуючи смертність внаслідок фізичного виснаження, кишково-шлункових отруєнь, тифу, самогубств та репресій, померло майже 14 мільйонів українців.

Джерело – Visuals.

Що ми можем зробити зараз? Пам'ятати, говорити з дітьми чесно та відверто (звісно, інформацію варто подавати з урахуванням віку школярів). Вони мають знати, що відбувалося та чому. 

Джерело – Репортер.

Покажіть учням ці інфографіки під час розповіді про Голодомор 1932-1933 років, аби наочно продемонструвати масштаб трагедії нашого народу.

Джерело – Український кризовий медіа-центр.

Не бійтеся говорити з учнями про Голодомор, бо всі ми маємо знати правду.

Додатково пропонуємо ознайомитися з нашими матеріалами «День пам'яті жертв Голодомору. Практичні поради вчителям для проведення уроку пам’яті» та «Добірка матеріалів із Бібліотеки «На Урок» до Дня пам'яті жертв Голодомору».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter