Поговоримо про використання простих та результативних інструментів для дистанційки в умовах воєнного стану

Із початком бойових дій на території України організація освітнього процесу суттєво ускладнилася, а в деяких регіонах стала неможливою. Тож, учителям доводиться докладати неабияких зусиль, щоб налагодити навчання та комунікацію не лише з учнями своєї школи, а й із дітьми-ВПО. Як навчати школярів у складних умовах воєнного стану? Корисними порадами щодо організації ефективного та плідного онлайн-навчання поділилася Наталія Понежа під час вебінару «Організація ефективної та безпечної взаємодії під час дистанційного навчання у форматі Zoom-конференцій».

Поради щодо вибору технологій дистанційного навчання

Аби дистанційне навчання було зручним і комфортним, під час вибору інструментів для його організації, варто врахувати декілька нюансів. Сервіси для онлайн-навчання мають бути безпечними, безкоштовними, доступними з будь-яких пристроїв та легкими в користуванні. Також вони мають забезпечувати миттєвий зворотний зв’язок, надавати можливість зберігати та поширювати матеріали й працювати в малих групах і парах.

Щоб організувати ефективну роботу у синхронному режимі за допомогою онлайн-ресурсів і сервісів, бажано:

1. Розробити вимоги та рекомендації для всіх учасників освітнього процесу. Аби підтримувати дисципліну на онлайн-уроці та забезпечити оперативний зворотній зв'язок із учнями, варто створити правила для школярів та розмістити їх у вільному доступі. Наприклад, до них можна включити такі пункти:

  • використовуємо власні імена;
  • дотримуємося правил увімкнених/вимкнутих камер і піднятої руки;
  • не можеш/не хочеш говорити – пиши (у чаті);
  • що треба робити, якщо зустріч перервалась;
  • як реагувати на випадки кібербулінгу;
  • як працювати у групах та парах.

2. Асинхронні способи зав'язку. Крім сервісів, що допомагають організувати безпосередню взаємодію під час уроків (Zoom, Google Meet тощо), варто використовувати асинхронні способи зв'язку між учителем і школярами для розміщення навчальних матеріалів, домашніх завдань тощо (чудовим варіантом є платформа Google Classroom, електронні щоденники).

3. Дотримуватись розкладу синхронних уроків. Аби він був зручним та комфортним для школярів, які були учнями вашої школи та нових школярів, бажано, щоб він відповідав затвердженому розкладу вашого закладу освіти. 

4. Створити правила взаємодії для синхронного й асинхронного режиму. Наприклад, можна підготувати та розмістити у вільному доступі повідомлення щодо початку та кінця уроку, покрокову інструкцію щодо проведення заняття, посилання на навчальні матеріали та домашні завдання. Аби уникнути непорозумінь щодо ідентифікації учнів, попросіть їх створити облікові записи електронної пошти, акаунтів у месенджерах відповідно до власних імен і прізвищ.

5. Налагодити взаємодію вчитель-предметник – класний керівник; учень – класний керівник. Наприклад, це може бути документ щодо відвідуваності із зазначенням причин, за якими школярі відсутні. Це дозволить налагодити персоналізований процес навчання з урахуванням сімейних обставин та індивідуальних можливостей учнів щодо доступу до мережі інтернет. Також це можуть бути анонси зустрічей із батьками в онлайн-форматі.

6. Забезпечити контроль адміністрації за відвідуванням учнями онлайн-уроків і виконанням завдань

Організовуємо синхронний режим навчання за допомогою Zoom

Існує багато сервісів для організації дистанційного навчання у синхронному режимі. Програма Zoom є одним із оптимальних варіантів, адже її безкоштовна версія, крім відмінного зв’язку та стабільності роботи, пропонує широкі можливості для організатора конференції, зокрема: 

  • зручний інтерфейс та можливість налаштувань згідно з власними потребами;
  • стале посилання та окремі зали для тематичних зустрічей;
  • розміщення відео в зручному форматі mp4;
  • демонстрація екрану (у т.ч. зі звуком);
  • створення та зберігання окремих і спільних чатів;
  • інтерактивна дошка;
  • різноманітні вбудовані сервіси.

Також вкрай важливо забезпечувати психологічний контакт із дітьми. Тому  тримайте особистий контакт із учнями – ставте школярам персональні запитання, заохочуйте будь-яку активність та обов'язково хваліть! 

Насправді, Zoom має безліч можливостей для інтерактиву! Бажаєте дізнатися на практиці, як організувати чат, використовувати спільну дошку, створювати сесійну залу, демонструвати будь-які вікна тощо? Неодмінно перегляньте вебінар Наталії Понежі!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter