Ключові тези з виступу Віктора Немченка

Адаптивний карантин подарував нам не лише виклики, але й новий досвід. Тепер майже кожен учитель знає, як використовувати сервіси для онлайн-навчання. Це переносить педагогічну діяльність на якісно новий рівень: тепер ми можемо навчати, організовувати виховну роботу, спілкуватися з колегами та батьками учнів, обмінюватися досвідом за будь-яких умов. Достатньо мати комп'ютер, телефон чи інший пристрій із доступом в інтернет. 

Як використовувати всі безкоштовні можливості популярних сервісів для дистанційної роботи? Саме про них говорив під час свого вебінару «Онлайн-сервіси для дистанційної роботи: Google Meet, Skype, Zoom» Віктор Немченко.

Особливості Google Meet

Google Meet є безкоштовним застосунком, для початку користування яким достатньо мати обліковий запис.

Серед ключових переваг застосунку варто виділити:

  • До зустрічі в Google Meet можуть додатися до 100 учасників. У розширеному варіанті G Suite можна організувати зустріч для 250 користувачів. 
  • Із 30 вересня діє обмеження на дзвінки – 60 хвилин. Цього вдосталь для ефективної взаємодії під час дистанційного уроку чи просто спілкування. 
  • Google Meet можна використовувати у більшості браузерів, але найбільш оптимальний варіант – робота в Chrome. Застосунок немає десктопного додатку (його не можна встановити на комп’ютер). Однак користувачі можуть встановити додатки для смартфона чи планшета.
  • Для використання застосунку необхідно мати обліковий запис Google. З одного боку, це викликає певні незручності, але з іншого – відеодзвінки в застосунку є більш захищеними.

Для комфортної взаємодії порадьте слухачам вимкнути звук, увімкнути відео та обрати повне/часткове розмивання тла (фону). Утім, організатор може вимкнути звук учасникам самостійно. Також ви можете використовувати дошку для конференцій – полотно, яке можуть редагувати всі учасники сесії.

Щоби візуалізувати інформацію під час заходу, натисніть вкладку «Розпочати презентацію зараз», оберіть демонстрацію екрану та одну з позицій:  

  1. Увесь ваш екран (демонстрація всього, що зараз відбувається на вашому пристрої).  
  2. Вікно (відкрите на вашому пристрої, наприклад, презентація). 
  3. Вкладка Chrome (наприклад, тематичний сайт, дошка, відео тощо).

Можливості Zoom 

Zoom – це найпопулярніший у світі сервіс для проведення відеоконференцій. Безкоштовна версія має дещо обмежений функціонал, утім, його цілком вистачає для ефективної роботи та навчання. Значною перевагою Zoom є можливість запису конференції. 

Переваги та особливості Zoom:

  • У користувачів є можливість використовувати web-версію сервісу, а також завантажити спеціальний desktop-додаток на свій пристрій.  
  • Zoom можна використовувати не тільки на комп’ютері, а й на смартфоні чи планшеті.  
  • У безкоштовній версії Zoom існує обмеження: тривалість конференції – 40 хвилин, кількість учасників – до 100. Якщо у вас слабкий процесор і потрібно підключити більше 35 слухачів, можуть виникнути проблеми з розташуванням відеозображень людей. В інших випадках застосунок працює без проблем. 
  • Відвідувачам онлайн-заходів (учні, батьки, колеги тощо) не обов’язково реєструватися, достатньо отримати від вас посилання. Але якщо ви прагнете створювати Zoom-конференції, варто зареєструватися.  
  • Zoom має дуже важливі для вчителя функції: демонстрація екрану, запис конференції. 

Детально з можливостями використання цього сервісу для проведення дистанційних занять можете ознайомитися, переглянувши відеозапис вебінару Ганни Дудіч. 

Функціонал Skype 

Skype – безкоштовне програмне забезпечення, яке також чудово підходить для навчання. Просто зареєструйтеся і використовуйте всі можливості Skype-конференцій, при цьому учням реєструватися не обов'язково.

Переваги та особливості Skype: 

  • Під час одного виклику можна запросити щонайбільше 50 осіб.  
  • Час онлайн-конференції необмежений. 
  • Користувачі можуть вмикати демонстрацію екрану, а також записувати свої онлайн-конференції.  
  • Створене посилання зберігається і немає потреби повторно генерувати нове. Це зручно для роботи в одному й тому ж класі.  
  • У налаштуваннях Skype можна обрати українську мову!

Зверніть увагу! Коли ви закінчили роботу зі Skype чи Zoom – виходьте з цих застосунків. Адже вони можуть уповільнювати роботу пристрою. 

Бажаєте отримати зрозумілу та детальну інструкцію з користування популярними онлайн-сервісами для дистанційної роботи? Прагнете нових знань з використання застосунків? Віктор Немченко продемонстрував роботу Google Meet, Skype, Zoom та поділився новими можливостями сервісів на своєму вебінарі. Неодмінно перегляньте!

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter