Практична робота з курсу Харківщинознавство". Зовнішні економічні зв’язки Харківської області"

Про матеріал
Практична робота "Зовнішні економічні зв’язки Харківської області". Робота виконана в вигляді презентації. В даній роботі учням пропонується порівняти зовнішні економічні зв'язки Харківщини за 2009-2023 рр. Роботу можна використовувати під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Харківщинознавство. Практична робота: Зовнішні економічні зв’язки Харківської області.

Номер слайду 2

Розгляньте карту України, напишіть країни з якими вона межує.

Номер слайду 3

Вставте пропущені визначення. Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД) —діяльність вітчизняних та іноземних суб’єктів господарської діяльності, побудована на вза­ємовідносинах між ними, що здійснюється як на території України, так і за її межами.…………………— вивіз із території країни за кордон товарів, послуг (ка­піталу) без зобов’язання їхнього зворотного повернення.………………— ввезення товарів, послуг (капіталу, знань, технологій)…………………………………..— певна господарська територія з високим ступенем самоуправління та значним пільговим режимом. Її виділяють для широкого залучення іноземного капіталу, передової техніки і технологій, управлінського і маркетингового досвіду. Така зона має бути економічно й соціально високоефективною, забезпе­чувати випуск конкурентоспроможної продукції (послуг) на рівні су­часних світових стандартів як на внутрішній, так і на зовнішній ринки.…………………………………— різниця між вартістю експорту та імпорту. ……………….....торговельного балансу означає пере­вищення експорту над імпортом (країна більше продає, ніж купує)……………………………………………………..— перевищення імпорту над експортом.

Номер слайду 4

Розгляньте слайд та дайте характеристику експорту Харківщини(2009 р.). Які зміни, на вашу думку відбулися за останні роки?Транспортні засобита шляхове обладнання%Машини і механізми34,2 %Недорогоцінні метали та вироби з них. Продукція сільськогогосподарствата продукти йогопереробки 30,5 %Продукція промисловості та пов’язаних з нею галузей 10.1 %

Номер слайду 5

Порівняйте дані експорту та імпорту Харківщини за 2009 та 2023 рр. Які зміни відбулися по цих показниках?Що експортують з Харківської області (друга половина 2023 р).• продукти рослинного походження – 32,4% від обсягу експорту;• машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання – 15,5%;• жири та олії тваринного або рослинного походження – 13,5%.• готові харчові продукти – 9,8%Що імпортує Харківська область (основні позиції):• машини, обладнання та механізми – 21,5%;• полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них – 16,8%;• продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості – 11,6%;• мінеральні продукти – 10,4%. Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 140 країнами світу. Основними товарами, які експортувалися за межі України, були котли, машини, апарати та механічні пристрої (19,2 % від загальної вартості експорту), електричні машини й устат­кування (11 ,7 %) і зернові культури (10,1 %)Основу імпорту становили котли, машини, апарати та меха­нічні пристрої (12 % від загальної вартості імпорту), полімерні матеріали, пластмаси (9,5 %) та наземні транспортні засоби, крім залізничного (6,7 %).(дані на 2009 р).

Номер слайду 6

Які причини падіння експорту та імпорту на зиває експерт? Чи згодні ви з його прогнозами про подальші перспективи розвитку?На думку професора міжнародного бізнесу НТУ "ХПІ" Тараса Данька, причини зниження експорту й імпорту полягають в тому, що підприємства припинили закуповувати матеріали для власного виробництва, розуміючи, що нічого не зможуть виробляти в березні й квітні."Другий фактор: з Харкова й області евакуювалася значна кількість людей. Третій чинник — частина Харківщини під окупацією. Туди нічого не може імпортуватися, тому імпорт упав. Крім того, в імпорті завжди є частка інвестицій. Тому імпорт впав більше за експорт", — говорить Данько. Тарас Данько прогнозує, що підконтрольна Україні частина Харківщини буде отримувати дотації як фронтова область, кошти сюди спрямовуватимуться і від закордонних партнерів."Також треба розраховувати на гранти. Надзвичайно важливим є те, що Харківська область не є закритою, інтегрована не лише в українську економіку, а й у європейську та світову. Тому не варто малювати якісь негативні сценарії. Необов'язково в Харкові має бути виробництво. Воно може бути винесене за межі міста у більш безпечні місця, у південний захід області. Раніше там було недостатньо бізнесового інтересу. Там була певна стагнація. То саме зараз в цих районах, громадах можна подивитися, яким чином забезпечити там роботу підприємств сировиною та обіговими коштами", — пояснює економіст. Щодо сфери послуг, то ІТ-галузь Харкова забезпечувала до війни на 1 млрд доларів послуг на зовнішні ринки. Багато підприємців цієї галузі досі є платниками податків саме в Харкові, каже Данько.

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Бурнейко І.О., Хлібовська Г.М., Крижанівська Н.Є., Наумчук О.В.)
Додано
17 квітня
Переглядів
181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку