Презентаці до уроку за темою "Вставні слова"

Про матеріал
Матеріал презентації має за мету доповнити урок за темою "Вставні слова. Групи вставних слів і сполучень за значеннями", урізноманітнити його; за допомогою мовленнєво – комунікативного дидактичного матеріалу розвивати спостережливість, уважність, кмітливість учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вставні слова Учитель української мови та літератури Юдаєва Ніна Іванівна

Номер слайду 2

Завдання : Прочитайте. Визначте, що виражають і яку роль відіграють у реченнях виділені слова. Без мови рідної, повірте, важко жити. 2.Без мови рідної, безперечно, важко жити. 3.Отже, без мови рідної важко жити.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вставні слова не є членами речення . На письмі вставні слова виділяються комами. (…, ВС,… .) ( ВС, … .)

Номер слайду 5

Вставні слова можуть стояти у середині, на початку та в кінці речення. Мова, безумовно, є найважливішим засобом спілкування. Початок речення , ВС , кінець речення. Безумовно, мова є найважливішим засобом спілкування. ВС, кінець речення. 3. Мова є найважливішим засобом спілкування, безумовно. Початок речення, ВС.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Завдання. Знайдіть вставні слова й виділіть їх комами. Визначте, до якої групи за значенням вони відносяться. Ми знаємо слово, розуміємо його, проте потрібно докласти чимало зусиль, щоб заховане у слові постало перед нами у всій красі, глибині і неповторності. 2. Без сумніву слово треба берегти. 3. Словом ми можемо людину розчулити, порадувати й навпаки засмутити. 4. Той, хто творить красу, безумовно творить щастя для людей і по-моєму для себе.

Номер слайду 8

Бувають вставними словами або членами речення : правда , кажуть , може , здається , на щастя . Кажуть , розумний багато говорить. Люди кажуть , що в гостях чудово , а вдома найкраще . Завдання : Складіть і запишіть речення , у яких подані слова виступали б то вставними словами , то членами речення . На щастя , здається .

Номер слайду 9

«Культура мовлення»  1) Завтра, кажеться, буде погана погода. 2) Навєрно, я не встигну виконати домашнє завдання. 3) Сідайте на вільний стілець, пожалуйста. 4) Таким образом, результати нашого дослідження найдостовірніші. 5)Вибачаюся, мені потрібно вийти.

Номер слайду 10

ppt
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку