Презентація 6 клас НУШ на тему: "Складові біосфери, взаємозв’язки між оболонками Землі"

Про матеріал

Презентація для 6 клас НУШ на тему: "Складові біосфери, взаємозв'язки між оболонками Землі" (за підручником авт. Запотоцький С. П., Карпюк Г. І., Гладковський Р. В.)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складові біосфери, взаємозв’язки між оболонками Землі. Kohanova Olga

Номер слайду 2

Утворення біосфери та її складовіНа думку видатного українського вченого Володимира Вернадського, життя на Землі — вічне і виникло на ній тоді, коли сформувалася сама планета. Він вважав, що життя з’явилося на планеті Земля внаслідок переміщення з інших планет Всесвіту.

Номер слайду 3

Утворення біосфери та її складовіБільшість учених дотримуються думки, що воно з’явилося на нашій планеті завдяки перетворенню хімічних речовин.

Номер слайду 4

Утворення біосфери та її складовіВони вважають, що життя на Землі почало зароджуватися 3,5 млрд років тому. Найдавнішими свідченнями цього є мікроскопічні живі тільця, які виявлені у гірських породах Південної Америки. Їхній вік понад 3 млрд років.3,5 млрд років тому

Номер слайду 5

Життя на Землі постійно змінювалося. Складнішими ставали живі організми, які пристосовувалися до умов життя. Утворення біосфери та її складовіСпочатку живі організми існували лише у глибоких водоймах.

Номер слайду 6

Утворення біосфери та її складовіЖиві організми водойм виділяли кисень, який наповнював атмосферу.

Номер слайду 7

Кисень в атмосфері дозволив живим організмам «вийти» на сушу. Внаслідок цього утворилася суцільна оболонка життя — біосфера. Сталося це 400–360 млн років тому.

Номер слайду 8

Внаслідок виходу живих організмів на суходіл утворилася суцільна ОБОЛОНКА ЖИТТЯ - БІОСФЕРАСталося це 400–360 млн років тому і призвело до утворення ґрунтового покриву.https://drive.google.com/file/d/1_9 QTV5 AY2bpq. Ds9mr. EGLSn0b. PFSYy. Ov. E/view?usp=share_link

Номер слайду 9

Сьогодні на планеті більш ніж 2 млн видів живих організмів. Їх розділяють на чотири царства. ЦАРСТВАРОСЛИНИТВАРИНИГРИБИБАКТЕРІЇ

Номер слайду 10

АТМОСФЕРАГІДРОСФЕРАЛІТОСФЕРАБІОСФЕРАБіосфера складається із живих організмів, які заселяють частини атмосфери, літосфери і гідросфери, а також ґрунту.https://drive.google.com/file/d/1lm. Wdu. FYib9vg. Bhqu_Vl. INp. OGEAEvgia. Y/view?usp=share_link Дізнайтесь про проєкт«Біосфера 2».натисни

Номер слайду 11

Взаємозв’язки біосфери з іншими оболонками ЗемліБІОСФЕРА взаємозв’язана з АТМОСФЕРОЮ, ГІДРОСФЕРОЮ і ЛІТОСФЕРОЮ Землі.

Номер слайду 12

Взаємозв’язки біосфери з атмосферою. Взаємозв'язок біосфери й атмосфери підтримується завдяки процесам фотосинтезу та дихання. Живі організми — регулятори вмісту газів у повітрі.

Номер слайду 13

Взаємозв’язки біосфери з гідросферою. Без води неможливе існування будь-яких організмів, тобто гідросфера впливає на біосферу. Зворотній вплив проявляється в тому, що організми використовують солі морської води для життя і завдяки цьому підтримують її солоність, яка не змінюється впродовж сотень мільйонів років.

Номер слайду 14

Взаємозв’язки біосфери з літосферою. Біосфера активно взаємодіє з літосферою в її верхній частині – земній корі. Так, рослини корінням проникають в тріщини і тим самим руйнують гірські тверді породи, перетворюючи їх в осадові, пухкі породи.

Номер слайду 15

Взаємозв’язки біосфери з літосферою. У земній корі відбувається накопичення залишків тварин і рослин. Осідаючи на дні водойм, вони утворюють товщу осадових порід, торфу і кам’яного вугілля.торфкам’яного вугілля

Номер слайду 16

Ланцюги живлення в біосферіУ біосфері між живими організмами існують взаємини,завдяки яким відбувається колообіг речовин у природі.

Номер слайду 17

Ланцюги живлення в біосферіЛанцюг живлення – це послідовність харчування одних організмів іншими

Номер слайду 18

Ланцюг живлення Розкладанняпоширені в лісах Виїданняутворюються на лугах, у степу та у водоймах

Номер слайду 19

Домашнє завданняпрочитати с. 230-233 Складіть ланцюг живлення, в якому однією із ланок є:а) гадюка; б) бджола.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Papchenko Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткаченко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
14 квітня
Переглядів
967
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку