Презентація "Адміністративні правопорушення та адміністративна відповідальність"

Про матеріал
Презентація до підручника Основи правознавства 9 клас (Ремех Т. О., Пометун О. І.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адміністративні правопорушення та адміністративна відповідальність

Номер слайду 2

Робота з термінами та поняттями. Публічна адміністрація – це сукупність державних і недержавних суб’єктів публічної влади, діяльність яких спрямована на реалізацію законів, інших нормативно-правових актів шляхом прийняття адміністративних рішень та надання встановлених адміністративних послуг. Санкція – складова норми права, яка в разі невиконання норми визначає заходи державного впливу, здебільшого – у формі примусу. Адміністративне стягнення – санкція, примусовий захід державного впливу, який застосовують до особи, що вчинила адміністративне правопорушення (адміністративний проступок), з метою забезпечення виконання загальнообов’язкових правил, покарання та виховання правопорушника, запобігання новим правопорушенням.

Номер слайду 3

Які відносини регулює адміністративне право. Управління є важливою складовою суспільства, необхідною для координації спільних дій людей. Публічне управління регулює різні сфери життя, включаючи економіку, соціальні відносини, адміністративно-політичну сферу та особисте життя людини. Норми адміністративного права встановлюють правила для діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, державних та недержавних організацій. Управління ґрунтується на владі та здійснюється за допомогою адміністративних методів, які включають в себе владно-розпорядчі вказівки. Суб'єктами адміністративно-правових відносин є органи влади, державні та приватні підприємства, а також громадяни.

Номер слайду 4

Проаналізуйте ситуації і визначте, куди слід звернутися школярам для вирішення таких питань. Андрієві 15 років, він навчається у 9 класі. Впродовж літніх канікул хоче працювати на збиранні врожаю пшениці, щоб заробити гроші на комп’ютер. Однак батько сумнівається, що він може працювати, адже Андрій ще замалий. Володимиру 17 років. Після закінчення школи він бажає вступити до університету, але не знає, чи надають відстрочку від призову до лав Збройних сил України студентам.13-річна Олеся захоплюється грою в шахи, тож хоче знати, чи може вона в такому віці претендувати на здобуття спортивного розряду.

Номер слайду 5

Які правопорушення належать до адміністративних проступків. Як ви вже знаєте, порушення норм адміністративного права називають адміністративними проступками. Якщо та чи та особа не сплачує за проїзд у громадському транспорті, порушує правила дорожнього руху, розпиває алкогольні напої чи курить у громадських місцях, голосно лає інших, використовуючи ненормативну лексику, чіпляється до людей, заважаючи їм своєю поведінкою, розпалює багаття в лісі у вогненебезпечний період тощо, то такі діяння визнають адміністративними проступками.

Номер слайду 6

Прочитайте положення нормативно-правового акта й визначте ознаки адміністративного проступкуІз Кодексу України про адміністративні правопорушення. Стаття 9. Поняття адміністративного правопорушення. Адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність. Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені цим Кодексом, настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальної відповідальності.

Номер слайду 7

У Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУп. АП) передбачено такі їхні види: правопорушення в галузі охорони праці й здоров’я населення; ті, що посягають на власність; у галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам’яток історії та культури; в промисловості, будівництві та в галузі використання електричної і теплової енергії; в сільському господарстві; порушення ветеринарно-санітарних правил; на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку; ті, що посягають на публічний порядок і публічну безпеку чи на встановлений порядок управління, тощо.

Номер слайду 8

Проаналізуйте ситуації і визначте, чи є в діяннях їхніх фігурантів склад адміністративного правопорушення. Троє 15-річних підлітків кидали каміння у вікна електропоїздів.14-річна Наталя поцупила з портфеля однокласниці мобільний телефон. Юнаки вночі розмалювали стіни будинку міської ради фарбою.17-річний Мирослав у стані сп’яніння побився зі своїм однокурсником, завдавши йому тілесних ушкоджень. Двоє десятикласниць, не бажаючи писати контрольну роботу, зателефонували до поліції і повідомили про замінування школи. На місце виклику прибули поліцейські та працівники служби з надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 9

Проаналізуйте ситуації і визначте, чи є в діяннях їхніх фігурантів склад адміністративного правопорушення. Олексій перевищив швидкість, на пішохідному переході збив перехожого і втік із місця пригоди. Молодик нецензурно лаявся на зупинці громадського транспорту. Студент, погрожуючи ножем, відібрав у перехожого гаманець. Учениці коледжу курили на зупинці громадського транспорту.

Номер слайду 10

Що таке адміністративна відповідальність й адміністративні стягнення. Вам відомо, що одним із видів юридичної відповідальності є адміністративна відповідальність. Вона може настати за вчинення особою адміністративного проступку. Адміністративна відповідальність полягає в застосуванні до особи санкцій адміністративних норм, що реалізується в процесуальних формах, визначених законодавством.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Із Кодексу України про адміністративні правопорушення. Стаття 271. Штрафні бали. Штрафні бали є стягненням, що накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі... Кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щороку з початку року (з дня отримання права керування транспортним засобом) і до кінця року нараховується 150 балів. У разі фіксації правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі від загальної кількості балів громадянина, який вчинив правопорушення, вираховується кількість штрафних балів, передбачених відповідною статтею Особливої частини цього Кодексу. У разі якщо розмір стягнення у вигляді штрафних балів перевищує залишок балів громадянина, штрафні бали накладаються відповідно до залишку незалежно від розміру штрафних балів, зазначених у відповідній статті Особливої частини цього Кодексу.

Номер слайду 13

Перевіримо засвоєне на уроці Наведіть кілька прикладів адміністративних відносин. У чому полягають їхні особливості?Які правопорушення належать до адміністративних проступків? Проілюструйте 2–3 прикладами. Що таке адміністративна відповідальність? Що називають адміністративним стягненням? Наведіть кілька прикладів таких стягнень.

pptx
Додано
6 березня
Переглядів
1043
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку