Презентація Андрій М’ястківський «Розмова з одудом», Леся Українка «Уже весняне сонце припікає»

Про матеріал

Презентація з літературного читання (по підручника О. Я. Савченко, 3 клас)

Андрій М'ястківський «Розмова з одудом»,

Леся Українка «Уже весняне сонце припікає»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК ЛІТЕРАТУРНОГО ЧИТАННЯДистанційне навчання. Андрій М’ястківський «Розмова з одудом», Леся Українка «Уже весняне сонце припікає»

Номер слайду 2

Робота над скоромовкою. Рак від берега задкує,Рибка лин над ним кепкує:— Рак забрів в очерети,Річку думав перейти.

Номер слайду 3

Мета уроку. Сьогодні ми ознайомимося з творами, автори яких описують уже весняну казку природи

Номер слайду 4

Розповідь про одуда Батьківщина одуда — спекотна Африка. Одуди селяться на прогрітих сонцем, відкритих місцинах. Цього барвистого чубатого птаха можна зустріти на лісових галявинах, луках, пасовиськах, полях, виноградниках. В Україні, одуда можна побачити з середини квітня до вересня — за цей час він устигає вигодувати один виводок. Голову одуда прикрашає характерний чубок з оранжевих пір’їн з чорно-білими вершинами. Довгий та тонкий дзьоб трохи загнутий донизу, це пристосування для витягування комах із землі. Очі порівняно великі та темні. Оперення тулуба вохристо-руде, на спині та крилах є поперечні чорно-білі смуги. Хвіст довгий, чорний з поперечною білою смугою. Лапи із гострими кігтями дозволяють одуду легко вилізати на стовбури дерев.

Номер слайду 5

«Розмова з одудом» А. М’ястківський стр. 166 Дай відповідь на питання. Про що запитує автор одуда?Де ночує одуд?Якою людською рисою характеру поет наділяє птаха?Чому він не віддав ключі від саду?Знайди у вірші і запиши спільнокореневі слова та антоніми.

Номер слайду 6

Леся Українка «Уже весняне сонце припікає» стр.166 Словникова робота. Плесо- вільна від заростей, спокійна ділянка водойми. Сон-трава- квітка. Кування зозулі в давнину називали «зозулька маслечко колотить», бо його порівнювали зі стуком ложки до глечика, коли колотили масло. Кування зозулі нагадував стукіт каблучків взуття (червоних черевичок) під час обрядових весняних забав. Читання стовпчиків слів на одному мовному видиху. Плавають зозулькаприпікає каченята. Перецвітати черевички. Одмірятиме пушинками

Номер слайду 7

Що означають вислови у вірші{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}«Вже з вирію поприлітали гості»Останніми в рідний край прибувають птахи (іволги, стрижі, берегові ластівки, змієшийки, солов’ї) в першій декаді травня«Уже весняне сонце припікає»Останній місяць весни найбільш спекотний, сонце усе вище стоїть над горизонтом.«вже сон-трава перецвітати стала»Квітка цвіте у квітні-травні.«От-от зозулька … людям одмірятиме літа»Прилітаючи з теплих країн наприкінці квітня – початку травня, самець через два-три дні починає кувати, зазиваючи зозулю. Он жовтими пушинками вже плавають на чистім плесі каченята дикіЛедве вибравшись з яйця, пухові каченята йдуть у воду і вчаться самі шукати їжу, пливучи за матір'ю.

Номер слайду 8

Прочитай вірш та дай відповідь на питання1. Про яку весняну пору (місяць) мовиться у вірші?2. Чому тут кілька разів вжито слово вже? Передає нетерпіння, з яким ліричний герой дочекався травня.3. Що сказано про зозульку? 4. Як вона одмірятиме літа?5. З чим порівнюються каченята?6. Що сказано про сон-траву?

Номер слайду 9

Домашнє завдання1. Виразно читати вірші стр.1662. Дати відповіді на питання розміщені у презентації до кожного вірша3. Намалювати до будь-якого з цих прочитаних віршів ілюстрацію.

pptx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
1091
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку