Презентація "Англія. Королівська реформація"

Про матеріал

Матеріал може бути використаний під час проведення уроку та як матеріал для самостійної роботи учнів під час дистанційного навчання.

Презентацію створено з орієнтацією і використанням методичного апарату підручника: Щупак І. Я. Всесвітня історія: підруч. для 8 кл. закл. заг. серед. освіти / І.Я. Щупак, О.В. Бурлака, Н.С. Власова, І.О. Піскарьова, Д.О, Секиринський. - Київ.: УОВЦ «Оріон», 2021.

Фото з вільного доступу мережі Інтернет

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Англія в XVI ст. Розділ 3. Держави Західної Європи в ХVІ-XVII ст.

Номер слайду 2

У результаті навчально-пізнавальної діяльності учениці/учні зможуть: Розуміти:– передумови утвердження абсолютизму в європейських державах;– абсолютну монархію як перехідну форму від станово-представницької до сучасної (національної) держави;– роль міського патриціату та дворянства в управлінні містами-республіками; шляхти в управлінні Річчю Посполитою;– поняття «абсолютизм», «абсолютна монархія», «меркантилізм», «протекціонізм», «революція». Уміти:– розташувати в хронологічній послідовності відомості про процеси централізації влади і формування національних держав у Західній Європі в XVІ–XVІІ ст.;– простежити на основі карти утворення в Західній Європі національних держав;– схарактеризувати політичний устрій західноєвропейських країн;– обґрунтувати свої судження про Єлизавету І.

Номер слайду 3

Англія в XVI ст. У XVI ст. Англія була невеликою за територією країною. Володіння Англії в Ірландії були не значними, Шотландія також не входила до її складу. Населення Англії на початку XVI ст. складало близько 3 млн осіб, а наприкінці століття збільшилося до 4 млн.. На початку XVI ст. Англія, на відміну від Нідерландів, не була міською країною: у містах жило не більш як 10% населення, наприкінці століття кількість міщан зросла до 20%.

Номер слайду 4

Англія в XVI ст.: зміни в економіці та суспільстві Особливістю розвитку сільського господарства Англії XVI ст. став початок аграрної революції (обгороджування). Для розвитку вівчарства землевласники (лендлорди) почали перетворювати землі у своїх маєтках на пасовиська. Обгороджування – насильницьке вигнання селян з земні. Передумови: розвиток світської торгівлі, основний товар англійського експорту – сукно. Причини: зростання цін на вовну та сукно. Зміст: лендлорди почали захоплювати громадські землі, зганяючи селян, і перетворювали їх на місця для випасу овець. Результат: початок аграрної революції, формування ринку праці, поява пауперів (людей, повністю позбавлених засобів до існування)

Номер слайду 5

Англія в XVI ст.: зміни в економіці та суспільстві Унаслідок проведення обгородження у Англії з’явилися нові суспільні верстви – нові дворяни та сільські наймити. Мануфактурні підприємства та господарства нових дворян не могли забезпечити роботою величезну кількість знедолених селян. Міста заповнили жебраки - паупери. Король Генріх VIII почав видавати закони спрямовані проти жебракування, король Едуард VI «покращив» ці закони. Англійські хроніки пишуть, що за роки правління Генріх VIII було страчено 72 тис. волоцюг і жебраків. Ці закони увійшли в історію під назвою «Криваве законодавство».

Номер слайду 6

Англія в XVI ст.: зміни в економіці та суспільстві Головною галуззю промисловості стало виробництва сукна. Замість вовни у XVI ст. Англія почала вивозити до інших країн сукна з вовни. У 60 – ті роки XVI ст. сукна становили 80% усього англійського експорту. Саме із зростанням попиту на сукно пов’язано поширення мануфактурного виробництва. У XVI ст. англійські купці почали засновувати нові акціонерні компанії.

Номер слайду 7

Англія в XVI ст. У 1485 р. після закінчення війни Червоної і Білої троянд в Англії установилося правління династії Тюдорів. Це був період відродження держави, утвердження абсолютної королівської влади за збереження парламенту. Значне посилення держави і королівської влади відбулося з а правління Генріха VІІІ, який: Успадкував величезну казну і став найбагатшим монархом Європи;будував численні палаци і прикрашав їх творами мистстецтваособисто контролював будівництво берегових укріплень і фортецьстворив флот, який сучасники називали «деревяні ворота Англії»провів Королівську реформаціювидавав закони спрямовані проти пауперів («криваве законодавство»)

Номер слайду 8

Англія в XVI ст.: Королівська Реформація. Бажання Генріха VIII розлучитися зі своєю першою дружиною Катериною Арагонською й одружитися з придворною дамою, красунею Анною Болейн стало приводом до Реформації. Коли король звернувся до папи із проханням дозволити розлучення, папа відмовив. У 1534 р. парламент прийняв "Акт про супрематію". Короля було проголошено главою церкви. За розривом з Римом стояла не лише примхливість короля, але й бажання абсолютизму та дворянства захопити багатства церкви. Тільки від продажу землі Генріх VIII отримав 1,5 млн. фунтів стерлінгів прибутку, не рахуючи дорогоцінностей, залишених королем для себе особисто.

Номер слайду 9

Королівська Реформація в АнгліїМета учасників Королівської РеформаціїЗвільнити церкву від підпорядкування Папі Римському. Отримати майно і церковні земліУстановити «дешеву церкву» Наслідки. За рішенням парламенту в Англії було закрито 3 тис. монастирів, їх землі король передав прибічникам або розпродав, збагативши скарбницю. Десятки тисяч ченців опинилися без притулку й каралися «кривавим законодавством». Від усіх англійців вимагали повного підкорення англіканській церкві. Спрощення церковних обрядів, запозичення ідеї Лютера про виправдання вірою, богослужіння англійською мовою. Збереження ієрархію духовенства, вшанування святих, ікон, прикрашання церков, використання органної музики.

Номер слайду 10

Англія в XVI ст.: Королівська Реформація. За часів правління дочки Генріха та Катерини Арагонської Марії (1553 -1558) було відновлено католицьку церкву. Королева затято переслідувала активних учасників Реформації. За її правління спалили на вогнищах до 300 протестантів. З це її супротивники прозвали Марію "Кривавою". Проте повністю відновити колишні порядки королева Марія не змогла. Вона не відважилася відібрати у нових власників куплені ними монастирські і церковні землі. Після ранньої смерті Марії престол посіла її сестра, дочка Анни Болейн, Єлизавета.

Номер слайду 11

Англія в XVI ст.:Єлизаветинська епоха. Нова королева вміло лавірувала між давньою аристократією та новими дворянами, посилювала королівську владу, зберігаючи парламент і місцеве самоврядування. Все, що вона робила, виправдовувалося турботою про народ.Єлизавета I продовжила Реформацію, відновила повноваження англіканської церкви. У 1571 р. парламент ухвалив Символ віри з 39 статей.

Номер слайду 12

Англія в XVI ст.: Єлизаветинська епоха. Англія в час її правління досягла процвітання в промисловості і торгівлі. Англія надавала притулок досвідченим фахівцям іноземцям — протестантам. Німецькі майстри гірничої справи, ткачі з Нідерландів, французькі килимники привезли в Англію секрети свого ремесла. Зросла кількість мануфактур і торговельних компаній, таких як Московська, Марокканська, Гвінейська, та ін. Ост-Індська компанія за 20 років спорядила до Індії 79 кораблів. Свідченням успішного розвитку торгівлі стало відкриття Лондонської біржі.

Номер слайду 13

Англія в XVI ст.: Єлизаветинська епоха. Англія активно продовжувала колоніальну експансію. Волтер Рейлі заснував англійську колонію в Північній Америці й назвав її Вірджинія. У 1577-1580 рр. Френсіс Дрейк із невеликою ескадрою вирушив у навколосвітнє плавання. Пірати пограбували іспанські порти на тихоокеанському узбережжі, захопили кораблі із золотом. Із таємного благословення Єлизавети англійські пірати почали неоголошену війну проти іспанських кораблів. У 1588 р. Філіп ІІ виставив проти Англії флот - «Непереможну армаду». Однак вона зазнала поразки від британців. У 1596 р. іспанский флот було спалено у порту Кадіс. Пануванню Іспанії на морях було покладенно край.

Номер слайду 14

Англія в XVI ст.:Єлизаветинська епоха. Шотландія в XVI ст. була самостійним королівством, престол належав династії Стюартів. Але королівська влада була дуже слабкою. У 1542 р. шотландський король, який зазнав поразки в боротьбі родових кланів, помер. Корона перейшла до його доньки Марії Стюарт, яка народилася того ж 1542 р. Марію відправили виховуватися до Франції, де вона стала ревною католичкою. У боротьбі, яка розгорнулася між двома королевами за Шотландію — Єлизаветою I та шотландською королевою Марією Стюарт (1542—1567 рр.), перемогу здобула Єлизавета І. У 1585 р. англійський парламент прийняв закон, за яким королівський трибунал засудив Марію Стюарт до страти за діяльність, небезпечну для Англії та королеви. Єлизавета уклала союз із сином Марії, за яким визнала Якова VI спадкоємцем англійського престолу.

Номер слайду 15

Домашнє завдання1. Прочитайте §14 та/або перегляньте відео Англія в ХVІ - ХVІІ ст. (8 клас) https://www.youtube.com/watch?v=k6xh. Cufa. NJs 2. Розгадайте ребуси й поясніть значення закодованих понять у розвитку країни. 3. Виконайте онлайнвправу: https://cutt.ly/ph. VYkp. C

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Коростильов Владислав Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пустовая Лена
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    3.0
pptx
Додано
1 січня 2023
Переглядів
3991
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку