Презентація "Біблія"

Про матеріал
Поглиблення вивченого матеріалу про Біблію, її структуру та роль у житті українців; ознайомлення школярів з біблійними притчами... Біблія як Святе Письмо й художній текст. Українські переклади Біблії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біблія. Біблія – це джерело нашої культури Й. В. Гете. Я прочитав Біблію і думаю, що ми ніколи не дамо народові чогось кращого О. С. Пушкін. Біблія не антична, не сучасна, – вона вічна М. Лютер

Номер слайду 2

Структура Біблії 39 книг27 книг

Номер слайду 3

Українські переклади Біблії

Номер слайду 4

Біблія – маленький літературний всесвіт: Міфи, легенди, перекази, оповіді, притчіАфоризми, повчання, проповіді, пророцтва. Народні пісні, релігійні гімни. Релігійно-ритуальні та юридичні кодекси

Номер слайду 5

Біблія у творчості українських письменників. Використання в літературі притчових сюжетів. Літературні твори на біблійні теми. Т. Шевченко «Марія», «Давидові псалми», «Пророк», «Неофіти»Леся Українка «На полі крові», «Вавілонський полон»І. Франко «Мойсей», «Смерть Каїна»П. Тичина «Весна» (про Всесвітній потоп) М. Рильський «Рукам трудящим слава» (про маслинову гілку)М. Сингаївський «Мечі та струни» У. Самчук «Марія»І. Багряний «Сад Гетсиманський»Л. Костенко «Перш, ніж півень запіє», «Давидові псалми»

Номер слайду 6

«Мусимо зрозуміти, що Біблія – основа для церкви – є й великим явищем культури одночасно. Біблія використовує десятки літературних жанрів, прийомів. Таким чином, вона освячує й санкціонує своїм авторитетом сам принцип людської творчості» Олександр Мень«Той, хто не знає головних сюжетів Біблії, ніколи не зустрічався з розповідями про праведників і пророків, схожий на людину, позбав-лену зору. Одна справа чу-ти про сонце, зовсім інша – бачити сонячні промені» Микола Письменний«У Священному Письмі знаходиш усе людське життя. Релігія створила мистецтво та літерату-ру, все, що було великого. Біблія – книга всесвітня» О. С. Пушкін

Номер слайду 7

ПРО ВАВИЛОНСЬКУ ВЕЖУВавилонська вежа символ сум’яття і безладу. Тема: розповідь про спорудження людьми Вавилонської вежі та перешкоду будівництву.Ідея: уславлення миру, праці, взаєморозуміння між людьми на землі; засудження заздрості. Проблематика: взаєморозуміння і заздрість;стимул для плідної праці;спільна мова – запорука миру на землі між людьми.

Номер слайду 8

ПРО МОЙСЕЯТема: розповідь про народження, виховання і змужніння Мойсея, який прагнув захистити свій народ від приниження і рабства, відродити його культуру і релігію.Ідея: возвеличення вільного і щасливого життя, яке необхідно здобути шляхом боротьби з гнобителями. Проблематика:воля і рабство; соціальна несправедливість і борці проти неї;добро і зло.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

«ПРИТЧА ПРО БЛУДНОГО СИНА»Тема: розповідь про блу-кання меншого сина по світу, в результаті якого він зазнав багато поневі-рянь і бідності.Ідея: засудження марно-тратства, хвалькувато-сті, невміння раціонально користуватися власним майном. Основна думка: визнай свою помилку, покайся, попроси вибачення – і ти отримаєш прощення. Проблематика:багатство і бідність;батьки і діти;дружба і вірність;праця і лінь;провина і покаяння.

Номер слайду 11

Біблія і література Українське письменство

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Власенко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Волошко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. загоруйко оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
7966
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку