Презентація Біологія 7 клас НУШ Пристосування тварин до наземно- повітряного середовища та до мешкання в організмі інших істот

Про матеріал
Відеоурок за посиланням https://youtu.be/QUG69E7l3bA У цьому відеоуроці ми досліджуємо унікальні пристосування тварин до життя в наземно - повітряному середовищі існування, а також до існування в організмі інших живих істот. Ви побачите, як різні види тварин розвинули особливі органи для кращої адаптації до свого середовища: від крил для польоту до присосок для прикріплення до хазяїна. Ми розглянемо, як теплокровні тварини підтримують стабільну температуру тіла, в той час як холоднокровні залежать від зовнішніх умов. Також ми пригадаємо складні життєві цикли паразитів, їхню високу плодючість та здатність до виживання в непростих умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологія 7 клас НУШПРИСТОСУВАННЯ ТВАРИН ДО НАЗЕМНО-ПОВІТРЯНОГО СЕРЕДОВИЩА ТА ДО МЕШКАННЯ В ОРГАНІЗМАХ ІНШИХ ІСТОТ

Номер слайду 2

СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ – це сукупність умов, у яких мешкають живі організми. Основні середовища існування на нашій планеті: наземно-повітряне, водне, ґрунтове й організми інших істот.

Номер слайду 3

Пристосовуються до умов наземно-повітряного середовища існування:1. Найрізноманітніше серед усіх середовищ існування тварин;2. Світло, волога та температурні умови відіграють важливу роль у житті тварин;3. Тварини реагують на тривалість світлового періоду доби, що дозволяє їм регулювати життєві процеси відповідно до пори року;4. Збільшення світлового періоду доби стимулює більшість тварин до розмноження, утворення пар, будівництва гнізд та відкладання яєць;5. Скорочення світлового періоду восени спонукає тварин до підготовки до зимового періоду, включаючи збирання запасів їжі та зимовий сон.

Номер слайду 4

ПО ВІДНОШЕННЮ ДО СВІТЛА У ТВАРИН ВИДІЛЯЮТЬ ДВІ ГРУПИ: НІЧНУ(види, активні вночі) і денну (види, активні вдень).

Номер слайду 5

Теплорегуляція - процес, за допомогою якого тварини підтримують стабільну температуру тіла незалежно від зовнішніх умов. Вона включає два основні механізми: Теплопродукція - вироблення тепла в організмі;Тепловіддача - втрата тепла організмом у навколишнє середовище;Холодостійкість - здатність тварини залишатися активною при низьких температурах, часто завдяки спеціальним адаптаціям, таким як ізоляційний покрив або підвищена метаболічна активність. Теплоізоляція - використання різних структур, таких як волосяний або пуховий покрив, жировий прошарок, для зменшення втрати тепла та збереження тепла в тілі тварини.

Номер слайду 6

ТЕПЛОКРОВНІ ТВАРИНИ (ЕНДОТЕРМИ) МАЮТЬ ЗДАТНІСТЬ ПІДТРИМУВАТИ ПОСТІЙНУ ТЕМПЕРАТУРУ ТІЛА НЕЗАЛЕЖНО ВІД ТЕМПЕРАТУРИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА. ХОЛОДНОКРОВНІ ТВАРИНИ (ЕКТОТЕРМИ) ПОКЛАДАЮТЬСЯ НА ЗОВНІШНІ ДЖЕРЕЛА ТЕПЛА ДЛЯ РЕГУЛЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ СВОГО ТІЛА.

Номер слайду 7

СПЛЯЧКА ТА ЗИМОВИЙ СОН

Номер слайду 8

ПРИСТОСУВАННЯ ДО ЕКОНОМНОГО СПОЖИВАННЯ І ВИТРАЧАННЯ ВОДИ

Номер слайду 9

ПАРАЗИТИЗМ — ТИП ВЗАЄМОВІДНОСИН МІЖ ОРГАНІЗМАМИ, ДЕ ОДИН ОРГАНІЗМ (ПАРАЗИТ) ЖИВЕ ЗА РАХУНОК ІНШОГО (ХАЗЯЇНА), ВИКОРИСТОВУЮЧИ ЙОГО ЯК ДЖЕРЕЛО ЖИВЛЕННЯ ТА СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ.

Номер слайду 10

ТВАРИНИ-ПАРАЗИТИ МАЮТЬ УНІКАЛЬНІ ПРИСТОСУВАННЯ ДЛЯ ЖИТТЯ В ОРГАНІЗМІ ХАЗЯЇНА: ОРГАНИ ПРИКРІПЛЕННЯ;ВИСОКА ПЛОДЮЧІСТЬ; СКЛАДНІ ЖИТТЄВІ ЦИКЛИ

Номер слайду 11

Отже, фактори середовища (наявність чи відсутність коливань температури, рівень кисню, забезпеченість їжею й укриттям) є тими обмеженнями, які впливають на здатність тварин виживати не тільки в наземно-повітряному середовищі, але й в інших організмах

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
16 квітня
Переглядів
87
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку