Презентація "Чергування з-із-зі".

Про матеріал
Публікація містить презентацію з української мови для 5 класу на тему "Чергування з-із-зі", яка побудована у формі мовознавчого ярмарку. Завітавши у різні крамнички (Актуальна, Теоретична, Практична), учні виконуватимуть завдання з теми уроку, такі як: Лінгвістична гра "Редактор", Вибірковий диктант, Ярмарковий аукціон, Продовж речення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організаційний момент Народ наш невтомний трудар. Працею своєю землю прикрашає, урожай багатий збирає. Здавна повелося так в Україні, що зібравши урожай багатий, їхали люди на ярмарок. Везли те, що самі виростили, самі приготували. І чого на тому ярмарку не було... Є чим дивуватись і є що придбати! Отож, ви вже зрозуміли, що ми з вами вирушаємо на ярмарок. - Що ж означає слово ЯРМАРОК?

Номер слайду 2

ЯРМАРОК – щорічний базар. Це торг, що відбувався регулярно на певному місці й у певний час. - Ярмарок завжди приваблював багатьох людей тим, що тут можна було і продавати і купувати, і на людей подивитися і себе показати.

Номер слайду 3

Оголошення теми і мети уроку Сьогодні у нас незвичайний урок. Ми відвідаємо мовознавчий ярмарок, завітаємо у різні крамнички і виконаємо завдання з теми «Чергування з – із –зі», а саме: навчимося пояснювати закономірності чергування звуків; на практиці продемонструємо милозвучність української мови; розвиватимемо творчі здібності, мовний смак, уміння вдосконалювати своє мовлення; виховуватимемо повагу до краси рідної мови.

Номер слайду 4

Барвиста. Мова. Веселкова. Солов”їна. Пісенна. Барвінкова. Милозвучна. Рідна. Материнська

Номер слайду 5

Сьогодні ярмарок незвичайний ще й тому, що нам знадобляться не гроші, щоб купувати, а мовознавчі знання – наш розум, кмітливість, винахідливість. - Діти, скажіть, будь ласка, а на чому люди вирушали на ярмарок? Отож і ми з вами вирушаємо в дорогу трьома возами: ДИКАНЬКА, СОРОЧИНСЬКИЙ, ВЕРБІВКА.

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань Ось ми і підійшли до ярмаркових воріт. А своєрідною перепусткою на ярмарок будуть ваші знання.

Номер слайду 7

Лінгвістична гра “Редактор”Доберіть з дужок у – в, і – й.1. За науку – цілуй батька (і, й) матір (у, в) руку.2. Хліб (і, й) сонце найцінніше (в, у) світі.3. (В, У) пісні наша доля.4. Вік учням (в, у)читись, а (в, у)чителям – навчать.

Номер слайду 8

Ви всі, діти, молодці. Попередньо вивчені теми ви засвоїли добре. Впоралися із завданням, тож ворота нашого ярмарку відкриті.

Номер слайду 9

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу Першою на нашому шляху постає крамничка АКТУАЛЬНА. Спостереження Гуляти з таксою гуляти із чау-чау гуляти зі спанієлем- Вимовте друге та третє словосполучення, уживаючи замість прийменників із та зі прийменник з. Чи ускладнило це вимову? Чи зашкодило милозвучності? Зробіть висновок про те, з якою метою замість прийменника з уживаємо його варіанти із, зі.

Номер слайду 10

Ми часто використовуємо прийменник з. Наприклад: дорога з однією смугою, диктант з української, зустрітися з друзями. Утім збіг прийменника з із деякими іншими приголосними може ускладнювати вимову. Наприклад, важко вимовляти прийшов з школи. Тому щоб уникнути важких для вимови збігів приголосних та для досягнення милозвучності, замість прийменника з можемо використовувати його варіанти із, зі (зо).

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Тридцять перше січня. Класна робота. Чергування з – із - зі Наступна лавка, яку ми відвідаємо ТЕОРЕТИЧНА. Ми дізнаємося правила чергування. На ярмарок ми приїхали трьома возами: Диканька, Сорочинський та Вербівка. На кожному з яких містяться правила.

Номер слайду 12

Віз “Диканька”З вживаємо: Перед голосним незалежно від закінчення попереднього слова: аркуш з альбому. Між голосними: пироги з ожиною. Перед приголосним (крім с, ш) чи сполученням приголосних на початку слова, якщо попереднє слово закінчується голосним: змагалися з футбольною збірною району, промовити з притиском.

Номер слайду 13

Віз “Сорочинський”Із вживаємо переважно в таких випадках: Переважно перед свистячими й шиплячими (з, с, ц, ч, ш, щ): кросівки із шнурівкою, повернувся із щоденником.  Між групами приголосних: піаніст із Братислави; зустріч із приятелями.

Номер слайду 14

Слід розрізняти написання прийменника із і збіг сполучника і та прийменника з. Тоді Пірат, що спав біля діда на траві, схоплювався спросоння, тікав у любисток і з переляку гавкав уже звідти на діда. Зверни увагу!

Номер слайду 15

Віз “Вербівка” Зі вживаємо: Перед сполученням приголосних, якщо початковими виступають з, с, ч, ц, ш, щ незалежно від закінчення попереднього слова: скинув зі столу. ЗО як варіант прийменника ЗІ виступає при числівниках два, три або займеннику мною: зо дві сотні, зо мною.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Ось ми і підійшли до крамниці ПРАКТИЧНА. Завітаймо до неї!Прочитайте, вибираючи з дужок прийменник

Номер слайду 18

Лавка ПРАКТИЧНА щедра на товар, тож давайте виконаємо наступне завдання. Перепишіть слова, вибираючи з дужок потрібний прийменник. Довідався (з, зі) словника, проспівала (з, із) радістю, батько (і, із) сином, мати (з, із) донькою, повернувся (з, зі) Львова, узяла (з, із) сумки, воскрес (з, із) попелу, прибіг (зі, із) складу.

Номер слайду 19

Систематизація й узагальнення знань, умінь, навичок Українська мова уникає насамперед збігу голосних, а потім – збігу приголосних. Пауза сприймається як приголосний. Зараз усіх запрошую на ярмарковий аукціон. На торг там виставлені речі, потрібні кожному, до речі. Ціна помірна, не торгуйтесь. Посперечайтесь, не лінуйтесь. На те й торги, ледь-ледь додайте і цінну річ собі придбайте!- Давайте повторимо, що ми сьогодні вивчили?

Номер слайду 20

Сьогодні на уроці “Продовж речення” Мені найбільше запам’яталося… Найважчим для мене було… Я можу пояснити…- Молодці, ви сьогодні добре попрацювали! Отримали щедрі знання!

Номер слайду 21

Домашнє завдання:-Ярмарок наш завершується, час повертатися додому. Та, наостанок, відбудеться продаж домашньої письмової роботи.1. Вивчити правила.2. Спишіть, уставляючи на місці пропуску з, із, зі (зо). Відео .. ютубу, чай .. лимоном, вилити .. чашки, рис .. Китаю, прибрати .. столу, вправи .. штангою, яєчня .. сиром, проспали .. дві години, салат .. огірками, сторінка .. зошита, випливає .. сказаного, потратив .. три сотні, вийшла .. метро. Це завдання ви можете придбати за максимальну кількість балів – 9!

Номер слайду 22

А творче завдання можете “купити” за 12 балів!3. Скласти текст соціальної реклами, яка б заохочувала українців більш дбайливо ставитися до рідної мови, використовуючи правила милозвучності. *Обміркуйте свою покупку і отримайте свій бал.

pptx
Додано
19 квітня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку