Презентація "Цікава економіка"

Про матеріал
В презентації зібрані цікаві додаткові матеріали про економічні перемоги і втрати різних країн світу .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЦІКАВА ЕКОНОМІКАРізниця між бідними і багатими країнами полягає в тому, як вони використовують ресурси. Одні країни продають їх, інші перетворюють в більш складні товари. 

Номер слайду 2

2 700 тонн золота і 145 000 тонн срібла - стільки європейці забрали з американських колоній. Велика його частина оселилася в Іспанії. «Золотий вік» виявився для країни практично повним знищенням промисловості. Могутню імперію просто не хотілося будувати. Навіщо, якщо інші можуть це зробити? А Іспанія буде розплачуватися за готовий товар американським золотом. Без державної підтримки іспанські виробники збанкрутували через зростання цін і податків. За їх рахунок королівський двір давав привілеї знатним поміщикам. Так, Іспанія свідомо знищувала промисловість заради виробників зерна, вовни і предметів розкоші. Дворяни захищали монархію і не вимагали реформ, а золото давало стабільність. Ціни продовжували зростати, грошей стало мало. З 1596 по 1653 рік Іспанія 5 разів збанкрутувала. Замість того, щоб розвивати країну, іспанські монархи вели руйнівні війни. Золотий запас дозволяв або «боротися з сепаратизмом» в Голландії, або «захищати католицьке населення» в Англії. В кінцевому підсумку Іспанія опинилася без промисловості, грошей і архаїчної системи влади. «Наздогнати» решту Європи вдалося тільки через 300 років, в наш час. ТИСЯЧІ ТОНН ЗОЛОТА І СРІБЛА ЗРОБИЛИ ІСПАНІЮ БІДНОЮ

Номер слайду 3

АНГЛІЯ ПРОЙШЛА ШЛЯХ ВІД ПРОДАВЦЯ ВОВНИ ДО ПРОМИСЛОВОГО ЛІДЕРААнглія в 15 ст. взагалі не мала промисловості.  Англійці розводили овець і продавали шерсть і глину за кордон. Але король Генріх VII розумів, що за рахунок його королівства багатшими стають інші країни - виробники тканин з англійської вовни.  Генріх VII не побоявся розвивати обробну промисловість. В іншому випадку маленька і бідна Англія не могла домогтися успіху. Влада зробила переробку вовни більш вигідною, ніж експорт: дала пільги виробникам тканин і ввела податки для експортерів сировини. Через 100 років необхідність в продажах за кордон відпала - вся шерсть використовувалася в Англії. Англія вела торгові війни з конкурентами і заманювала до себе іноземних майстрів. Таку ж схему британці будуть використовувати і для нових галузей промисловості в майбутньому. Для захисту торгових інтересів використовувався навіть військово-морський флот. Поряд з виробництвом в Англії розвивалися і її сателіти: торгівля, банківська справа, морські перевезення, акумулювалися гроші. У цих сферах навіть неблагородна людина могла досягти успіху завдяки розуму, тому працювали перші «соціальні ліфти». Країна ставала все ліберальніше, і це допомагало вести бізнес.  Коли технічний прогрес дозволив перейти на машинне виробництво, саме англійці мали капітал, навички і досвід для індустріалізації країни. Завдяки державній політиці Англії вдалося випередити своїх великих і багатих сусідів - Францію та Іспанію. 

Номер слайду 4

ПОЛЬЩА – ПЕРША «ЖИТНИЦЯ ЄВРОПИ» Ще в XVII столітті Річ Посполита намагалася стати аграрною наддержавою в Європі. Європейська промисловість в той час вимагала все більшої кількості сировини. Експортувати зерно, вовну, деревину і подібні товари було вкрай вигідно, і Варшава не думала про диверсифікацію економіки. Але землею володів не уряд, а шляхта. Аграризація економіки призвела до ще більшої залежності від власників землі. Центральна влада була слабкою і не дбала про розвиток міст і промисловості. Так магнати отримали контроль над економікою. А місця в Сеймі давали їм контроль над політикою. Це дозволило поміщикам блокувати модернізацію Польщі. Щоб отримати ще більше, шляхта прагнула зміцнити архаїчну панщину. Селяни і українські дворяни, як і Хмельницький, не могли захищатися в суді, оскільки суди і навіть цілі міста контролювалися однією і тією ж шляхтою. Людей фактично підштовхнули до повстання.  Навколо Польщі в цей час виникли потужні централізовані держави, в тому числі за рахунок ресурсів Речі Посполитої. Зіткнення з ними закінчилося поділом країни. Важко придумати більш красномовний приклад про те, «навіщо потрібна деолігархізація».

Номер слайду 5

ПОПИТ НА ТЮЛЬПАНИ СТВОРИВ ЕКОНОМІЧНУ БУЛЬБАШКУ В ГОЛЛАНДІЇУ XVII столітті Нідерланди були розвиненим індустріальною державою, здатним задовольнити всі потреби жителів. За винятком одного, який породив кризу. У Голландії тюльпани вирощують ще з XVI століття, і вони були недорогим товаром. В кінці століття голландці вперше помітили, що колір тюльпанів змінюється. Зараз відомо, що причиною став вірус. Але тоді квіти незвичайного виду вважалися предметом розкоші, а ціни на них значно зросли. . Купивши цибулину за 40 флоринів, можна було продати її за 450. У перерахунку на поточні гроші ціна цибулини могла б досягати 25 тисяч євро!

Номер слайду 6

Зявилися спекулянти, які перепродували тюльпани, які ще не виросли, за все нові і нові гроші. Зрозумівши, що почалася «повітряна торгівля», учасники ринку кинулися продавати. А так як вартість тюльпанів була практично нульовою, ціни обвалилися в 20 разів. Багато голландців збанкрутували, тому що купуючи тюльпани, вони не могли передбачити крах. Постраждала і економіка - протягом декількох років люди вкладали гроші в основному в квіти. У 70-х роках ХХ століття історія повторилась У країні були виявлені великі поклади газу. Видобуток корисних копалин була прибутковою, і фінансувалася вона на шкоду іншим галузям промисловості. Галузь стала відставати від конкурентів. Але тепер голландці вчасно зупинилися. Після ринкових реформ та інвестицій в інфраструктуру економіка знову почала зростати.

Номер слайду 7

США З СИРОВИННОГО ПРИДАТКА БРИТАНІЇ СТАЛИ НАДДЕРЖАВОЮ   Податковий тиск метрополії і заборона промисловості стали однією з причин американської революції. Відразу після її перемоги міністр економіки Олександр Гамільтон оголосив курс на розвиток виробництва. У 1791 році він створив абсолютно сучасну доктрину: тарифи на захист американської продукції, фінансову підтримку перспективних галузей промисловості, створення комфортних умов для підприємництва. Прихильники сільського способу життя оголосили новий курс «загрозою традиційним моральним цінностям», а реформи проходили в усіченому вигляді, Цього вистачило для появи перших заводів. Наявність портів і приплив іммігрантів робили виробництво все більш прибутковим. Але ще важливішими були демократія і вільний ринок. Промисловці і робітники впливали на політику, і з кожним роком індустріалізація прискорювалася. Виявилося, що при політичній стабільності промисловість може розвиватися самостійно, досить не втручатися в неї і підтримувати ринкову економіку. За 100 років, що минули після Гамільтона, США забезпечили третину світового промислового виробництва.  

Номер слайду 8

Промисловість позбавила США від «сировинних спокус». В Америці було кілька хвиль «золотої лихоманки», пізніше в країні були знайдені нафта і газ, але ніхто не думав відмовлятися від видобутку заради експорту сировини.  Власникам заводів було вигідно розвивати промисловість, а прості американці могли добре жити за межами золотих копалень. Як співвідносяться економіки американських держав і незалежних країн? 

Номер слайду 9

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО СПОЧАТКУ ЗРОБИЛО АРГЕНТИНУ БАГАТОЮ, А ПОТІМ ЗБІДНИЛО. Країна відставала від Європи в розвитку, але була важливим експортером сільськогосподарської продукції. Аргентинське м'ясо, зерно і шкіра приносили надприбутки на європейських ринках. За обсягом ВВП країна випереджала Італію, Францію і Японію. У Старому Світі існувала приказка: «Багатий, як аргентинець».  За рахунок експортної виручки уряд намагався створити г промисловості, але все закінчувалося фіаско . Сировинна економіка виявилася потужним двигуном: всім здається зрозумілим, що коли сировина становить 97% експорту, це погано, але гроші платять добре!  Тому уряду не вистачало волі що-небудь змінювати. Крім того, в політику втручалися великі землевласники, і їм не потрібна була індустріалізація. Така економіка виявилася залежною від світового ринку. Ринок сировини коливається регулярно, на відміну від ринку готової продукції, а розвиток країни було більше схоже на американські гірки.. Аргентина фактично втратила здатність планувати розвиток. Всі проекти зводилися до спроб вгадати, скільки коштуватиме зерно через рік Нестабільність змушувала все більше і більше кредитів, і врешті-решт Аргентина оголосила дефолт. Хоча країна все ще індустріалізувалася, наслідки кризи були подолані тільки в наш час.

Номер слайду 10

БРАЗИЛІЯ ЗБАНКРУТУВАЛА, КОЛИ ЄВРОПЕЙЦІ ПОЧАЛИ ВИДОБУВАТИ ЇЇ СТРАТЕГІЧНИЙ ПРОДУКТ – КАУЧУК В кінці XIX століття джунглі Амазонки стали одним з найважливіших місць в світі - з соку місцевих дерев - гевеї - був отримананий каучук. Це приносило власникам лісів нечувані прибутки. Держава не контролювала новий промисел, а ситуація в Амазонії нагадувала «лихі 90-ті». Плантатори створювали приватні армії для захоплення земель і розправи над місцевими жителями, і не гребували рабською працею. У власників не було стимулів для розвитку галузі.  Бразильці могли б легко налагодити виробництво шин і гумових деталей з гуми в своїй країні або інвестувати в інші галузі промисловості. Замість цього плантатори будували розкішні особняки, дарували коням шампанське і запалювали сигари зі стодоларовими купюрами. Правда, їжу і одяг доводилося перевозити з Європи, адже якісних товарів в Бразилії ніхто не виробляв. Коли англійці вивезли насіння гевеї з джунглів Амазонки і налагодили виробництво каучуку вдома, плантатори збанкрутували, а Бразилія залишилася ні з чим.

Номер слайду 11

ОБ'ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ ПОСТУПОВО ЗМЕНШУЮТЬ СВОЮ ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД НАФТИ Ще в кінці 50-х років глинобитні хатини стояли на місці хмарочосів Абу-Дабі, а їх жителі харчувалися сараною. Сьогодні рівень ВВП на душу населення в ОАЕ вище, ніж в Японії або Іспанії, але це процвітання засноване в основному на нафті. Однак Емірати - одна з небагатьох нафтових країн, які намагаються позбутися від нафтової залежності.

Номер слайду 12

Щоб захистити економіку від коливань цін на нафту, уряд вирішив перетворити ОАЕ в фінансовий і логістичний центр Близького Сходу. В Еміратах діє 37 вільних економічних зон. 7 великих портів Еміратів безпечно приймають вантажі з інших країн. Влада не забуває і про туризм. За даними ЦРУ, в минулому році на послуги припадало 50% ВВП.   Але основою все ж залишається нафта, і за її рахунок ОАЕ розгортають масштабне будівництво по всій країні. Деякі з будівель є іміджевими проектами для туристів, але опріснювальні установки або сонячні батареї принесуть прибуток в майбутньому. Однак модернізація країни торкнулася тільки економіки і більше нагадує китайський сценарій розвитку - лібералізація не стосується політичного життя, прав громадян або ЗМІ.  

Номер слайду 13

БІДНА ПІВДЕННА КОРЕЯ ... ЗУПИНИТИ! БІДНА ПІВДЕННА КОРЕЯ? Після Корейської війни країна розділилася на багату Північ і бідний Південь. Правильно: вся промисловість залишилася в КНДР, а жителям півдня дісталися тільки руїни і рисові поля. Ситуація була набагато гіршою за українську, але за 25 років незалежності ВВП Кореї зріс у 6 разів, а ВВП України впав на 35%. Корейці не мали корисних копалин і навіть не вистачало електрики. Але при владі були справжні реформатори– це виявилося важливіше. Замість того, щоб розвивати сільське господарство і рибальство, президент взяв курс на створення технологічних галузей: машинобудування, електроніки, хімічної промисловості. Економічна політика поєднувала планування і ринкову конкуренцію. Підтримку отримували тільки успішні підприємства, тому у бізнесу з'явився стимул працювати і розвиватися, а не чекати субсидій. Особливо держава допомагала експортерам, але податки в країні знижувалися. Завдяки такій політиці з'явилися чеболи - великі конгломерати на кшталт Samsung і Hyundai. «Забуті» аграрії в майбутньому навіть перемогли, адже відкрили доступ до передових технологій.

Номер слайду 14

Багаті Північ і бідний Південь «помінялися місцями». Нічне фото з космосу показує, в якій країні є гроші.  «Корейське диво» зіпсувували корупціонери, які «сиділи» на потоках субсидій. Уряд розправився з ними з силами народу: кожен кореєць міг викрити хабарника і отримати за це винагороду. Водночас у країні тривала люстрація. Хороший бізнес-клімат «переважав» навіть небезпеку війни. У Корею прийшли американські та європейські інвестори. Сьогодні Корея є 14-ю економікою світу, хоча здавалося, що країна приречена на роль сировинного придатка

Номер слайду 15

ШВЕЦІЯ ІНВЕСТУВАЛА ПРИБУТОК ВІД ПРОДАЖУ СИРОВИНИ В ПРОМИСЛОВІСТЬВеличезні запаси ресурсів, низький рівень життя, вигідне географічне положення. Цього достатньо, щоб побудувати багату країну. Швеція довела.  У XIX столітті Скандинавське королівство перетворилося в найбільшого експортера сировини - руди і деревини. Шведський уряд проводив далекоглядну економічну політику. Прибуток від сировини вкладався в модернізацію тієї ж галузі. Наприклад, на гроші від вивезення деревини будувалися деревообробні заводи, а не просто вирубувалося більше дерев. Шведи жили все краще і краще, а значить, купували більше товарів, стимулюючи внутрішній ринок. Завдяки своєчасній переорієнтації сировину стало благом, а не гальмом для економіки. Незабаром Швеція «підросла» до випуску готової продукції. Volvo, IKEA, Electrolux, SAAB виникли в королівстві з населенням, меншим за Білорусь чи Румунію. Хоча сировина як і раніше залишається важливим джерелом доходу, Швеція продовжує розвивати технологічну промисловість: авіа- і військову промисловість, атомну енергетику. За рівнем ВВП на душу населення скандинави знаходяться на 11-му місці. Україна, наприклад, займає 133-е місце,

Номер слайду 16

презентацію створила вчитель - методист вищої категорії Кузьмук Ірина Вікторівна

pptx
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
29 жовтня 2022
Переглядів
730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку