Презентація до теми " Данте як ключова постать італійського Середньовіччя і переходу до ВідродженняУтілення в сонеті 11 Данте краси високого почуття кохання. ."

Про матеріал

Презентація містить матеріали до уроку за творчістю Данте та аналіз сонету 11 "В своїх очах вона несе кохання"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: А. Данте. Сонет 11 («В своїх очах вона несе кохання…»). Данте як ключова постать італійського Середньовіччя і переходу до Відродження. Утілення в сонеті 11 Данте краси високого почуття кохання. …Марніє розум і мовчать уста. Таке-бо це нове й прекрасне диво. Аліг’єрі Данте

Номер слайду 2

Аліг’єрі Данте (1265–1321)Є імена, котрі неможливо обминути, вивчаючи зарубіжну літературу. До таких імен, які заслужили визнання всіх народів і часів, які стоять на вершині мистецтва слова і про які говорять лише гіперболами – величний, неповторний, осяйний, геній – належить ім’я поета, якого Дж. Боккаччо назвав «дарованим Божою милістю». А про себе він міг би сказати лише одне: «…і плакала Любов у серці в мене…», тому що завжди зберігав вірність двом музам: коханій та Італії, про єдність якої мріяв протягом усього життя.

Номер слайду 3

Данте Аліг’єрі Італійський поет Данте Аліг'єрі народився у Флоренції 1265 р. Ім’я його означало «витривалий». Відомо, що він навчався у Болонському університеті. Вивчав античну літературу, філософію, астрономію, теологію, латинську мову. Сім'я у Флоренції мала престиж і статус багатої родини. З 1295  року Данте почав займатися політикою, був у Раді народу  у групі «Мудреців», підтримував короля, виступав проти втручання Папи Римського у справи Флоренції, іноді виконував дипломатичні місії. Папська партія звинуватила його в інтригах проти церкви і вигнала з Флоренції без права на повернення, із зруйнуванням будинку, загрозою його особистого спалення на вогнищі.  Рятуючись від жорстокого вироку, йому довелось назавжди покинути рідне місто. Поневіряння розтяглися на цілих 20 років. У 1315 році уряд Флоренції оголосив амністію: ті, хто хотів отримати помилування, повинні були пройти через все місто в полотняних сорочках та паперових ковпаках.  Це не шлях повернення на Батьківщину для витривалого Данте, про що він сам говорить: «Якщо немає більш гідного шляху, то у Флоренцію я не увійду ніколи». На свою батьківщину він так і не повернувся, і до останніх своїх днів вважав себе «безвинним вигнанцем».  Від 1320 року і до кінця життя він знайшов притулок у місті Равенні. Влітку 1321 року Данте як посол правителя Равенни вирушив до Венеції для укладення миру. Повертаючись,  Данте захворів на малярію і помер у ніч з 13 на 14 вересня 1321 року.

Номер слайду 4

Данте і Беатріче1274 року, коли Данте виповнилося 9 років, він зустрів Беатріче Портінарі, у яку закохався з першого погляду, але навіть не заговорив до неї. Відтоді любов’‎ю до флорентійки Беатріче Данте сповнював кожну мить свого існування. У багатьох поезіях поет зобразив Беатріче як напівбожество, що постійно спостерігає за ним. Цікаво, що Данте в жодній із своїх поем не згадував про свою дружину, шлюб з якою було укладено за волею батька. На превелике нещастя, 1290 року Беатріче померла, але напевно можна говорити про те, що це кохання було найсвітлішою подією в житті Данте й, можливо, поштовхом до літературної творчості. 1292 року Данте розпочав свій творчий шлях з оповіді про юне кохання. Його збірка «Нове життя» («La Vita Nuova») містить сонети, канцони і прозовий коментар про любов до Беатріче. Вірші передають почуття до коханої, прославляють її, прозою поет розповідає про свій душевний стан і ті події, які спонукали його до написання поезії загалом і кожного вірша збірки зокрема.«Нове життя» — прозово-віршова автобіографічна повість про історію кохання Данте до Беатріче і про створення поезій.

Номер слайду 5

Данте Аліг’єрі… А з якими словами у вас асоціюється ця людина?  (створення асоціативного куща)

Номер слайду 6

Соне́т (італійською sonetto — звучати) — ліричний вірш, що складається з чотирнадцяти рядків: двох катренів (чотирирядковий вірш) та двох терцетів (трирядковий вірш) з різними видами римування. Співвідношення строф: зав’язка – розвиток дії – кульмінація - розв’язка.( 4 + 4 ) + ( 3 + 3 )Теорія літератури

Номер слайду 7

До кінця своїх днів Данте залишився палко закоханий у Беатріче. Він пише «У мене не було іншого вчителя в поезії, крім себе і наймогутнішої наставниці любові». Мабуть саме це почуття    було для нього провідною зорею. Думки про неї надихали поета на найкращі творчі звершення.

Номер слайду 8

Виразне читання сонета 11 у перекладі М. Бажана. В своїх очах вона несе Кохання, —На кого гляне, ощасливить вмить;Як десь іде, за нею всяк спішить,Тріпоче серце від її вітання. Він блідне, никне, множачи зітхання,Спокутуючи гріх свій самохіть. Гординя й гнів од неї геть біжить. О донни, як їй скласти прославляння?Хто чув її, — смиренність дум свята. Проймає в того серце добротливо. Хто стрів її, той втішений сповна. Коли ж іще й всміхається вона, Марніє розум і мовчать уста. Таке-бо це нове й прекрасне диво.

Номер слайду 9

Аналіз сонета «В своїх очах вона несе Кохання»- Визначте тему цієї поезії. - Яка основна думка сонета?Назвіть художні образи, які використовує Данте. Визначте, які кольори переважають у поезії? Якою поети середньовіччя бачили жінку?Поети бачили жінку натхненною, ніжною, красивою, але поряд з красою вони захоплювалися її талантом, її здібностями. Вони схиляли голови перед жінкою, яка вміла кохати, прощати, терпіти.

Номер слайду 10

Кохання -це велика загадка життя, яку прагнув розгадати не один мудрець, не один поет оспівав це прекрасне почуття. Через кохання починались війни, завойовувались землі, стрілялись на дуелях, здійснювали подвиги, прощались із життям, присвячували поезії. Жінка, втілення кохання, завжди була ідеалом свого часу. А по природі: жінка ж – Тільки жінка. Смаглява золота віолончель…Хто ж натягнув такі скажені струни. На цю, таку струнку віолончель? Л. Костенко.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Прочитати за підручником с. 118-119. Вивчити напам'ять сонет «В своїх очах вона несе кохання». За бажанням написати есе на тему «Любов, що водить сонце й зорні стелі».

Номер слайду 12

Інтернет – ресурси:4.https://ru.wikipedia.org/wiki1.https://uk.wikipedia.org/wiki/2.https://www.youtube.com/watch3.dante.velchel.ru6.www.aif.ru/genialnyy_odnolyub_bozhestvennaya_zhizn_dante_aliger5.www.loveorigami.info/story.php

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Момот Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 січня 2023
Переглядів
4830
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку