Презентація до теми "Наркотики та ВІЛ/СНІД" (7 кл., "Основи здоров'я")

Про матеріал
Матеріал відповідає програмі 7 класу. Презентація повно розкриває дану тему і може бути використана під час змішаного навчання. Матеріал сприяє формуванню знаннєвого, діяльнісного та ціннісного компонентів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наркотики та ВІЛ/СНІД

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вірус імунодефіциту людини. Потрапивши в організм, вражає клітини імунної системи. ВІЛ – позитивні люди (носії вірусу) почуваються цілком здоровими протягом багатьох років, навіть не підозрюючи, що є зараженими на вірус.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вірус переважно вражає клітини імунної системи організму людини. Не може існувати самостійно. Для розмноження вірусу необхідна клітина-хазяїн. Використовує обмін речовин клітини-хазяїна організму людини. ВІЛ - Вірус Імунодефіциту Людини

Номер слайду 7

Клітинами людини, які ВІЛ використовує у якості клітини-хазяїна, є особливі клітини імунної системи. Вони називаються клітини-помічники (або клітини CD4+ лімфоцити, або Т-хелпери)Які клітини вражає ВІЛ

Номер слайду 8

Цикл розмноження ВІЛ:

Номер слайду 9

“Період вікна”(2-12 тижнів)“Безсимптомний період”(від 6 місяців до 10 і більше років)Стадія СНІДу(від 6 місяців до 2 і більше років)Після потрапляння вірусу в організм через 1-2 доби утворюється 1 млрд вірусних частинок. Відсутні симптоми, водночас можлива втрата ваги, надмірна втома, пітливість. Можливі лихоманка, збільшення лімфатичних вузлів, висипання на шкіріПоява у крові антитіл. Виникнення загального імунодефіциту. На тлі загального імунодефіциту виникають інфекційні або злоякісні пухлини, що призводять до смертіЕтапи розвитку ВІЛ-інфекції

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Як не можна інфікуватися на ВІЛ ?У разі перебування в одному приміщенніПід час поїздки в громадському транспортіВід рукостискання та обіймів

Номер слайду 12

Через піт, кашель чи сльози. Від чхання чи кашлю. У разі використання спільної ванни чи унітазу. Як не можна інфікуватися на ВІЛ ?

Номер слайду 13

У разі використання спільного посуду чи білизни для спання. Під час спільних занять спортом. Через контакти з тваринами чи укуси комах. Як не можна інфікуватися на ВІЛ ?

Номер слайду 14

Чи перекреслює діагноз ВІЛ життя людини?Ні !Учені розробили ліки, які дають змогу звести концентрацію вірусу імунодефіциту в організмі людини до безпечних значень.

Номер слайду 15

Міфи та факти про ВІЛ/СНІДВІЛ – це вірус, що викликає СНІД. Факт. ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, який розвивається та розмножується в організмі людини і призводить до повної втрати захисних сил організму. СНІД – це синдром набутого імунодефіциту, тобто хвороба, викликана вірусом.

Номер слайду 16

Можна інфікуватися ВІЛ, випивши зі склянки, якою користувалася ВІЛ-інфікована людина. Міф. ВІЛ НЕ передається через сльози, слину, піт або сечу.

Номер слайду 17

Можна інфікуватися ВІЛ при переливанні неперевіреної крові. Факт. ВІЛ може передаватися через кров: переливання зараженої крові, використання шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров’ю леза.

Номер слайду 18

Вживання алкоголю може підвищити ризик інфікування ВІЛ. Факт. Особи, які зловживають алкоголем, більше за інших схильні до поведінки, що піддає їх ризику зараження ВІЛ.

Номер слайду 19

Можна заразитись ВІЛ через побутові предмети - посуд, одяг, телефон, унітаз і т.д. Міф. Це неможливо так само, як і зараження через їжу, яку приготувала ВІЛ-інфікована людина.

Номер слайду 20

Комарі можуть бути переносниками ВІЛ. Міф. Комарі, мухи, клопи, воші та інші тварини НЕ можуть переносити вірус імунодефіциту. Однак, при укусі комар впорскує слину, яка може містити інші небезпечні інфекції.

Номер слайду 21

Обміркуйте й обговоріть ситуацію №1: Костя захотів зробити татуювання. Друг повіз його до свого знайомого. Коли Костя прибув на місце, то побачив, що приміщення неприбране й інструменти не стерилізовані. Костя знаєш про небезпеку інфекцій і вирішив відмовитися робити татуювання. Друг і його знайомий почали умовляти Костю. Про яку хворобу згадав хлопець? Що йому можна порадити?

Номер слайду 22

Обміркуйте й обговоріть ситуацію №2: Під час обстеження у поліклініці троє дівчат відмовилися здати аналіз крові. Вони пояснювали це тим, що вони впевнені, що не хворіють на ВІЛ-інфекцію та бояться аналізів, тому що нещодавно лежали у лікарні: Чи правильно чинять ці дівчата? Як їх переконати пройти обстеження на ВІЛ?

Номер слайду 23

Обміркуйте й обговоріть ситуацію №3: Поліна дізналася, що після аналізу на ВІЛ-інфекцію існує два формулювання результату: ВІЛ-позитивний чи ВІЛ-негативний. Вона вирішила, що «позитивно» означає, що все добре. Ігор заперечив їй, пояснивши, що «ВІЛ – позитивний» означає інфікований. Хто з них має рацію? Як відбувається тестування на ВІЛ-інфекцію?

Номер слайду 24

Тестування на ВІЛ-інфекцію, гепатити В і С

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Прочитати §28.

Номер слайду 27

Будьмо здоровими!Бережімо себе!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
14 червня 2023
Переглядів
2056
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку